• Посилання скопійовано

ФОП-«загальник» купує вантажний автомобіль у постачальника-дилера: нюанси оподаткування

ФОП на загальній системі оподаткування, платник ПДВ вносить оплату за вантажний автомобіль частинами на поточний рахунок постачальника. Чи включаються до витрат ФОПа на загальній системі витрати на придбання вантажного автомобіля, на його амортизацію, обслуговування та ремонт? Які особливості включення таких витрат до складу витрат ФОПа на загальній системі? Які наслідки анулювання реєстрації платника ПДВ за умови добровільної відмови або за рішенням податкового органу?

Оподатковують доходи, отримані фізособою-підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, згідно зі ст. 177 ПКУ.

Об’єктом оподаткування фізособи на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізособи-підприємця (п. 177.2 ПКУ).

Витрати на придбання вантажного автомобіля є витратами на придбання основного засобу. А такі витрати до складу витрат фізособи-підприємця не включають (пп. 177.4.5 ПКУ).

Фізособи-підприємці на загальній системі за власним бажанням мають право включати до складу витрат, пов’язаних із провадженням їхньої господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат (пп. 177.4.6 ПКУ). Також не амортизуються, а включаються повністю до витрат витрати на обслуговування та ремонт ОЗ. Ключовим моментом в обліку витрат є використання основного засобу в господарській діяльності ФОПа, що може бути документально підтверджено та економічно обґрунтовано.

Порядок нарахування амортизації у ФОПа врегульовано пп. 177.4.7 ПКУ. Фізособа-підприємець застосовує прямолінійний метод амортизації, а мінімальні строки корисного використання визначаються фізособою самостійно, але не менше від строків, установлених пп. 177.4.9 ПКУ. Зокрема, вантажний автомобіль належить до групи 3 як «інше» та має мінімальний строк корисного використання 5 років.

Оформлюють вантажний автомобіль на фізособу, яка в документах може виступати як фізособа-підприємець. Реєстрація на фізособу-підприємця не передбачена згідно з п. 6 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою КМУ від 07.09.1998 №1388. Документами, що підтверджують факт придбання вантажного автомобіля, є договір, рахунок, акт-приймання передачі, технічний паспорт. Якщо постачальник є платником ПДВ, то на фізособу-підприємця буде складено податкову накладну.

У разі анулювання реєстрації платника ПДВ фізособа-підприємець зобов’язана визначити податкові зобов’язання в останньому звітному (податковому) періоді не пізніше дати анулювання реєстрації як платника податку на товари/послуги, необоротні активи, суми податку за якими були включені до складу податкового кредиту, але не були використані в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності виходячи зі звичайної ціни відповідних товарів/послуг чи необоротних активів (п. 184.7 ПКУ). Ця процедура не залежить від того, чи сам ФОП подав заяву про анулювання його як платника ПДВ, чи це відбулося за рішенням ДПС.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру