• Посилання скопійовано

Що нового

Продовжено паперове митне декларування у міжнародних відправленнях

!  Поштовим операторам та експрес-перевізникам

Мінфін вніс зміну до свого Наказу від 04.01.2023 №6 «Про оформлення міжнародних поштових та експрес-відправлень і затвердження Змін до Порядку заповнення митних декларацій за формою єдиного адміністративного документа».

Зокрема, на три місяці продовжено дію положення, відповідно до якого:

митний контроль і митне оформлення митних декларацій та інших документів, що використовуються при переміщенні (пересиланні) через митний кордон України і декларуванні міжнародних поштових та експрес-відправлень, можуть здійснюватися в паперовій формі без їх електронних копій;

митні органи приймають реєстри (тимчасові та додаткові) міжнародних поштових та експрес-відправлень для митного оформлення з тим обсягом даних, які наявні в оператора поштового зв’язку та експрес-перевізника на дату подання цих реєстрів.

Раніше це положення мало діяти протягом шести місяців з дня набрання чинності Наказом №6 (18 січня 2023 року). Тепер воно діятиме протягом 9 місяців — до 18.10.2023 включно.

Наказ Мінфіну від 04.07.2023 №365
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 12.07.2023 офіційно не опублікований


Опубліковано новий Закон про захист прав споживачів

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 07.07.2023 через рік з цієї дати, але не раніше дня припинення чи скасування воєнного стану, набере чинності Закон «Про захист прав споживачів».

Закон регулює відносини між споживачами товарів, робіт і послуг та суб’єктами господарювання незалежно від форми власності, які виробляють, продають товари чи харчові продукти, виконують роботи чи надають послуги, встановлює права споживачів, а також визначає механізми їх захисту та основи реалізації державної політики у сфері захисту прав споживачів.

Дія Закону не поширюється на відносини щодо:

переходу права власності на об’єкти, вилучені з цивільного обороту або обмежені в цивільному обороті відповідно до законодавства;

правочину, який підлягає нотаріальному посвідченню та/або державній реєстрації відповідно до законодавства;

правочину, який стосується грального бізнесу, у тому числі парі, тоталізаторів та інших азартних ігор, або проведення лотерей;

надання медичних та/або соціальних послуг;

надання адміністративних послуг;

будівництва нових будівель, значного переобладнання існуючих будівель та оренди житлових приміщень;

реалізації майна, на яке звернено стягнення.

Через один рік з дня набрання чинності Законом набирають чинності частини 7 — 11 ст. 11 Закону: про умови застосування понять «знижка», «зменшена ціна», «вигода», «низька ціна», «акція», «розпродаж» та про поняття «звичайна ціна продажу продукції». Положення про Портал «е-покупець» набирають чинності з дня введення в експлуатацію Порталу «е-покупець» рішенням Мінцифри, але не пізніше ніж через 3 роки з дня набрання чинності Законом.

Тимчасово, у період 6 місяців з дня набрання чинності Законом, передбачається, що положення ч. 2 ст. 6 Закону (про гарантійний строк товару) застосовується з особливістю, що недолік товару вважається таким, що існував на момент передачі товару споживачу, у разі якщо такий недолік було виявлено протягом 6 місяців після його передачі споживачу.

Закон від 10.06.2023 №3153-IX
набирає чинності з 07.07.2024,
але не раніше дня припинення чи скасування воєнного стану


Підписано Закон щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках

!  Учасникам оптових енергетичних ринків

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 01.07.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках».

Закон вносить зміни до законів «Про Антимонопольний комітет України», «Про альтернативні джерела енергії», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про ринок природного газу», «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», «Про ринок електричної енергії», «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки».

Зокрема, Законом передбачено такі зміни щодо оптових енергетичних ринків:

запровадження інструментів протидії зловживанням;

встановлення заборони маніпулювань;

визначення вимог розкриття інсайдерської інформації учасниками ринків;

зобов’язання компаній, які організовують торгові операції, повідомляти про підозрілі операції.

Окремі зміни до Закону «Про ринок електричної енергії» набрали чинності заднім числом з 01.11.2022.

Закон України від 10.06.2023 №3141-IX чинний з 02.07.2023


Новий порядок контролю якості аудиторських послуг

!  Аудиторам

Міністерство фінансів затвердило Порядок проведення перевірок з контролю якості аудиторських послуг та інших перевірок.

Основними завданнями перевірки з контролю якості аудиторських послуг є:

перевірка якості аудиторських послуг щодо дотримання суб’єктом аудиторської діяльності (далі — САД) застосованих міжнародних стандартів аудиту, принципу незалежності та об’єктивності, ефективності системи внутрішнього контролю якості аудиторських послуг (системи управління якістю), вимог Закону «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність»;

тестування внутрішніх процедур, здійснення перевірки робочих документів, аудиторських звітів та інших звітів, договорів про надання аудиторських послуг, внутрішніх розпорядчих актів САД, якими визначаються політика і процедури, що мають застосовуватися під час надання аудиторських послуг;

складання звіту за результатами проведеної перевірки, який має містити висновки та рекомендації;

формування обов’язкових до виконання рекомендацій щодо усунення виявлених під час перевірки з контролю якості аудиторських послуг недоліків і порушень та запобігання їм надалі.

Перевірки з контролю якості аудиторських послуг здійснюються:

— в обов’язковому порядку щодо:

САД, які мають право проводити обов’язковий аудит фінзвітності підприємств, що становлять суспільний інтерес, а також об’єднань страховиків, обов’язковість створення яких передбачена законом, — не рідше ніж один раз на 3 роки;

САД, які мають право проводити обов’язковий аудит фінансової звітності, крім зазначених вище, — не рідше ніж один раз на 6 років;

— за ініціативою САД, які повідомили про намір надавати послуги з обов’язкового аудиту фінзвітності, за умови їх відповідності вимогам, встановленим ст. 23 Закону.

Наказ Мінфіну від 17.05.2023 №253
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 12.07.2023 офіційно не опублікований


Кабмін оновив деякі свої постанови щодо публічних закупівель

!  Учасникам публічних закупівель

Кабмін вніс зміни до низки своїх постанов з питань публічних закупівель.

Зокрема, змінами до особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою КМУ від 12.10.2022 №1178, уточнено, що у разі коли закупівля товару, вартість якого становить або перевищує 100 тис. грн, з використанням електронного каталогу не відбулася, замовник здійснює закупівлю шляхом застосування відкритих торгів у порядку, визначеному цими особливостями, або шляхом запиту пропозицій постачальників в електронному каталозі відповідно до Порядку формування та використання електронного каталогу з урахуванням цих особливостей.

У запиті пропозицій постачальників щодо закупівлі товару, вартість якого не перевищує 500 тис. грн, замовник може визначити інформацію про характеристики товару та їх допустимі значення, в тому числі конкретну торговельну марку.

Запит пропозицій постачальників щодо закупівлі товару, вартість якого дорівнює або перевищує 500 тис. грн, повинен містити інформацію про характеристики товару та їх допустимі значення. За результатами формування замовником у запиті пропозицій постачальників характеристик та їх допустимих значень кількість пропозицій від постачальників щодо такого товару, що відповідають характеристикам до товару, визначеного в запиті пропозицій постачальників, не може бути менше двох.

Ці зміни набирають чинності з 01.09.2023.

Також внесено зміни до Постанови КМУ від 24.02.2016 №166 «Про затвердження Порядку функціонування електронної системи закупівель та проведення авторизації електронних майданчиків» і до Порядку формування та використання електронного каталогу, затвердженого постановою КМУ від 14.09.2020 №822.

Постанова КМУ від 04.07.2023 №677 чинна з 06.07.2023


Реклама в Україні стане європейською

!  Рекламодавцям, виробникам і споживачам реклами

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 01.07.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» та інших законів України щодо імплементації норм європейського законодавства у національне законодавство України шляхом імплементації окремих положень законодавства Європейського Союзу у сфері аудіовізуальної реклами (Європейської конвенції про транскордонне телебачення, Директиви Європейського парламенту та Ради 2010/13/ЄС про аудіовізуальні медіапослуги від 10 березня 2010 року із змінами, внесеними Директивою (ЄЄ) 2018/1808 від 14 листопада 2018 року)».

Законом, зокрема, визначено особливості спільного регулювання та саморегулювання у сфері реклами; розміщення товару (продакт-плейсмент) в аудіовізуальних медіа, на платформах спільного доступу до відео та на платформах спільного доступу до інформації; реклами на платформах спільного доступу до відео та платформах спільного доступу до інформації; реклами з використанням електронних комунікацій, а також оновлено загальні вимоги до реклами.

Закон України від 30.05.2023 №3136-IX
чинний з 02.07.2023 та вводиться в дію з 02.10.2023


Ще одна зміна в особливостях публічних закупівель в умовах воєнного стану

!  Учасникам публічних закупівель

Кабмін вніс зміни до особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою КМУ від 12.10.2022 №1178. Згідно зі змінами у разі коли замовники, які є закладами охорони здоров’я або структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних (військових) адміністрацій, здійснюють закупівлі лікарських засобів та медичних виробів за переліком згідно з додатком, вартість яких становить або перевищує 50 тис. грн, такі закупівлі здійснюються з використанням електронного каталогу відповідно до Порядку формування та використання електронного каталогу, затвердженого постановою КМУ від 14.09.2020 №822, з урахуванням положень, визначених цими особливостями.

У разі коли закупівля з використанням електронного каталогу шляхом запиту ціни пропозицій постачальників не відбулася, замовник здійснює закупівлю шляхом застосування відкритих торгів у порядку, визначеному цими особливостями, не збільшуючи при цьому очікувану вартість закупівлі, або повторно шляхом запиту ціни пропозицій постачальників в електронному каталозі відповідно до Порядку з урахуванням цих особливостей.

Установлено, що закупівлі лікарських засобів та медичних виробів, що розпочаті до набрання чинності Постановою №686, завершуються в порядку, що діяв до набрання нею чинності.

Постанова КМУ від 07.07.2023 №686 чинна з 11.07.2023


Дозволено експорт цукру до Румунії

!  Експортерам

Кабмін вніс зміни до обсягів квот товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню (додаток 1 до постанови КМУ від 27.12.2022 №1466), якими передбачено встановлення квоти на експорт цукру (товарна позиція 1701 згідно з УКТЗЕД) в обсязі 20 000 тонн.

Водночас визначено, що розгляд заявок на одержання ліцензій на експорт товарів товарної позиції 1701 згідно з УКТЗЕД здійснюється в порядку, встановленому Мінекономіки.

Видача ліцензій на експорт товарів товарної позиції 1701 згідно з УКТЗЕД здійснюється на підставі заявок на одержання ліцензій на експорт таких товарів до Румунії та на підставі погоджень, що надаються Мінагрополітики в одноденний строк без залучення суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності у порядку міжвідомчого обміну інформацією.

Постанова КМУ від 07.07.2023 №684 чинна з 11.07.2023


Особливості подання до НКЦПФР фінзвітності при емісії ЦП у III кварталі 2023 р.

!  Емітентам ЦП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку установила, що юрособи, держреєстрація яких відбулася до 2023 року, при здійсненні емісії ЦП (крім емісії ЦА ІСІ) до складу документів, які подаються до НКЦПФР для реєстрації випуску ЦП, випуску ЦП та затвердження проспекту ЦП у III кварталі 2023 року, включають:

річну фінзвітність разом із аудиторським звітом щодо річної фінзвітності за 2022 рік (окрім подання документів для реєстрації випуску акцій АТ, які створюються шляхом злиття, поділу, виділу чи перетворення або до яких здійснюється приєднання);

проміжну фінзвітність разом із звітом щодо огляду проміжної фінзвітності за I квартал 2023 року або проміжну фінзвітність разом із звітом щодо огляду проміжної фінзвітності за I півріччя 2023 року.

У разі реєстрації випуску ЦП та затвердженні проспекту ЦП до складу документів додатково включається річна фінзвітність разом із аудиторським звітом щодо річної фінзвітності за 2021 рік.

Юрособи, держреєстрація яких відбулася у 2023 році, при здійсненні емісії ЦП (крім емісії ЦП ІСІ) до складу документів, які подаються до НКЦПФР для реєстрації випуску ЦП, випуску ЦП та затвердження проспекту ЦП, звіту про результати емісії/розміщення (обміну) ЦП у III кварталі 2023 року, включають:

звіт про фінансовий стан товариства, складений на дату державної реєстрації товариства (у разі якщо реєстрація відбулась у III кварталі 2023 року), та звіт суб’єкта аудиторської діяльності щодо формування та сплати статутного капіталу товариства станом на дату державної реєстрації товариства;

проміжну фінзвітність разом із звітом щодо огляду проміжної фінзвітності за I півріччя 2023 року (у разі якщо реєстрація відбулась у II кварталі 2023 року);

проміжну фінзвітність разом із звітом щодо огляду проміжної фінзвітності за I квартал 2023 року або проміжну фінзвітність разом із звітом щодо огляду проміжної фінзвітності за I півріччя 2023 року (у разі якщо реєстрація відбулась у I кварталі 2023 року).

Рішення поширюється на емітентів (крім АТ, що створюються в процесі корпоратизації або приватизації); засновників-юросіб при заснуванні АТ; осіб, які надають забезпечення за відповідним випуском ЦП.

Рішення НКЦПФР від 04.07.2023 №737 чинне з 05.07.2023


Внесено зміни до Положення про реєстрацію фізосіб у ДРФО

!  Фізособам

Міністерство фінансів затвердило зміни до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків, затвердженого наказом Мінфіну від 29.09.2017 №822.

Зокрема, до ДРФО вноситиметься інформація про іноземців, які набули статусу електронного резидента (е-резидента).

Також визначено, що подання іноземцем заяви на набуття статусу електронного резидента (е-резидента) прирівнюється до особистого подання до відповідного контролюючого органу Облікової картки №1ДР.

У зв’язку із зазначеним форму Облікової картки №1ДР викладено у новій редакції.

Встановлено, що е-паспорт і е-паспорт для виїзду за кордон пред’являються особою замість та без додаткового пред’явлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон. У разі пред’явлення громадянами України е-паспорта і е-паспорта для виїзду за кордон контролюючі органи забезпечують перевірку таких документів у порядку, визначеному законодавством.

Для підтвердження інформації про задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) особа подає один з таких документів:

витяг з реєстру територіальної громади;

паспорт, виготовлений у формі книжечки;

тимчасове посвідчення громадянина України.

Наказ Мінфіну від 09.06.2023 №305
набирає чинності через 10 днів з дня офіційного опублікування,
станом на 12.07.2023 офіційно не опублікований

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру