• Посилання скопійовано

Облік на підставі внутрішнього акта

У вересні виконавцям-фізособам підприємство-замовник надіслало на підписання акт наданих послуг. Акт своєчасно не повернули, тому підприємство відобразило операцію на підставі внутрішнього акта. У листопаді виконавці надіслали підприємству листи, в яких не погоджуються з обсягом послуг, тому замовник склав новий акт з меншим обсягом послуг. Як відобразити це в обліку та в додатку 4ДФ до об’єднаної звітності?

Норми Положення №88

Якщо правилами документообігу підприємства передбачено можливість відображення господарської операції, щодо якої на момент закінчення складання регістрів бухгалтерського обліку за звітний період від контрагента у терміни, встановлені законодавством, не отримано первинного документа, підставою для перенесення інформації про таку господарську операцію до регістрів бухгалтерського обліку є належним чином оформлений внутрішній первинний документ (акт), складений посадовою особою, відповідальною за приймання-відпуск товарно-матеріальних цінностей, робіт і послуг (п. 2.5 Положення №88).

Господарські операції, наведені у внутрішньому первинному документі (акті), оцінюють у порядку, визначеному національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку або міжнародними стандартами фінансової звітності.

Отже, у місяці надходження від контрагента первинного документа щодо господарської операції, інформація про яку в минулих звітних періодах була перенесена до регістрів бухгалтерського обліку згідно з внутрішнім первинним документом (актом), до регістрів бухгалтерського обліку за звітний період переносять інформацію про таку господарську операцію, а її обсяг коригують на суму різниці між оцінкою такої господарської операції за внутрішнім первинним документом (актом) та первинним документом, отриманим від контрагента (п. 3.4 Положення №88).

Як відображати у бухгалтерському обліку?

Тож якщо підприємство має затверджені керівником правила документообігу, якими передбачено можливість відображення господарських операцій на підставі внутрішнього акта, то у вересні воно відображає господарську операцію з отримання послуг на підставі внутрішнього акта.

Причому оцінювати операцію слід, як сказано у Положенні №88, на підставі НП(С)БО. На наш погляд, мається на увазі справедлива вартість господарської операції, або, інакше — ринкова вартість.

У контексті конкретної ситуації — це ціна відповідного договору з виконавцем.

Якщо у листопаді підприємство-замовник отримає підписаний виконавцем акт з іншою сумою, аніж зазначена у внутрішньому акті, то цей акт, по-перше, долучить до первинних документів листопада, а не вересня. По-друге, на підставі такого акта в бухгалтерському обліку у листопаді відобразить різницю між показниками цього акта і внутрішнього акта.

Таким чином, показники вересня не виправляють і підписаний виконавцем акт додають не до документів вересня, а як уже сказано, до документів листопада.

Тож і фінансову звітність та декларацію з податку на прибуток за 9 місяців не виправляють.

Як відобразити це в додатку 4ДФ?

У наведеній у запитанні ситуації виконавцем є фізособа. Тому підприємство на підставі внутрішнього акта у вересні нарахувало фізособі дохід, утримало податок на доходи фізосіб та військовий збір.

Показники нарахування доходу, утримання податків підприємство відобразило в додатку 4ДФ до єдиної звітності з ПДФО, ВЗ і ЄСВ за 9 місяців.

У листопаді на підставі отриманого від виконавця акта підприємство коригує (зменшує) суму вартості отриманих послуг. Відповідно, зменшується і сума утриманого податку на доходи фізосіб та військового збору.

Коригування в наведеній у запитанні ситуації не є виправленням помилки. Але Порядок №4 визначає тільки особливості виправлення помилки. Про особливості коригування у Порядку №4 жодного слова.

Хоча є консультації податкової служби, де вона зазначає, що у разі повернення доходу ФОПу, в разі річного перерахунку доходів можуть відображатися в додатку 4ДФ з мінусом доходи, податки. Щоправда, такі консультації не ґрунтуються на нормах Порядку №4.

Консультують податківці

<...>

Згідно з п. 4 розділу IV Порядку в додатку 4 «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (далі — Додаток 4ДФ) до Розрахунку у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається (за звітний період місяць) дохід, який нарахований фізичній особі відповідно до ознаки доходу, наведеній у розділі І «Довідник ознак доходів фізичних осіб» (додаток 2 до Порядку);

у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом.

Тобто Порядком передбачено відображення у податковому розрахунку сум доходів фактично нарахованих та виплачених платнику податку у відповідному періоді.

Крім того, згідно з пп. 169.4.3 п. 169.4 ст. 169 Кодексу роботодавець та/або податковий агент має право здійснювати перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку за будь-який період та у будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування, незалежно від того, чи має платник податку право на застосування податкової соціальної пільги.

Отже, у разі якщо фізичною особою повертаються кошти, надані такій особі юридичною особою у вигляді орендної плати за земельну ділянку, юридична особа як податковий агент має право здійснити перерахунок сум нарахованих доходів та утриманого податку, результати якого відображаються у податковому розрахунку у Додатку 4ДФ, того періоду, в якому було проведено перерахунок сум податку.

При цьому зазначаємо, якщо за результатами проведення перерахунку платнику податку по нарахованих сумах доходів та податку виникає від’ємне значення, то у Додатку 4ДФ до Розрахунку у графах 3а «Сума нарахованого доходу», 3 «Сума виплаченого доходу», 4а «Сума нарахованого податку», 4 «Сума перерахованого податку» проставляється сума надміру нарахованого доходу та утриманого податку зі знаком «мінус» та у графі 6 «Ознака доходу» зазначається ознака доходу «106».

<...>

Індивідуальна податкова консультація
Державної податкової служби України
від 17.12.2021 №4735/ІПК/99-00-21-02-02-06

Загалом бачимо тут такі варіанти виправлення.

Перший варіант — показати зменшення доходу, податків, із мінусом, у додатку 4ДФ за четвертий квартал (у листопаді).

Другий варіант — подати уточнюючу єдину звітність з ПДФО, ВЗ і ЄСВ з уточнюючим додатком 4ДФ за третій квартал. Виправляють стандартно: помилковий рядок повторюють й у відповідній графі ставлять «1» — на вилучення рядка.

Водночас додають рядок із правильними даними, у відповідній графі ставлять «0» — на введення рядка.

На наш погляд, логічнішим є перший варіант. Адже це уточнення, а не виправлення помилки. Але підкріплений нормами Порядку №4 тільки другий варіант. Тож із цих двох варіантів підприємство має самостійно обрати той, який вважає для себе доречнішим.

Для уникнення непорозумінь із податковими органами з цього питання можна отримати індивідуальну податкову консультацію.

Нормативна база

  • Положення №88 — Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 24.05.1995 №88.
  • Порядок №4 — Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 №4.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру