• Посилання скопійовано

Непідтверджене бюджетне відшкодування ПДВ у бухгалтерському обліку

Після перевірки з ПДВ щодо підтвердження ПК, заявленого до бюджетного відшкодування, отримали ППР форми «В1», в якому ДПС зняла 65 050 грн — суму ПК з ПДВ, на яку не було підтвердження (чеків на пальне). Як відобразити таке ППР у бухобліку?

Щодо зменшення заявленого бюджетного відшкодування

ППР форми «В1» складається у разі завищення заявленої суми бюджетного відшкодування ПДВ (див. п. 2 розд. ІІ Порядку №12041, пп. 200.14 ПКУ).

1 Порядок надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, затверджений наказом Мінфіну від 28.12.2015 №1204.

На підставі цього ППР в інтегрованій картці платника ПДВ зменшується сума бюджетного відшкодування, в наведеному випадку — на 65 050 грн.

Суму БВ було зменшено через те, що підприємство не надало до перевірки чеки РРО, за якими було придбано пальне на АЗС, незважаючи на те що є акти приймання-передачі пального та зареєстрована податкова накладна.

Відображення цієї суми в декларації з ПДВ не передбачено.

За завищення бюджетного відшкодування п. 123.1 ПКУ передбачено штраф — 10% (25% у разі умисного завищення) від суми завищеного бюджетного відшкодування.

Заявлене за декларацією БВ зменшує ліміт (через ∑ Відшкод). Але на суму завищення заявленого і невідшкодованого БВ ліміт мають відновити: зменшити ∑ Відшкод — і ліміт у підсумку збільшиться. Адже показник ∑ Відшкод підлягає коригуванню в тому числі за результатами перевірок (п. 200-1.3 ПКУ).

Бухгалтерський облік. Якщо би підприємство отримало бюджетне відшкодування на свій банківський рахунок, це відображалося би проведенням: Д-т 311 К-т 641.

Але оскільки такого відшкодування не буде, підприємство, по суті, втрачає ці кошти, які могли бути отримані.

Тож потрібно суму зменшеного бюджетного відшкодування списати до складу первісної вартості пального (Д-т 203 К-т 641 — 65 050 грн.), якщо пальне не списане, або до складу витрат (Д-т 949 К-т 641 — 65 050 грн.), якщо пальне вже списане.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру