• Посилання скопійовано

Е-допомога ФОПу-«єдиннику» як ВПО: як звітувати?

ФОП на ЄП є одночасно внутрішньо переміщеною особою, отримав е-допомогу: виплати ВПО та кошти на відбудову житла. Чи потрібно декларувати цю допомогу?

Допомога фізичній особі від держави не входить до доходу, який оподатковується єдиним податком (п. 292.11 ПКУ). Тож у декларації з ЄП її показувати не треба. А як щодо ПДФО та ВЗ?

Виплати ВПО

Згідно з пп. 165.1.1 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума державної та соціальної матеріальної допомоги, зокрема сума грошової допомоги, яка надається згідно із законом, указами Президента України та актами КМУ. Тобто виплати ВПО не потрібно відображати в декларації про майновий стан і доходи, бо вони належать до категорії державної та соціальної матеріальної допомоги.

Кошти на відбудову житла

Щодо коштів на відбудову житла, то Закон від 23.02.2023 №2923-IX «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України» набрав чинності 22.05.2023, тож ФОП на ЄП на момент подання запиту ще не міг отримати цієї компенсації як внутрішньо переміщена особа.

Можливо, це були інші кошти — грошова допомога від ООН, ЮНІСЕФ, Червоного Хреста та інших міжнародних організацій. А такий вид благодійної допомоги звільнено від оподаткування (п. 165.1.56 та пп. «в» 170.7.2 ПКУ).

Отже, ФОП на ЄП, який одночасно є ВПО, не повинен відображати отриману допомогу від іноземних держав у декларації про майновий стан і доходи.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру