• Посилання скопійовано

Як краще внести готівку на рахунок ОСББ?

ОСББ вносить зміни до ЄДР — нова редакція статуту та інші нормативні документи. Для цього у співвласників зібрали кошти (внески) під підпис, і тепер потрібно внести їх на рахунок ОСББ у банку. Банк порекомендував, щоб не було комісій, спочатку внести кошти на картку фізособи (голови ОСББ), а потім з цієї картки перерахувати на поточний рахунок ОСББ від імені співвласника. Чи варто так робити?

Внески до ОСББ можна вносити до каси або на рахунок ОСББ у банку. Якщо внести до каси, то з моменту внесення внески стають власністю ОСББ, яке може від свого імені внести їх на свій рахунок у банку як власні кошти. Якщо банк бере комісію за цю операцію, то її доведеться сплатити.

При цьому надходження готівки від співвласників потрібно оформити прибутковими касовими ордерами. РРО для цих операцій не потрібен.

Також кожний співвласник може самостійно перераховувати кошти на рахунок ОСББ — для цього теж не потрібен РРО. Комісії банків за їх наявності сплачують самі платники, а якщо умовами обслуговування рахунку ОСББ передбачено комісію за надходження коштів з отримувача, її теж не уникнути.

Запропонований банком варіант має свої податкові наслідки, про які банк не зобов’язаний повідомляти клієнтів. А саме: якщо інші особи перераховуватимуть кошти на особистий рахунок голови ОСББ (чи будь-якої іншої фізособи) або передаватимуть йому готівку, то ці кошти є оподатковуваним доходом фізособи-отримувача, й у неї з’являється обов’язок самостійно задекларувати такий дохід у річній декларації про майновий стан і доходи. Тож ми не рекомендуємо користуватися цією порадою.

На жаль, у наведеному випадку голова ОСББ не може внести кошти на рахунок у банку як підзвітна особа, тому що це касова операція, яку має виконувати тільки касир юрособи.

Як варіант, голова ОСББ міг би внести цю готівку як власні кошти на свій рахунок у банку, але тоді постають запитання, на якій підставі голова вважає ці кошти власними, адже вони де-факто були зібрані співвласниками, і де тоді ті кошти, що були зібрані. А якщо це не власні кошти, що належать голові, то виникає запитання про їх декларування й оподаткування.

Отже, найбезпечніший варіант — це оприбуткувати готівку до каси ОСББ прибутковими касовими ордерами від кожного співвласника, а потім внести її на рахунок ОСББ як власні кошти юрособи через касира. Обов’язки касира може виконувати і голова ОСББ.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру