• Посилання скопійовано

Яку звітність має подавати відокремлений підрозділ іноземної юрособи в Україні?

В Україні створено відокремлений підрозділ іноземної юрособи — недержавної організації, що не здійснює та не здійснюватиме в Україні госпдіяльності. Відокремлений підрозділ планує мати певний штат працівників в Україні, яким буде нараховуватися й виплачуватися зарплата. Діяльність відокремленого підрозділу фінансувати материнська іноземна юрособа. Яку фінансову, податкову, статистичну чи іншу звітність потрібно подавати?

Статистична та фінансова звітність

Державна реєстрація в Україні відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації здійснюється шляхом його акредитації без набуття статусу юрособи (ч.1, 2 ст. 22 Закону про держреєстрацію1).

Якщо відокремлений підрозділ уже внесено до ЄДРПОУ і йому присвоєно ідентифікаційний код ЄДРПОУ, то за цим кодом на сайті Держстату можна дізнатися, які статистичні звіти має здавати такий підрозділ: на сторінці «Пошук форм ДСС за ЄДРПОУ». Для отримання інформації потрібно буде здійснити вхід із цифровим підписом. Якщо для цього підрозділу будуть призначені якісь форми звітності, то ці форми та строки їх подання будуть наведені у результатах пошуку.

З-поміж іноземних суб’єктів господарювання фінансову звітність в Україні зобов’язані подавати лише представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності (ч. 1 ст. 2 Закону про бухоблік2). Поняття представництва визначено у ст. 1 Закону про ЗЕД3: представництво іноземного суб’єкта господарської діяльності — установа або особа, яка представляє інтереси іноземного суб’єкта господарської діяльності в Україні і має на це належним чином оформлені відповідні повноваження.

1 Закон України від 15.05.2003 №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».

2 Закон України від 16.07.1999 №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

3 Закон України від 16.04.1991 №959-XII «Про зовнішньоекономічну діяльність».

Податківці роз’яснювали, що починаючи зі звітних періодів 2021 року обов’язок щодо ведення бухобліку та визначення фінрезультату до оподаткування (прибутку або збитку) у фінзвітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, обрахунку об’єкта оподаткування податком на прибуток, утримання податку з доходів із джерелом їх походження з України, подання декларації (у т. ч. фінансової звітності) покладається на нерезидента як платника податку на прибуток, який здійснює діяльність на території України через своє постійне представництво та/або отримує доходи із джерелом походження з України. Або ж нерезидент може виконувати цей обов’язок через свого представника (представництво). Таким чином, немає госпдіяльності на території України — немає і фінзвітності.

Проте фахівці Держстату можуть мати іншу думку щодо цього, тож рекомендуємо звернутися до них і з’ясувати, чи потрібно цьому відокремленому підрозділу подавати фінансову звітність.

Податкова звітність

Позаяк відокремлений підрозділ іноземної юрособи не провадить і не провадитиме в Україні господарської діяльності, він не є постійним представництвом з метою оподаткування.

Водночас нерезидент (сам нерезидент, а не його підрозділ!), який не провадить госпдіяльності на території України та має належним чином акредитований відокремлений підрозділ, стає на облік у ДПС за місцезнаходженням відокремленого підрозділу.

Тож, якщо нерезидент реєструється в органах ДПС, він може бути платником податків і зборів, зокрема:

— відокремлений підрозділ не належить до кола осіб, які можуть бути платниками ПДВ в Україні — див. пп. 14.1.139 ПКУ, крім випадків ввезення товарів на митну територію України; — екологічний податок, рентну плату, податок на землю та на нерухомість, транспортний податок, туристичний збір підрозділ може сплачувати лише за наявності об’єктів оподаткування цими податками. Немає об’єктів — немає й звітності та сплати податків.

Кожен податок має свою звітність та свій звітний період, тому описувати все це в одній консультації недоцільно.

Єдина звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ та кадрова звітність

Якщо відокремлений підрозділ планує наймати персонал, то він зобов’язаний подавати повідомлення про прийняття на роботу — до початку роботи найманих працівників.

Про подання такого повідомлення ми написали в «ДК» №3/2022. Про подання єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВу «ДК» №19/2023. Нагадаємо, що цю звітність подають щоквартально протягом 40 к. д. після закінчення звітного кварталу.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» платниками ЄСВ є, зокрема, роботодавці —  філії, представництва та інші відокремлені підрозділи іноземних підприємств, установ та організацій (у тому числі міжнародні), розташовані на території України. Тому повідомлення про прийняття на роботу та єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ подає сам відокремлений підрозділ.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру