• Посилання скопійовано

Податок на нерухомість за будівлі промисловості коду «125»

Підприємство, основним видом діяльності якого є оптова торгівля металевими та неметалевими відходами та брухтом, матеріалами для вторинного перероблення (КВЕД 46.77), придбало частку нежитлових приміщень комплексу будівель та споруд, а саме склад-навіс, який використовується з виробничою метою: для збирання, сортування, фасування, розбирання відпрацьованих виробів. Чи є склад-навіс, який належить до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125), об’єктом оподаткування податком на нерухомість у цьому випадку?

Відповідно до пп. «є» пп. 266.2.2 ПКУ не є об’єктами оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, будівлі промисловості, віднесені до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000 (далі — Класифікатор), що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B, C, D, E, F за КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку. Усі ці умови мають виконуватись одночасно.

У наведеному випадку склад належить до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125), він не здається в оренду, лізинг, позичку, але основний вид діяльності підприємства не належить до секцій B, C, D, E, F КВЕД ДК 009:2010.

Основний вид діяльності підприємства за КВЕД 46.77 належить до Секції G «Оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів», тому підприємство не може застосовувати пп. «є» пп. 266.2.2 ПКУ. Будівля складу є об’єктом оподаткування податком на нерухомість, і підприємство має сплачувати податок за цю будівлю.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру