• Посилання скопійовано

Коли включати до декларації ПК при імпорті товару

Оформлення МД щодо імпорту товару почалося 31.01.2024, а завершено 02.02.2024. Коли відображати імпортний ПДВ у декларації з ПДВ? Коли та за яким курсом оприбуткувати товар?

Датою виникнення податкових зобов’язань у разі ввезення товарів на митну територію України є дата подання митної декларації для митного оформлення (п. 187.8 ПКУ). Під час ввезення товарів на митну територію України суми податку підлягають сплаті до державного бюджету платниками податку до або на день подання митної декларації безпосередньо на єдиний казначейський рахунок, крім операцій, за якими надається звільнення (умовне звільнення) від оподаткування (п. 206.1 ПКУ).

Тобто на дату подання митної декларації виникає обов’язок щодо сплати ПДВ на рахунок митниці.

Документом, що посвідчує право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку (п. 201.12 ПКУ).

Датою віднесення сум ПДВ до податкового кредиту для операцій із ввезення на митну територію України товарів є дата сплати податку за податковими зобов’язаннями згідно з п. 187.8 ПКУ (п. 198.2 ПКУ).

З огляду на зазначене вище, на наш погляд, підприємство має право включити ПК за імпортний товар до декларації за січень 2024 р., якщо ПДВ на митницю було сплачено у січні.

Датою подання до оформлення митної декларації є 31.01.2024, а сплата податкового зобов’язання з ПДВ відбувається не пізніше 31.01.2024. Якщо ж так сталося, що ПДВ на митницю було сплачено у лютому, то й право на податковий кредит виникає у лютому.

Але для уникнення непорозумінь з податковими органами може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Звертаємо увагу, що для визначення податкових зобов’язань зі сплати митних платежів застосовується офіційний курс валюти України до іноземної валюти, встановлений Національним банком України, що діє на 0 годин дня подання митної декларації, а у разі якщо митна декларація не подається, — дня визначення податкових зобов’язань (п. 39-1.1 ПКУ).

Визнання у бухгалтерському обліку імпортованих запасів проводять за загальними правилами. Так, запаси визнають активами, якщо (див. п. 2.1 Методрекомендацій №2):

1) підприємству перейшли ризики й вигоди, пов’язані з правом власності або з правом повного господарського відання (оперативного управління) на придбані (отримані) запаси;

2) підприємство здійснює управління та контроль за запасами;

3) є імовірність того, що підприємство отримає у майбутньому економічні вигоди, пов’язані з їх використанням;

4) вартість запасів може бути достовірно визначена.

Тому підприємству необхідно проаналізувати умови договору, коли вищезазначені умови виконуються, і тоді визнати активи. Докладніше про це ми написали у статті «Бухгалтерський облік імпорту товарів» в «ДК» №31/2022.

Висновки

1. Датою виникнення податкових зобов’язань при імпорті є дата подання митної декларації для митного оформлення. У нашому прикладі це 31.01.2024.

2. Підприємство має право на ПК за наявності оформленої митної декларації відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку. Відповідно до умов, наведених у запитанні, ПК включається до декларації січня 2024 р.

3. Оприбуткування запасів в обліку відображають у загальному порядку за правилами бухгалтерського обліку. Насамперед треба аналізувати умови договору.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру