• Посилання скопійовано

Чи застосовується штраф при самостійному виправленні помилок в декларації з податку на прибуток у 2023 році?

Базові правила такі.

Якщо платник податку виправляє помилки у звітній (звітній новій) Декларації за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено помилки, то в додатку ВП до Декларації відображає правильні показники за податковий період, який уточнюється, та порівнюючи їх з відповідними рядками Декларації, що уточнюється, визначає суму збільшення (зменшення) податкового зобов’язання з податку на прибуток, пеню та суму штрафу. Суму збільшення (зменшення) податкового зобов’язання, пеню та суму штрафу з додатка ВП переносить до частини «Виправлення помилок» Декларації.

Якщо виправлення проводить в уточнюючій Декларації, то додаток ВП до Декларації не заповнює, а правильні показники доходів, фінансового результату до оподаткування, різниць, які виникають відповідно до ПКУ, об’єкта оподаткування податком на прибуток зазначає в такій уточнюючій Декларації.

На підставі порівняння податкового зобов’язання уточнюючої Декларації та Декларації, що уточнюється, визначає суму збільшення (зменшення) податкового зобов’язання, пеню та суму штрафу, які відображає у частині «Виправлення помилок» Декларації (рядки 29 — 30, 32 — 33, 34, 36 — 37, 38, 40 — 41).

Якщо платник податку подає уточнюючу Декларацію, до неї мають бути подані всі додатки, передбачені для заповнення відповідних рядків Декларації, незалежно від того, чи виправлялися показники цих рядків та додатків Декларації із зазначенням інформації про подані додатки у таблиці «Наявність додатків» Декларації. При цьому фінансову звітність за звітні періоди, що уточнюються, подає до уточнюючої Декларації лише у разі виправлення показників такої фінансової звітності.

У Декларації за звітний податковий період, наступний за періодом, за який було здійснено виправлення, відображає показники з урахуванням проведених виправлень.

В уточнюючій декларації з податку на прибуток підприємств або додатку ВП до декларації, залежно від обраного способу виправлення помилок, платник відображає правильні показники, а в рядках збільшення (зменшення) податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду Декларації — суми помилки з відповідним знаком, допущеної у рядках 29, 30 та/або 34, та/або 38 декларації.

При збільшенні податкових зобов’язань застосовує штрафні санкції, передбачені п. 50.1 ПКУ, та пеню відповідно до пп. 129.1.3 ПКУ, які відображає у рядках 31 — 33 та/або 35 — 37, та/або 39 — 41 декларації.

Зверніть увагу! Виправлення суми штрафних санкцій та пені в декларації не передбачено.

Проте під час війни базові правила застосовуються з тимчасовими нормами.

У разі самостійного виправлення платником податків, із дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ПКУ, та пені (абз. двадцять другий пп. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Починаючи з 27 травня 2022 року при поданні уточнюючих декларацій з податку на прибуток за звітні (податкові) періоди, які охоплюють періоди дії воєнного стану, платник податків звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ПКУ, та пені на підставі пп. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Водночас тимчасово, на період з 01.08.2023 до припинення або скасування воєнного стану на території України, у разі самостійного виправлення платником податків із дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених ст. 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання за будь-який звітний період, такий платник звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ПКУ, та пені.

До змісту номеру