• Посилання скопійовано

Як у бухобліку відображати безоплатно отримані права у вигляді роялті?

ТОВ (ліцензіат) отримало за ліцензійним договором від іншого ТОВ (ліцензіара) право на безоплатний показ (трансляцію в ефірі) мультфільму. За звичайних умов ТОВ (ліцензіат) обліковує такі права (роялті) на рахунку 391. Як у бухобліку відображати безоплатно отримані права у вигляді роялті?

Прямої відповіді на це запитання в чинному українському бухгалтерському законодавстві немає.

Але з огляду на зміст подібних норм (оприбуткування безоплатно отриманих запасів, основних засобів, нематеріальних активів) безоплатно отримані послуги у вигляді роялті також мають відображатися у бухгалтерському обліку — за справедливою вартістю роялті. Звісно, в тому випадку, якщо підприємство планує отримати якусь вигоду від цього роялті, визнає ці права активом.

Це пояснюється тим, що принципи бухгалтерського обліку (див. ст. 4 Закону про бухоблік) вимагають, щоб усі здійснені підприємством господарські операції відображалися у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності.

На наш погляд, відобразити ці операції можна такими бухгалтерськими проведеннями:

Д-т 39 К-т 63 — на справедливу вартість роялті, яке віднесено до складу витрат майбутніх періодів;

Д-т 63 К-т 718 — визнано дохід від безоплатно отриманого роялті.

Надалі ТОВ (ліцензіар) включає вартість безоплатно отриманого роялті до складу витрат у тому самому порядку, що й роялті, отримане ним за плату:

Д-т 23, 91, 92, 93, 94 К-т 39.

Вище ми навели власний погляд на особливості бухгалтерського обліку.

Але наголосимо, що в Україні регулювання питань методології бухгалтерського обліку віднесено до відання Мінфіну. Тож для уникнення непорозумінь може бути доречним звернутися до Мінфіну по консультацію з цього питання.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру