• Посилання скопійовано

БФ імпортує авто для військової частини

Благодійний фонд імпортував як гуманітарну допомогу автомобіль і передав його військовій частині. Як відобразити у бухобліку? Які документи мають бути?

Бухгалтерський облік

У бухгалтерському обліку гуманітарну допомогу відображають згідно з Наказом №298 (див. також лист Мінфіну від 27.04.2022 №41020-06-5/8479, рубрика «Документи для роботи» «ДК» №19/2022):

— Д-т 286 К-т 484 — отримано автомобіль, за вартістю такого автомобіля;

— Д-т 484 К-т 286 — передано автомобіль військовій частині.

Митну вартість отриманих від іноземних донорів товарно-матеріальних цінностей, виконаних ними робіт, наданих послуг та одержану іноземну валюту відображають у бухгалтерському обліку і звітності в грошовій одиниці України шляхом перерахунку суми в іноземній валюті відповідно до НП(С)БО 21 (пп. 1.6 Наказу №298).

Документи

Про орієнтовний перелік документів, які мають бути, ми розповіли в статті «Облік проєктів благодійної організації» в «ДК» №32/2023. Наприклад, від військової частини може бути лист із проханням надати гуманітарну допомогу чи інший подібний документ. А безпосередньо передачу допомоги можна оформляти накладною, актом приймання-передачі тощо.

Звертаємо увагу: аби бути підставою для відображення господарських операцій у бухобліку, документи мають містити обов’язкові реквізити, передбачені статтею 9 Закону про бухоблік:

— назву документа (форми);

— дату складання;

— назву підприємства, від імені якого складено документ;

— зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;

— посади і прізвища (крім первинних документів, вимоги до яких встановлюються Національним банком України) осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;

— особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Залежно від характеру госпоперації та технології опрацювання облікової інформації до первинних документів можуть включатися додаткові реквізити (печатка, номер документа, підстава для здійснення операції тощо).

Митне оформлення

На період воєнного стану механізм визнання товарів гуманітарною допомогою, пропуску через митний кордон України та митного оформлення, отримання, надання, розподілу і контролю за цільовим використанням гуманітарної допомоги, що ввозиться на митну територію України, визначається Порядком №953.

До 01.04.2024 пропуск через митний кордон України гуманітарної допомоги може здійснюватися також за місцем перетину митного кордону України шляхом подання у паперовому вигляді декларації про товари, що визнаються гуманітарною допомогою, заповненої особою, яка перевозить відповідний товар, за формою згідно з додатком 1 до Порядку, без зазначення унікального коду гуманітарної допомоги, що надається автоматизованою системою реєстрації гуманітарної допомоги (пропуск товарів без використання автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги) (див. п. 2-1 Постанови №953).

Пропуск через митний кордон та митне оформлення гуманітарної допомоги у вигляді транспортних засобів для осіб, визначених відповідно до ч. 2 ст. 6 Закону про гуманітарну допомогу, здійснюється без письмового підтвердження від таких осіб (п. 2-2 Постанови №953). Цільове використання таких транспортних засобів підтверджують звітом про наявність та розподіл гуманітарної допомоги (за формою додатка 3 до Порядку №953), поданим відповідно до Порядку №953.

Звіт потрібно подати протягом 90 календарних днів з дати митного оформлення гуманітарної допомоги за декларацією (п. 14 Порядку №953).

Звіт подають в електронній формі на сайті Єдиного реєстру отримувачів (див. п. 2 Порядку №953):

Звіт про використання доходів неприбуткової організації

Отриману гуманітарну допомогу слід буде зазначити в рядках 1.6 і 1.6.2 ГД звіту. А передану — в рядках 2.4 і 2.4.2 ГД звіту.

Крім того, разом зі звітом подають додаток ГД, в якому наводять інформацію про отриману та передану гуманітарну допомогу.

Консультують податківці

Додаток ГД до звіту подається неприбутковими організаціями в обов’язковому порядку при здійсненні операцій з гуманітарною допомогою. Частина ІІ звіту передбачена для розрахунку податкового зобов’язання з податку на прибуток підприємств та заповнюється лише неприбутковими організаціями, які не дотрималися вимог, визначених п. 133.4 ПКУ. У рядку 5 звіту відображається розрахунок об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств та дорівнює сумі рядків 3 та 4 звіту.

Об’єкт оподаткування розраховується зі суми операції (операцій) нецільового використання активів (рядок 3) та/або суми доходу (прибутку) або її частини, що була розподілена серед засновників (учасників), членів неприбуткової організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних із ними осіб (рядок 4).

Водночас сума операції (операцій) нецільового використання активів складається зі суми рядка 3.1 ГД «гуманітарна допомога» (дорівнює рядку «Усього» графи 7 розд. IV додатка ГД) та рядка 3.2 «вартість активів (коштів або майна), вартість товарів (робіт, послуг), які використані на цілі інші, ніж фінансування видатків на утримання неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами, та/або для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій».

Роз’яснення Головного управління ДПС
у Чернівецькій області від 19.12.2022

Чи реєструватися платником ПДВ?

З погляду оподаткування ПДВ операція безоплатної передачі автомобіля належить до операцій постачання. Причому вартість автомобіля може бути значна.

Обов’язковій реєстрації платниками ПДВ підлягають юрособи та фізособи-підприємці в яких загальна сума від операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (крім платників єдиного податку) (ст. 181 ПКУ).

Таким чином, якщо благодійний фонд не є платником ПДВ, але обсяг безоплатно переданих товарів, послуг протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищує 1 млн грн, такому благодійному фонду слід зареєструватися платником ПДВ. Позаяк ідеться про обов’язкову реєстрацію, реєстраційну заяву треба подати до ДПІ за місцезнаходженням БФ не пізніше 10 числа календарного місяця, наступного за місяцем, у якому вперше досягнуто встановленого перевищення обсягу оподатковуваних операцій.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI.
  • Закон про бухоблік — Закон України від 16.07.1999 №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
  • Закон про гуманітарну допомогу — Закон України від 22.10.1999 №1192-XIV «Про гуманітарну допомогу».
  • Наказ №298 — Наказ Міністерства фінансів України від 14.12.1999 №298 «Про порядок бухгалтерського обліку гуманітарної допомоги».
  • Порядок №953 — Порядок пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 05.09.2023 №953.
  • Постанова №953 — Постанова Кабінету Міністрів України від 05.09.2023 №953 «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану».
  • НП(С)БО 21 — Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 21 «Вплив змін валютних курсів», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 10.08.2000 №193.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру