• Посилання скопійовано

Оподаткування грантів від держави та місцевої влади у ФОПа-«єдинника»

ФОП отримав грант «Власна справа». Кошти гранту використано за цільовим призначенням. Далі ФОП планує подавати заяву на отримання компенсаційного ваучера від Львівської міської ради «Ваучер на проєкти подвійного призначення». Які податки йому потрібно сплатити як ФОПу або як фізособі з цих операцій?

Насамперед наголосимо, що грантова програма «Власна справа» створена державою, де заяву на отримання гранту можуть подавати як майбутні підприємці, так і вже діючі ФОПи. А от остаточне рішення про видачу грантових коштів приймає Державний центр зайнятості. При цьому програма передбачає, що грантові кошти мають цільове призначення.

Щодо ваучерного проєкту від Львівської міської ради «Ваучер на проєкти подвійного призначення» уточнимо, що він фінансується виключно з міського бюджету і ці кошти також є коштами цільового призначення, які можна витратити на певні цілі, визначені програмою.

Суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, зокрема у межах державних або місцевих програм, не включаються до складу доходу фізособи — платника єдиного податку (пп. 4 п. 292.11 ПКУ).

Тобто дохід у вигляді гранту (і першого, і другого із зазначених у запитанні) не включається до складу доходу, який оподатковується ЄП.

Разом з тим отриманий дохід у вигляді гранту з бюджетів або державних цільових фондів, зокрема у межах державних або місцевих програм, включається до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інші доходи згідно з пп. 164.2.20 ПКУ і підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 18% та ВЗ за ставкою 1,5%. Така сама думка наведена в ІПК ГУ ДФС у м. Києві від 16.11.2018 №4851/ІПК/26-15-13-06-09. Крім того, отриману суму гранту фізособа має включити до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Аналогічну думку висловлюють податківці в роз’ясненні ГУ ДПС у Запорізькій області від 09.12.2022 для ФОПа на загальній системі. Для ФОПа-«спрощенця» ситуація така сама — до доходу від підприємницької діяльності гранти не включаються, але оподатковуються як дохід фізособи.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру