• Посилання скопійовано

Проживання, харчування учасників заходу

Чи означають зміни до пп. 165.1.42 ПКУ від 15.08.2022, що громадська організація під час організації заходів може оплачувати послуги проживання, харчування та проїзду учасників-фізосіб у зазначених межах і ці витрати не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу учасників? Якщо так, то як правильно оформити документи, щоб не було претензій від податкових органів?

Згідно з пп. 165.1.42 ПКУ, до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включають суми коштів, надані благодійними організаціями, громадськими об’єднаннями, включеними до Реєстру неприбуткових установ та організацій, всеукраїнськими громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю та їхніми спілками платникам податку — учасникам конгресів, симпозіумів, зборів, конференцій, пленумів, з’їздів, фестивалів, виставок, концертів, реабілітаційних заходів, фізкультурно-спортивних заходів, конкурсів, тренінгів та семінарів, які провадяться такими організаціями, як компенсація витрат на проживання, харчування та проїзд до місця проведення заходів та у зворотному напрямі.

Ці витрати не включають до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку в межах норм відшкодування витрат на відрядження, встановлених для державних службовців і працівників підприємств, установ та організацій, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за бюджетні кошти.

Водночас відповідно до пп. 164.2.17 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включають дохід, отриманий платником як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у вигляді:

— суми грошового або майнового відшкодування будь-яких витрат чи втрат платника податку, крім тих, що обов’язково відшкодовуються згідно із законом за рахунок бюджету або звільняються від оподаткування згідно з розд. ІV ПКУ (пп. «г» пп. 164.2.17 ПКУ);

— вартості харчування, безоплатно отриманого платником податку, крім випадків, визначених ПКУ для оподаткування прибутку підприємств (абз. 1 пп. «б» пп. 164.2.17 ПКУ).

Додатково до винятків, передбачених пп. «а» пп. 164.2.17 ПКУ, не вважаються додатковим благом платника податку одержані кошти, вартість послуг, проживання, проїзду, харчування, спортивного одягу, аксесуарів, взуття та інвентарю, візків для осіб з інвалідністю, у тому числі які призначені для участі осіб з інвалідністю у фізкультурно-реабілітаційних та спортивних заходах, лікарських та медико-відновлюваних засобів та інших доходів, наданих (виплачених) платникові податку — учаснику спортивних (крім професійного спорту), фізкультурно-оздоровчих заходів, заходів з фізкультурно-оздоровчої діяльності та фізкультурно-спортивної реабілітації, що фінансуються з бюджету та/або бюджетними організаціями, іншими неприбутковими організаціями, внесеними до Реєстру неприбуткових організацій та установ на дату надання таких коштів (абз. 2 пп. «б» пп. 164.2.17 ПКУ).

Також не вважається додатковим благом фізичних осіб — учасників заходу оплачена громадською організацією вартість проїзду, проживання, харчування, якщо це передбачено умовами договору.

Водночас норма не містить посилань на те, що доходи, одержані учасником заходу у вигляді проживання, проїзду, харчування, не оподатковують податком на доходи фізосіб. Зазначене лише уточнює, що такі доходи не є додатковим благом. Звільнення деяких доходів від оподаткування передбачене іншою нормою, а саме пп. 165.1.42 ПКУ, яку ми навели на початку.

І насамкінець — щодо документального оформлення. Зазначені умови можна передбачити під час укладення договору. Окрім того, їх можна вказати у запрошенні для учасників або ж видати окремий наказ.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру