• Посилання скопійовано

Добові без проживання та інших доказів фактичного перебування у відрядженні

Підприємство надає послуги монтажу. Замовники забезпечують монтажну бригаду житлом. Яким документом можна підтвердити, що замовник надає житло нашій монтажній бригаді? Чи варто прописати цю умову окремим пунктом у договорі підряду?

Нагадаємо, що витрати, передбачені пп. «а» пп. 170.9.1 ПКУ, не будуть доходом працівника та не підлягатимуть оподаткуванню за наявності підтвердних документів. А добові вимагають наявності не лише наказу на відрядження, а й документів, що підтверджують фактичне перебування працівника у відрядженні.

До підтвердних документів належать:

— транспортні квитки або транспортні рахунки та багажні квитанції (у тому числі електронні квитки);

— документи, отримані від осіб, які надають послуги з розміщення та проживання фізособи, страхові поліси;

— документи (виписки та/або відомості з рахунку), що містять визначену законом інформацію про виконані платіжні операції за рахунком, до якого емітовано платіжні інструменти;

— документи, що підтверджують виконання операції з використанням платіжних інструментів;

— інші документи, що засвідчують вартість витрат (зокрема, до цих документів можна віднести документи, що підтверджують поїздку на службовому автомобілі — шляховий лист автомобіля тощо).

Також підтвердженням перебування у відрядженні (серед інших документів) та правомірності виплати добових, окрім вищезазначених документів, може бути посвідчення про відрядження. Так, його вже давно скасували і наразі воно не є обов’язковим, проте заборони його оформлювати немає.

І те, що працівники монтажної бригади не матимуть підтвердного документа на проживання, а матимуть інші документи, не робить неправомірною виплату добових. Бо будуть інші документи: квитки на потяг, автобус тощо, а якщо бригада їде на службовому авто, — будуть шляхові листи та чеки про заправлення на АЗС, чеки на харчування (за маршрутом відрядження) та сам наказ — також підтверджують перебування їх у відрядженні. Також можливо оформити зі стороною, що приймає, акти або наряди на монтажні роботи, з яких буде видно, що саме ці працівники виконували певні роботи на об’єкті замовника.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру