• Посилання скопійовано

ПН обнулено — чи можна виправити?

Підприємство зробило два коригування на одну податкову накладну. Друге коригування було помилкове. Відповідно до податкової накладної товар було відвантажено у кількості 4 шт. Перший РК — повернення товару 2 шт., другий РК (помилковий) — ще одне повернення товару 2 шт., тобто підприємство вивело показники ПН у нуль. Яким чином виправити помилку?

На дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (п. 201.1 ПКУ).

У разі коригування сум податкових зобов’язань, а також виправлення помилок, допущених під час складання податкової накладної, не пов’язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, постачальник (продавець) товарів/послуг складає розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної (п. 21 Порядку №1307)

У наведеній ситуації постачальник склав податкову накладну на дату виникнення податкових зобов’язань за першою подією на 4 шт. товару. Відтак за фактом здійснення господарської операції зареєстровано розрахунок коригування на кількість повернення — 2 шт. Наступним (помилковим) розрахунком коригування було виведено дані податкової накладної в нуль, що свідчить про відсутність господарської операції. Виправити помилку за допомогою нового розрахунку коригування не вдасться, адже ми коригуємо безпосередньо податкову накладну, а в ній уже позицій немає.

Саме такою є думка податківців — в індивідуальній податковій консультації від 24.10.2019 №981/6/99-00-07-03-02-15/ІПК (див. «ДК» №46/2019) вони роз’яснюють, що порядок складання розрахунку коригування та його реєстрації в в Єдиному реєстрі податкових накладних аналогічний до порядку, передбаченого для податкових накладних (крім випадків, передбачених Порядком №1307). На їхню думку, позаяк нормами податкового законодавства передбачено складання розрахунку коригування лише до податкової накладної, розрахунок коригування не може бути складено до податкової накладної, яка в описаній ситуації виведена в нуль (обнулена).

Тобто, якщо розрахунком коригування показники податкової накладної було виведено в нуль, змоги внести виправлення або «повернути» таку податкову накладну платник податків не має.

Докладніше ми написали про це у коментарі до згаданої ІПК в «ДК» №46/2019.

У наведеній у запитанні ситуації підприємству потрібно:

— скласти та зареєструвати нову податкову накладну на дату виникнення податкових зобов’язань, відповідно до умов описаної ситуації — на 4 шт. товару;

— скласти розрахунок коригування до цієї податкової накладної на зменшення, на 2 шт. товару, і надіслати його покупцю для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних;

— попередню податкову накладну та два розрахунки коригування до неї, які призвели до виведення в нуль показників цієї податкової накладної, не відображати у декларації як помилкові;

— якщо строки реєстрації нової податкової накладної порушені, то податківці нарахують штраф та надішлють податкове повідомлення-рішення про сплату штрафу. Штраф сплачується після отримання такого податкового повідомлення-рішення.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI.
  • Порядок №1307 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру