• Посилання скопійовано

За дебіторською заборгованістю минув термін позовної давності: чи збільшувати фінрезультат?

Під безнадійною заборгованістю мається на увазі заборгованість за зобов’язаннями, щодо яких минув строк позовної давності (пп. «а» пп. 14.1.11 ПКУ).

Списання такої заборгованості за рахунок створених резервів сумнівної заборгованості регулюється положеннями п. 139.2 ПКУ.

Згідно з пп. 139.2.1 ПКУ фінансовий результат до оподаткування збільшують:

  • на суму витрат на формування резерву сумнівних боргів або резерв очікуваних кредитних збитків (зменшення корисності активів) відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності;
  • на суму витрат від списання дебіторської заборгованості понад суму резерву сумнівних боргів або понад резерв очікуваних кредитних збитків (зменшення корисності активів).

Крім того, пп. 139.2.2 ПКУ встановлено, що фінансовий результат до оподаткування зменшують:

  • на суму коригування (зменшення) резерву сумнівних боргів або резерв очікуваних кредитних збитків (зменшення корисності активів), на яку збільшився фінансовий результат до оподаткування відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності;
  • на суму списаної дебіторської заборгованості (у тому числі за рахунок створеного резерву сумнівних боргів або резерв очікуваних кредитних збитків (зменшення корисності активів), що відповідає ознакам, визначеним пп. 14.1.11 ПКУ.

Водночас сума заборгованості одного платника податків перед іншим платником податків, що не стягнута після закінчення строку позовної давності, є безповоротною фінансовою допомогою (пп. 14.1.257 ПКУ).

Так, фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшують на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) особам, що не є платниками податку (крім фізосіб, які є платниками ПДФО), платникам податку, які є пов’язаними особами (якщо отримувач фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) задекларував від’ємне значення об’єкта оподаткування за податковий (звітний) рік, що передує року, в якому отримано таку безповоротну фінансову допомогу (безоплатно надано товари, роботи, послуги), за умови що така допомога була врахована у складі витрат при визначенні фінансового результату до оподаткування), та платникам податку, які оподатковуються за ставкою 0 відс. відповідно до п. 44 підрозд. 4 розд. XX ПКУ, крім безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг), перерахованої неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг, для яких застосовується положення пп. 140.5.9 ПКУ (абзац перший пп. 140.5.10 ПКУ).

Але для платників податку, які оподатковувалися за ставкою 0 відс. відповідно до п. 44 підрозд. 4 розд. XX ПКУ, передбачено використання податкової пільги на період до 31 грудня 2021 року (п. 44 підрозд. 4 розд. XX ПКУ).

Таким чином, сума дебіторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності та яка списана платником податку на прибуток, набуває ознаки безповоротної фінансової допомоги.

Отже, платник податку на прибуток збільшує фінансовий результат до оподаткування згідно з вимогами пп. 140.5.10 ПКУ на суму списаної дебіторської заборгованості, за якою минув термін позовної давності та яка визнана у звітному періоді безнадійною, неплатників податку на прибуток (крім фізосіб, які є платниками ПДФО) та платників податку на прибуток — пов’язаних осіб, які задекларували від’ємне значення об’єкта оподаткування за податковий (звітний) період, у якому така заборгованість визнана безнадійною та списана платником податку.

До змісту номеру