• Посилання скопійовано

Суть справи

Перевірки фінмоніторингу за Порядком №662
Розгляньмо, чого чекати від порядку проведення планових/позапланових/безвиїзних перевірок суб’єктів господарювання, за якими здійснюють нагляд у сфері фінмоніторингу Мінфін, Мін’юст та Мінцифра.

Новий формат платіжок — з 1 грудня
НБУ зобов’язав банки забезпечити перехід на використання виключно структурованого призначення платежу під час сплати податків та зборів до 01.12.2023. Тож СГ потрібно заповнювати платіжки за правилами обслуговуючого банку.

Бухоблік при застосуванні крос-курсу
Подеколи, переважно здійснюючи ЗЕД-операції, суб’єкти господарювання встановлюють ціну договору в одній валюті, а оплату — в іншій. Тож виникає потреба у відповідних розрахунках та відображенні господарських операцій у бухгалтерському обліку. Розгляньмо пов’язані з цим особливості.

Увага, ФОПи! Сплата ЄСВ — до 19 липня
Наближається 19 липня — граничний день для підприємців зі сплати ЄСВ за ІІ квартал. Але наразі, через воєнний стан, усі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ або робити це добровільно. Нагадаємо про чинні правила та перспективи їх зміни у серпні.

Продаж через «Нову пошту»: з РРО чи без?
Як продати товар по всій Україні, якщо немає власної служби доставки? Можна звернутися до «Нової пошти». Вона ж може виступити й посередником та приймати оплату від покупців. Та чи потрібен продавцю в такому разі РРО/ПРРО?

Паковання з-під товару здали на макулатуру: ПДВ
Підприємство придбало товар у картонному пакованні, його вартість входить до вартості товару. Товар продали з нарахуванням ПДВ за ставкою 20%, а паковання здали на макулатуру. Як нараховується ПДВ на оприбутковану та продану макулатуру?

Що під забудову: оренда чи суперфіцій?
Верховний Суд постановив: якщо йдеться про договір оренди, а не суперфіцію, то порушення умови про здійснення забудови не є підставою для розірвання договору оренди в односторонньому порядку.

Доля від’ємного ПДВ при виділі юрособи
Юрособа (загальна система з ПДВ) має задеклароване від’ємне значення з ПДВ. Згідно з рішенням засновників планується виділення декількох юросіб-«єдинників» з передачею за розподільчим балансом активів та пасивів. Як бути з передачею від’ємного значення ПДВ?

Міськрада проти МАФів: чия візьме гору?
Міська рада має право визначати схеми розміщення МАФів на території міста. Проте не наділена повноваженнями на власний розсуд та безпідставно втручатись у господарську діяльність та вилучати з таких схем споруди суб’єктів господарювання. Так постановив ВС у справі, яку ми коментуємо нижче.

Договір страхування життя виконавців за ЦПД
На якій підставі особам, які працюють за ЦПД, нараховувати ЄСВ на вартість страхування життя? За яким кодом ЗО відобразити цю виплату в додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ? Чи збільшувати базу нарахування ЄСВ на натуральний коефіцієнт?

Як АЗС стала НПЗ
Додавання до палива мийної присадки є процесом виготовлення нового нафтопродукту. У такому разі в паспорті якості має бути зазначено підприємство, яке додало цю присадку. Інакше — штраф за відсутність інформації у споживача.

Пальне в каністрах: чи потрібна ліцензія?
Підприємство, яке надає послуги з внесення добрив дронами, орендує автомобіль, який оснащено обладнанням, серед якого генератори. Для заправляння генераторів потрібно брати зі собою пальне в каністрах. Чи треба отримувати ліцензію на зберігання пального?

Договір колективного страхування життя
Підприємство уклало договір добровільного страхування життя зі страховою компанією. Застрахованими є працівники та фізособи, які працюють за договорами ЦПХ. Які будуть оподаткування, облік та відображення в єдиній звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ? Усі податки сплачує підприємство власним коштом. Хто є податковим агентом для вигодонабувачів у разі настання страхового випадку?

Податки — сплачені, квитанції — загублені
Засновник (голова) ФГ сплатив податки ФГ власними коштами через касу банку, але квитанції про сплату загубив. За даними електронного кабінету заборгованості немає. Як відобразити сплату податків у бухобліку?

До змісту номеру