• Посилання скопійовано

Щодо необхідності ведення обліку товарних запасів

Лист Державної податкової служби України від 22.12.2021 р. №28290/7/99-00-07-05-01-07

Щодо необхідності ведення обліку товарних запасів

Суттєво. ДПСУ нагадала, що в загальному випадку ФОПи — платники єдиного податку, які не є платниками ПДВ, не зобов’язані вести облік товарних запасів.

! ФОПам — платникам ЄП

У зв’язку з надходженням на адресу ДПС численних запитів щодо необхідності ведення обліку товарних запасів, відповідно до Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб — підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 р. №496, фізичними особами — підприємцями — платниками єдиного податку зобов’язую врахувати при організації та проведенні масово-роз’яснювальної роботи таке.

Наголошуємо, що Порядок №496 не поширює свою дію на платників єдиного податку I групи.

Із загального числа платників єдиного податку II — IV груп Порядок №496 поширює свою дію виключно на платників, визначених п. 61 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України, які здійснюють:

реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення;

реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Водночас Порядок №496 поширює свою дію на ФОП ІІІ групи єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ.

Разом з цим Порядок №496 встановлює обов’язок ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації для ФОП, які використовують загальну систему оподаткування та здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Таким чином, фізичні особи — підприємці, що використовують спрощену систему оподаткування, не є при цьому платниками ПДВ та не здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння та напівдорогоцінного каміння, не зобов’язані вести облік товарних запасів та підтверджувати їх походження первинними документами для цілей контролю за дотриманням законодавства у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Заступник голови ДПС Т. КІРІЄНКО

До змісту номеру