• Посилання скопійовано

Які документи повинен мати «єдинник» під час перевірки ДПС?

Які документи повинен мати ФОП — платник ЄП ІІ групи, який не застосовує РРО, під час податкової перевірки на місці реалізації товарів? Скільки років їх зберігати?

Які документи повинен надати ФОП — платник ЄП ІІ групи в разі комплексної податкової перевірки?

Платник податків зобов’язаний надати посадовим (службовим) особам контролюючих органів у повному обсязі всі документи, що належать або пов’язані з предметом перевірки (п. 85.2 ПКУ). Такий обов’язок виникає у платника податків після початку перевірки.

Під час проведення перевірок посадові (службові) особи контролюючого органу мають право отримувати у платників податків належним чином засвідчені копії первинних фінансово-господарських, бухгалтерських та інших  документів, що свідчать про приховування (заниження) об’єктів оподаткування, несплату податків, зборів, платежів, порушення вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи (п. 85.4 ПКУ). Такі копії мають бути засвідчені підписом платника податків або його посадової особи та скріплені печаткою (за наявності).

Відповідний запит на отримання копій документів має бути поданий посадовою (службовою) особою контролюючого органу не пізніше ніж за п’ять робочих днів до дати закінчення перевірки.

Контролюючі органи мають право, зокрема, запитувати та вивчати під час перевірок первинні документи, що використовуються в бухгалтерському обліку, регістри, фінансову, статистичну та іншу звітність, пов’язану з обчисленням і сплатою податків, зборів, платежів, виконанням вимог законодавства, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи (пп. 20.1.6 ПКУ). А також вимагати під час перевірок від платників податків, що перевіряються, проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки з використанням інформації та документів щодо результатів такої інвентаризації за наслідками таких перевірок або під час наступних заходів податкового контролю (пп. 20.1.9 ПКУ).

Отже, у разі проведення документальної перевірки податкові органи можуть вимагати документи, пов’язані з предметом перевірки. До таких документів можуть належати документи, пов’язані з видами діяльності (КВЕДи), визначені в Єдиному державному реєстрі юросіб та Витягу з Реєстру платників єдиного податку, а також документи, пов’язані з отриманням товару, наданням послуг, виконанням робіт, тобто всі документи, які вказують на отримані доходи за період, що перевіряється (щодо питання відповідності доходу та КВЕДів, що їх має право здійснювати ФОП ІІ групи в межах дозволеної діяльності згідно з п. 291.5 та п. 291.7 ПКУ). Загалом, перелік документів, яких вимагатиме податковий орган, буде наведено у запиті, що вручається у перший день перевірки.

Зокрема, це можуть бути документи про продаж товару (накладні, товарні чеки тощо), акти виконаних робіт/послуг, з яких можна дізнатися, за яким КВЕДом продано ці товари, виконано роботи, надано послуги.

Чи повинен ФОП — платник ЄП ІІ групи без РРО підтверджувати придбання товару та якими документами?

Як правило, дохід (без РРО та без ПДВ) у платників ЄП — ФОПів ІІ групи в межах визначених ним КВЕДів підтверджується такими документами, як банківська виписка (якщо оплата здійснювалася на підприємницький рахунок ФОПа), видаткова накладна, товарний чек та інші документи, які свідчать про придбання товару, документи на оплату (акти) на надані послуги, виконані роботи. Загалом підприємці на єдиному податку та без ПДВ не мають обов’язку вести облік своїх витрат, а вимоги щодо подання документів, які підтверджують облік та походження товарних запасів, не поширюються на ФОПів — платників єдиного податку, які не зареєстровані платниками ПДВ.

Також див. «ДК» №51-52/2021.

Чи повинен ФОП — платник ЄП ІІ групи без РРО підтверджувати реалізацію товару та якими документами?

Оплачуючи товар у безготівковій формі, покупці повинні наводити призначення платежу, з якого можна дізнатися про проданий товар. Наприклад, якщо ФОП виставляє рахунки для оплати, то у призначенні платежу можна писати: «Оплата за товар згідно з рахунком №… від …..». Сам по собі рахунок не є первинним документом, але він містить номенклатуру оплаченого товару. Первинними документами з продажу товарів у ФОПа — платника ЄП ІІ групи можуть бути видаткова накладна, товарний чек тощо, які мають відповідати отриманим оплатам.  І податківці можуть вимагати ці документи для перевірки відповідності діяльності ФОП щодо проданих товарів, робіт або послуг кодам КВЕД, зазначеним у Реєстрі платників єдиного податку.

Які документи повинен мати ФОП — платник ЄП ІІ групи без РРО за місцем зберігання і відпуску товару, за умови що оплата за товар надходить на рахунок ФОПа у банку у форматі IBAN?

Про облік товарних запасів (незалежно від способів придбання) ми писали в «ДК» №47/2021, також див. лист ДПСУ від 22.12.2021 №28290/7/99-00-07-05-01-07 в «ДК» №5/2022.

Зокрема, ФОП на ЄП ІІ групи, який не проводить розрахункових операцій і не застосовує РРО, не зобов’язаний зберігати первинні документи за місцем зберігання і відпуску товару.

Скільки років ФОП повинен зберігати документи для податкової перевірки: якщо ФОП працює і якщо реєстрацію ФОПа припинено?

Строки зберігання документів прописані у п. 44.3 ПКУ (якщо реєстрацію ФОПа припинено із внесенням відповідних відомостей до Єдиного державного реєстру юросіб, — до моменту перевірки податковим органом). З урахуванням змін, унесених до п. 44.3 ПКУ, за Законом №2970, цей строк збільшено до 1825 днів для ліквідованого госпсуб’єкта, які передували даті ліквідації.

Автор: Канарьова Наталія

До змісту номеру