• Посилання скопійовано

Накладення штрафів за порушення військового обліку

Штраф на роботодавця за кожного військовозобов’язаного працівника, щодо якого не вели військового обліку та не подавали звіту до ТЦК, накладається загалом за всі порушення чи за кожне окремо?

Посадові особи підприємств за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, зокрема за неподання до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць, за прийняття на роботу призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які не перебувають на військовому обліку, незабезпечення оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки, перешкоду їх своєчасній явці на збірні пункти, призовні дільниці, несвоєчасне подання документів, необхідних для ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, та неподання відомостей про таких осіб несуть відповідальність згідно із законом (п. 87 Порядку №14871).

1 Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений постановою КМУ від 30.12.2022 №1487.

На сьогодні за порушення, визначені п. 87 Порядку №1487, посадові особи несуть адміністративну відповідальність як за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію за ч. 2 ст. 210-1 КУпАП, яка передбачає штраф від 3 400 до 5 100 грн. У разі повторного протягом року вчинення порушення особою, яка вже була піддана адміністративному стягненню, а також за таке порушення в особливий період штраф становитиме від 5 100 до 8 500 грн. Накладають ці штрафи територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ст. 235 КУпАП).

Отже, з вищезазначеного стає зрозумілим, що ТЦК та СП накладають під час перевірки на посадову особу підприємства один штраф за всі виявлені порушення у розмірі від 3 400,00 грн до 5 100,00 грн, а вже під час повторної перевірки підприємства за встановлені порушення на посадову особу буде накладено штраф від 5 100 до 8 500 грн, бо така особа піддавалася попередньо адміністративному стягненню та не вжила заходів для уникнення порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру