• Посилання скопійовано

Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?

Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з купованої сировини? Працівників немає, оборот — 100 тис. грн на рік, виготовлене вино продаватиметься на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?

Друга група платників єдиного податку — це ФОПи, які провадять господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв (п. 291.4 ПКУ):

— не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають із ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

— обсяг доходу не перевищує 834 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. У 2024 році — це 5 921 400 грн.

Не можуть бути платниками ЄП першої — третьої груп суб’єкти господарювання (юрособи та ФОПи), які здійснюють, зокрема, виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізосіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, перрі (без додання спирту) та столових вин) (пп. 291.5.1 ПКУ).

Термін «вино столове» визначено ст. 1 Закону від 16.06.2005 №2662-IV «Про виноград та виноградне вино»: це вино, виготовлене шляхом повного чи неповного збродження сусла. Залежно від вмісту цукрів, столове вино поділяється на сухе, напівсухе, напівсолодке. Усі вина, і столові в тому числі, належать до підакцизних товарів, бо їхні коди УКТ ЗЕД є у пп. 215.3.1 ПКУ.

Як бачимо, ФОПам I — III груп ЄП не дозволено виробництво будь-яких підакцизних товарів, у тому числі столових вин. А ось торгувати купованими столовими винами, пивом, сидром та перрі (без додання спирту) — можна.

ФОП на загальній системі може виробляти вино з купованої сировини та продавати його вроздріб на ринках, ярмарках тощо. За загальним правилом, у разі прийняття в оплату готівки та платіжних карток ФОП на загальній системі повинен застосовувати РРО відповідно до вимог Закону про РРО. Але для торгівлі на ринках, на ярмарках є виняток — пункт 3 Переліку №13361 дозволяє торгувати в цих місцях без РРО, але із застосуванням РК і КОРО, в межах 500 тис. грн на рік. Тож на ярмарку можна торгувати без РРО, але із застосуванням РК і КОРО, якщо річний оборот менший ніж 500 тис. грн.

1 Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 №1336.

Наостанок нагадаємо, що столовими винами можна торгувати без отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем. ФОПи-єдинники сплачують акцизний податок з продажу столових вин на загальних підставах, за ставкою 5% від продажної вартості вина.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру