• Посилання скопійовано

Хто подає декларацію з податку на прибуток у 2023 році щокварталу?

Декларацію з податку на прибуток подають платники, які зазначені у п. 133.1 ПКУ та які одночасно з цим зобов’язані подавати квартальну декларацію. Зокрема, це:

  • резиденти України — суб’єкти господарювання, юрособи, які перебувають на загальній системі оподаткування і відповідно є платниками податку на прибуток, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за мінусом непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний період перевищує 40 млн грн;
  • юрособи, які утворені відповідно до законодавства інших країн (іноземні компанії) та мають місце ефективного управління на території України, за умови що їхній річний дохід перевищує 40 млн грн;
  • нерезиденти-юрособи, які утворені у будь-якій організаційно-правовій формі та отримують доходи з джерелом походження з України, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичні привілеї або імунітет згідно з міжнародними договорами України, за умови що їхній річний дохід перевищує 40 млн грн;
  • нерезиденти, які провадять господарську діяльність на території України через постійне представництво та/або отримують доходи з джерелом походження з України, та інші нерезиденти, на яких покладено обов’язок сплачувати податок на прибуток у порядку, встановленому розділом ІІІ ПКУ, за умови що їхній річний дохід перевищує 40 млн грн.

Увага: всі перелічені суб’єкти, якщо вони утворені 2023 року, мають перший річний звітний період і тому квартальні декларації з податку на прибуток не подають (п. 137.5 ПКУ).

Може бути така ситуація: 2022 року дохід платника був менший ніж 40 млн грн, а за підсумками 9 місяців 2023 року він уже досяг такого обсягу. Подавати декларацію за 9 місяців 2023 року ще не потрібно, адже дохідний критерій визначається саме за річний період. Може статися, що до кінця 2023 року, у четвертому кварталі, річний дохід зменшиться (внаслідок збитків, знижок або повернень тощо) і річний обсяг доходу за 2023 рік буде меншим за 40 млн грн. Тож дивимося тільки на річний обсяг доходу за минулий рік.

Неприбуткові організації, які порушили умови пп. 133.4.1 і пп. 133.4.2 ПКУ, подають Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою, якщо таке визнання відбулося пізніше) до останнього дня місяця, в якому вчинено таке порушення. Звіт подають у строк для місячного звітного періоду — до 20 числа місяця, наступного за тим місяцем, в якому сталося порушення. Така неприбуткова організація вилучається з Реєстру та вважається платником податку на прибуток для потреб оподаткування з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, і до кінця цього року подає квартальну декларацію з податку на прибуток та фінансову звітність. Це передбачено пп. 133.4.3 ПКУ. Докладніше про це — тут.

До змісту номеру