• Посилання скопійовано

Коли та куди подавати декларацію з податку на прибуток за три квартали 2023 року?

Платники податку на прибуток, у яких річний дохід за минулий рік від будь-якої діяльності перевищує 40 млн грн та які коригують фінрезультат на різниці, визначені ПКУ, звітують щокварталу за І квартал, півріччя, три квартали, рік.

Податкові декларації подають за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу (у тому числі в разі сплати квартальних авансових внесків) протягом 40 к. д., наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (пп. 49.18.2 ПКУ).

Для декларації з податку на прибуток за 9 місяців 2023 року граничний строк подання настає 9 листопада 2023 року.

Податкове зобов’язання, визначене у декларації з податку на прибуток, сплачують протягом 10 к. д., наступних за останнім днем граничного строку для подання декларації (п. 57.1 ПКУ). Тож граничний термін сплати податку на прибуток за 9 місяців 2023 року — 19 листопада 2023 року, яке припадає на неділю. Увага: п. 57.1 ПКУ передбачає перенесення строку сплати на перший наступний операційний день (у цьому разі це буде 20 листопада 2023 року), але краще не відкладати цю справу на останній день.

Але за відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок він звільняється від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні (п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Це стосується, зокрема, дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, зокрема звітності, передбаченої п. 46.2 ПКУ.

Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, зокрема щодо подання декларації та сплати податку на прибуток, та перелік документів на підтвердження затверджено наказом Мінфіну від 29.07.2022 №225. Докладніше про це — у наших матеріалах:

Податкову декларацію платник податків подає за звітний період контролюючому органу, в якому перебуває на обліку за основним місцем.

Увага: у разі зміни податкової адреси, пов’язаної зі зміною адміністративного району, декларацію подають і податок сплачують за попереднім місцем податкової адреси (неосновним місцем обліку) до закінчення поточного бюджетного року, а починаючи з 1 січня наступного року — за новою податковою адресою (основним місцем обліку) (пп. 2 п. 10.13 Порядку №1588). Тобто платники, які змінили місцезнаходження у ІІІ кварталі 2023 року, подають декларацію за 9 місяців 2022 року та сплачують податок ще за старим місцезнаходженням. А от річну декларацію за 2023 рік потрібно буде подавати вже за новим місцезнаходженням, тому що це станеться вже наступного 2024 року.

До змісту номеру