• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Облік справних та несправних генераторів у благодійного фонду
Благодійний фонд отримує безкоштовно генератори, що були у використанні. Для перевірки та налагодження цих генераторів використовуються куповані паливно-мастильні матеріали. Деякі генератори після перевірки виявляються несправними. Як списати несправні генератори і куди віднести вартість паливно-мастильних матеріалів?

Поповнення основними засобами СК КП
Комунальне підприємство, платник ЄП III групи, отримало від селищної ради основні засоби і МНМА для поповнення статутного капіталу. Які проведення?

Надання в оренду нерухомості, що розташована в Україні, але належить фізособі-нерезидентові
Іноземна громадянка має у власності в Україні нерухоме майно — комерційні приміщення. Згідно з пп. 170.1.3 ПКУ нерухомість, що належить фізособі-нерезидентові, надається в оренду виключно через ФОПа або юрособу-резидента (уповноважених осіб). На якій системі оподаткування може бути ФОП (уповноважена особа) — ЄП ІІ чи ІІІ групи? Які види діяльності за КВЕД передбачено для цього?

Виправлення ставки ЄСВ з 22% на 8,41% в єдиній звітності
В єдиній звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ неправильно зазначили інформацію щодо особи з інвалідністю. Потрібно було зазначити в додатку Д1, що це особа з інвалідністю, а зазначили, що це особа без інвалідності. Також потрібно ставку ЄСВ 22% виправити на ставку 8,41%, разом зі сумою нарахувань. Як виправити?

Працівник у відпустці без збереження зарплати: що з компенсацією?
Працівника прийнято на роботу на неосновне місце роботи (за сумісництвом) 12.10.2021. З 01.03.2022 пішов у відпустку за власний рахунок (у зв’язку з воєнним станом) до дати звільнення — 03.08.2023. Як розрахувати компенсацію за невикористану відпустку та чи потрібно при розрахунку середньої зарплати вилучити всі календарні дні, не відпрацьовані з поважних причин?

Нарахування ПЗ з ПДВ при продажу товарів платниками ЄП, що повертаються зі ставки 2% на ставку 3%
ТОВ, яке було платником ЄП за ставкою 2%, імпортувало товар ще до переходу на ЄП 2%. ПДВ сплачено на митниці, податковий кредит враховано. Чи потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ на товари, які були реалізовані під час перебування на ЄП 2%, та при списанні прострочених залишків товарів? Які документи при цьому потрібно мати?

Звільнення працівника під час лікарняного за угодою сторін
Працівник був на лікарняному до 31.07.2023 (працівник працювати далі не зможе), тому 31.07.2023 він звільняється за угодою сторін. 01.08.2023 у підприємця в кабінеті з’являється лікарняний (випадок непрацездатності той самий). Чи правомірно звільняти працівника під час лікарняного і як бути в описаній вище ситуації?

До змісту номеру