• Посилання скопійовано

Бухоблік часткової оплати третьої особи за договором фінлізингу автомобіля

Підприємство отримало автомобіль за договором лізингу, за яким комісію за договором протягом усього строку договору сплачуватиме стороння фізична особа. Якими документами оформити і як відобразити у бухгалтерському обліку?

Якби підприємство самостійно сплачувало комісію (відсотки) за користування майном за договором фінлізингу, воно б відображало їх у бухгалтерському обліку таким чином:

— Д-т 952 К-т 684 — нараховано відсотки;

— Д-т 684 К-т 311 — виплачено відсотки.

Але замість підприємства відсотки сплачуватиме стороння фізособа. Тож на суму такої сплати підприємство отримує дохід. Таким чином, підприємство в загальному порядку відображає нарахування відсотків (Д-т 952 К-т 684), але замість проведення за самостійною сплатою показує дохід на суму виплачених фізособою за неї відсотків:

— Д-т 684 К-т 718 — визнано дохід на суму відсотків, виплачених третьою стороною (фізособою).

Нарахування відсотків відображають на підставі норм договору лізингу. Крім того, на суму відсотків та інших платежів за кожен звітний період лізингодавець може виставляти підприємству-лізингоотримувачу рахунок, акт чи інший подібний документ.

А документ, на підставі якого слід буде відображати погашення відсотків третьою стороною (фізособою), потрібно обумовити договором лізингу.

Наприклад, це може бути звіт фізичної особи з доданим документом про оплату (квитанцією банку тощо). Або це може бути звіт лізингодавця.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру