• Посилання скопійовано

Письмова згода на обробку персональних даних працівників

Чи потрібно роботодавцю брати від працівників письмову згоду на обробку їхніх персональних даних під час прийняття на роботу? Чи потрібна згода на обробку персональних даних працівників при скануванні трудових книжок та завантаженні їх на портал Пенсійного фонду? Якими нормативними документами керуватися?

Щодо згоди на обробку персональних даних із трудових книжок

Вичерпний перелік підстав для обробки персональних даних міститься у статті 11 Закону від 01.06.2010 №2297-VI «Про захист персональних даних».

З набранням чинності Законом від 05.02.2021 №1217-IX (чинний з 10.06.2021) згода на обробку персональних даних для передання сканкопіїї трудової книжки до Пенсійного фонду не потрібна. Крім того, на вебпорталі ПФУ наразі немає опції для надання згоди на обробку персональних даних за працівників.

Щодо згоди на обробку персональних даних при прийнятті на роботу

З одного боку: приймаючи працівника на роботу, брати від нього письмову згоду про обробку його персональних даних не потрібно. Необхідність виконання обов’язку володільця персональних даних має передбачатися законом (пп. 5 ст. 11 Закону про захист персональних даних). Тобто персональні дані роботодавець повинен використовувати виключно з метою здійснення прав і виконання обов’язків у сфері трудових правовідносин: вести первинний облік працівників, забезпечувати додатковими гарантіями, надавати щорічні основні та додаткові відпустки на підставі підтвердних документів тощо. Позаяк ці документи містять уже персональні дані й отримані на законній підставі (це право дає ст. 24 КЗпП), то додатково роботодавцю для роботи з такими персональними даними працівників отримувати згоду на їх обробку не потрібно.

При реалізації права на працю обробку персональних даних здійснюють відповідно до КЗпП та інших нормативно-правових актів, трудового договору, а не на підставі окремої згоди на обробку персональних даних. Тож гарантоване законом право особи на працю не може залежати від надання особою згоди на обробку персональних даних, а особа не може бути примушена роботодавцем до надання такої згоди.

З іншого боку: відповідно до ч. 6 ст. 6 Закону про захист персональних даних не допускається обробка даних про фізособу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди. Виняток становлять лише випадки, визначені законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

На нашу думку, ця норма не зобов’язує роботодавця обов’язково брати письмову згоду фізособи на обробку персональних даних. Як уже зазначалося вище, відсутність згоди призведе до неможливості працевлаштування особи, а це є порушенням її права на працю.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру