• Посилання скопійовано

Заповнення акцизної декларації у разі продажу рідин для електронних сигарет

Як правильно заповнювати розділ Б (код Б.1) додатка 2 акцизної декларації (адвалорні та специфічні ставки акцизного податку одночасно), якщо гр. 6 та 8 у шт., гр. 13 (специфічна ставка акцизного податку — 3000 грн за літр), та відповідно гр. 15 = гр. 10 х гр.13 : 1000 — вираховує в рази меншу суму акцизного податку?

Дивимося відповідь податкової на питання в ЗІР (114.07): «Чи потрібно подавати декларації акцизного податку СГ, які здійснюють виробництво/імпорт/продаж рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та мають ліцензію на оптову/роздрібну торгівлю такими рідинами?».

Податкова зазначає: згідно з вимогами Порядку №141 виробники рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та платники податку, які ввозять на територію України марковану марками акцизного податку підакцизну продукцію, зокрема рідини, що використовуються в електронних сигаретах, заповнюють розділ Б декларації та додаток 1 до декларації.

1 Порядок заповнення та подання декларації з акцизного податку, затверджений наказом Мінфіну від 23.01.2015 №14.

Виробники та імпортери, зокрема, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, які реалізують їх у роздрібній торгівлі або суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність з оптової та/або роздрібної торгівлі такими виробами, заповнюють розділ Д декларації та додаток 6-1 до декларації.

Тобто виробники, імпортери рідин, що використовуються в електронних сигаретах, заповнюють розділи Б, Д декларації та додатки 1 і 6-1 до декларації.

Додаток 2 при цьому не заповнюють.

До речі, додаток 2 заповнюють для розрахунку акцизного податку з реалізації тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну із застосуванням коефіцієнта 1,5 у разі перевищення 115 відсотків середньомісячного обсягу реалізації на внутрішньому ринку тютюнових виробів за попередні дев’ять місяців, що передують трьом звітним місяцям поспіль, що передують місяцю, в якому підвищуються ставки акцизного податку на тютюнові вироби1.

1 https://tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/613485.html.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру