• Посилання скопійовано

Яким чином можна подати єдину звітність?

Згідно з п. 3 розділу ІІ Порядку №4 єдина звітність подається в один із таких способів:

— засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги»;

— на паперовому носії разом з електронною формою на електронному носії інформації;

— надсилається поштою з повідомленням та описом вкладеного, за умови що кількість рядків у додатках до Розрахунку не перевищує п’яти;

— на паперовому носії, якщо кількість рядків у додатках до Розрахунку не перевищує п’яти.

Звісно, на практиці, особливо під час карантину та війни, краще скористатися дистанційним способом звітування.

Зверніть увагу! Єдиною підставою для неприйняття податкової декларації засобами електронного зв’язку в електронній формі є недійсність кваліфікованого електронного підпису чи печатки такого платника податків, у тому числі через закінчення строку дії відповідного сертифіката відкритого ключа, за умови що така податкова декларація відповідає всім вимогам електронного документа, містить достовірні обов’язкові реквізити та надана у форматі, доступному для її технічної обробки (п. 49.3 ПКУ).

А ті, хто скористається поштовим варіантом, повинні пам’ятати (п. 49.5-49.6 ПКУ): надіслати звітність треба буде не в останній день, а заздалегідь.

Порівняйте: у разі надсилання податкової декларації поштою платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення на адресу відповідного контролюючого органу не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, а в разі подання податкової звітності в електронній формі — не пізніше закінчення останньої години дня, в якому закінчується такий граничний строк.

У разі втрати або зіпсуття поштового відправлення чи затримки його вручення контролюючому органу з вини оператора поштового зв’язку такий оператор несе відповідальність згідно із законом. Платник податків протягом п’яти робочих днів з дня отримання повідомлення про втрату або зіпсуття поштового відправлення зобов’язаний надіслати поштою або надати особисто (за його вибором) контролюючому органу другий примірник податкової декларації разом із копією повідомлення про втрату або зіпсуття поштового відправлення.

До змісту номеру