• Посилання скопійовано

Суть справи

Воєнний стан продовжено до 15 листопада
На жаль, воєнний стан в Україні триває, і це не може не впливати на бізнес. Нагадаємо, як звітувати, сплачувати податки і реєструвати ПН та інші спеціальні правила під час війни.

Особова картка П-2: заповнення і зміни
Чи потрібно вести особові картки працівників у період дії воєнного стану? Як вносити до них зміни та як доповнювати інформацію?

Переведення на нове місце і невідгуляна відпустка
Верховний Суд наголошує, що роботодавець не має права в односторонньому порядку приймати рішення щодо невиплати компенсації за невикористані щорічні відпустки зі збереженням права на такі відпустки за новим місцем роботи.

Продаж та дарування акцій члену сім’ї
Які податкові наслідки для фізосіб при продажу та при даруванні акцій приватного акціонерного товариства одним з акціонерів (фізособою) своїй дружині і своєму синові (17 років) (окремо при продажу й окремо при даруванні)?

Документи на ліцензію на торгівлю пальним
Для отримання ліцензії на торгівлю пальним АЗС слід мати документи, які підтверджують право власності або введення в експлуатацію певного обладнання. Але чи є перелік, які документи треба подавати?

Контрольовані операції: повідомлення про договір
Платник здійснює контрольовані операції із сировинними товарами. Які особливості подання повідомлення за пп. 39.3.3.3 ПКУ? Подавати не за контрактом, а за кожним інвойсом, узгодженим за умовами постачання, чи тільки за контрольованими із сировинними товарами?

Коли отримувати сертифікат форс-мажору
Суди вважають, що сертифікат ТПП про форс-мажор може бути отриманий і пізніше дати події, яка через нього відбулася. Проте сторона має довести зв’язок форс-мажору з неможливістю виконання конкретного зобов’язання.

Оплата карткою: що з підзвітом?
Працівник придбав для підприємства товар у магазині. У чеку зазначено, що оплата проведена карткою, хоча кошти під звіт він отримав готівкою. Які документи працівник має надати?

Взяли іноземця — надайте копію контракту!
Закон про зайнятість визначає обов’язок подання до ЦЗ копії трудового договору з іноземцем протягом 10 днів з дати його укладення, а не з дати видачі дозволу.

Офіціант за ЦПД у ФОПа на ЄП ІІІ групи
Як оформити фізосіб за договором ЦПХ у ФОПа на спрощеній системі оподаткування ІІІ групи (ресторан, бар)? Наприклад, офіціантами, які обслуговуватимуть бенкет день-два на тиждень, а може, і на місяць? Як відображати в єдиній звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ та чи подавати повідомлення до податкової?

Оренда ТЗ із ФОПом — можна і без нотаріуса?
Велика Палата ВС вважає, що немає потреби засвідчувати у нотаріуса договір оренди ТЗ за участі ФОПа чи укладений між двома ФОПами. Водночас мають виконуватися певні умови.

Недоставлений товар знищено
Послуги кур’єрської доставки — це швидко, зручно і надійно, але слід уважно вивчати умови поштового оператора.

Облік у ТОВ з учасником-нерезидентом
У новоствореного ТОВ єдиний учасник (юрособа), який є нерезидентом. Внесок до СК здійснено в іноземній валюті, з прив’язкою у статуті до суми в гривнях. Діяльність запланована здебільшого у сфері послуг (82.11). Чи є особливості в подальшій діяльності такого ТОВ — ведення обліку, сплати податків, подання звітності?

Курсові різниці у неприбутківців
Як обліковують курсові різниці при отриманні цільового валютного фінансування неприбутковою організацією? Як обліковують від’ємну та додатну курсову різницю при закритті звітного періоду? Чи впливають суми курсових різниць на рахунок обліку цільового фінансування, якщо так, то як це відображати у бухобліку? У якій сумі визнавати дохід?

До змісту номеру