• Посилання скопійовано

Бухоблік безоплатно отриманої котельні в ОСББ

ОСББ, неприбуткова організація, має намір отримати від фізособи за договором дарування котельню, яка обслуговує будинок. Як відобразити в обліку ОСББ подароване майно, які податкові наслідки, чи не втратить ОСББ статус неприбуткової організації?

Чи може ОСББ безоплатно отримати котельню?

Статут ОСББ визначає, серед іншого, джерела фінансування, порядок використання майна та коштів об’єднання (ст. 7 Закону про ОСББ1).

1 Закон України від 29.11.2001 №2866-ІІІ «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Як правило, у статутах ОСББ серед переліку можливих джерел фінансування записують отримання добровільних майнових, зокрема грошових, внесків фізичних та юридичних осіб чи інші подібні формулювання. Тому рекомендуємо уточнити, чи є у статуті ОСББ дозвіл на отримання таких внесків.

Крім того, для отримання котельні може бути необхідним погодження загальних зборів ОСББ. Цей аспект також слід з’ясувати у статуті.

А бути вилученою з Реєстру неприбуткових організацій неприбуткова організація може, якщо порушує вимоги закону, який регулює її діяльність.

Таким чином, якщо у статуті ОСББ немає заборони на отримання подарованого майна і таке отримання оформлене згідно з вимогами статуту, на наш погляд, порушення Закону про ОСББ немає, а тому і підстав для втрати ОСББ неприбуткового статусу немає.

Бухгалтерський облік

Бухгалтерський облік безоплатно отриманого об’єкта ОЗ ми докладно розглянули в «ДК» №28/2019. Тут наведемо тільки бухгалтерські проведення:

— Д-т 103 К-т 424 — отримано котельню (за справедливою вартістю, тобто за ринковою вартістю — вартістю, за якою котельню можна продати на сторону);

— Д-т 23, 91, 92 тощо К-т 131 — нараховано амортизацію котельні;

— Д-т 424 К-т 745 — визнано дохід від безоплатного отримання пропорційно до нарахованої амортизації.

Податковий облік

Визнаний дохід від безоплатного отримання (Д‑т 424 К-т 745), на наш погляд, відображають у рядку 1.6 і 1.6.1 Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації. У цих рядках показують отримання благодійної допомоги.

Амортизацію разом з іншими витратами фіксують у рядку 2.3 Звіту.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру