• Посилання скопійовано

Облік та оподаткування при зменшенні СК і поверненні коштів

Юрособа-високодохідник планує частково зменшити статутний капітал. Засновник один. Чи сплачувати в цьому разі податки при поверненні коштів? Як відобразити у бухобліку?

Бухгалтерський облік

Зменшення статутного капіталу:

— Д-т 401 К-т 672.

Виплата коштів на банківський рахунок засновника:

— Д-т 672 К-т 311.

Податок на прибуток

Зазначена операція не впливає на оподаткування цим податком.

ПДФО, ВЗ

Якщо внаслідок зменшення у законодавчо встановленому порядку статутного капіталу товариства його засновникові повертаються кошти, які він вніс для формування цього капіталу під час заснування товариства, то на таку операцію поширюються норми п. 170.2 ПКУ. Об’єктом оподаткування ПДФО і ВЗ вважатиметься інвестиційний прибуток, при визначенні якого враховуються витрати, пов’язані з придбанням такого корпоративного права (див. ІПК ДФСУ від 23.07.2018 №3225/6/99-99-13-02-03-15/ІПК).

Інвестиційний прибуток розраховується як додатна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається зі суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу (пп. 170.2.2 ПКУ).

Операція з повернення платнику податку коштів, попередньо внесених ним до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі зменшення статутного капіталу такого емітента, прирівнюється до продажу інвестиційного активу.

Придбанням інвестиційного активу вважаються також операції з внесення платником податку коштів або майна до статутного капіталу юрособи-резидента в обмін на емітовані ним корпоративні права. Простіше кажучи, при поверненні частки внеску до СК учасник (засновник) має порівняти ту суму (вартість майна), яку він вніс за цю частку, і скільки він отримав назад при поверненні. У більшості випадків це рівні суми.

Облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами платник податку веде самостійно, окремо від інших доходів і витрат (пп. 170.2.1 ПКУ). А декларацію про майновий стан та доходи така фізособа — інвестор має подати за підсумками календарного року, у якому відбувся продаж інвестиційного активу. Тобто за рік, у якому відбулося зменшення СК.

З наведеного випливає, що засновник-фізособа за наслідками року, в якому він отримав кошти, має подати податкову декларацію, де зазначити фінрезультат.

Але якщо засновникові повертається частина внеску до статутного капіталу, який він фактично зробив (а не отримав цю частку у подарунок або у спадщину, наприклад), фінрезультат буде нульовий. Тому що зроблений та повернений внесок будуть на однакову суму.

Юрособа суму поверненого коштами внеску (без визначення сум ПДФО та ВЗ) відобразить у додатку 4ДФ з ознакою доходу «112».

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру