• Посилання скопійовано

Як скласти АН при ввезенні пального

Як скласти АН при ввезенні пального? В які строки її потрібно зареєструвати?

Відповідно до п. 231.1 та 231.3 ПКУ, при ввезенні на митну територію України пального, з якого сплачено акцизний податок на митниці, складають акцизну накладну в одному примірнику в день ввезення на митну територію України пального.

Строк реєстрації такої АН — не пізніше дня, наступного за днем оформлення належним чином МД (п. 231.6 ПКУ).

Порядок складання АН на ввезення пального наведено в розділі ІІ Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 27.11.2020 №729.

У верхній лівій частині у відповідних рядках зазначають (п. 4 та 6 розділу ІІ Порядку №729):

— цифровий код операції для АН, яку складають в одному примірнику, «4» — ввезення (імпорт) пального на митну територію України. Підставою для зазначення в АН коду операції «4» є митна декларація, оформлена відповідно до вимог МКУ;

— одну з ознак щодо умов оподаткування (або «0», або «2», або «3», або «4»);

— напрям використання «0».

У верхній правій частині АН проставляють номер її примірника з наявної кількості примірників. Для АН, яку складають в одному примірнику (коди операцій «1 — 6»), у відповідних полях зазначають цифри «1» (номер примірника) та «1» (кількість примірників).

Відповідно до п. 20 розділу ІІ Порядку №729, в АН, складеній під час ввезення пального на митну територію України (код операції «4») на операції з розподілу обсягу ввезеного пального, зазначеного в МД, показують:

— в АН, складеній для розподілу пального між акцизними складами пересувними, — реквізити особи (платника податку), що ввозить пальне на митну територію України, як особи, що реалізує та отримує пальне, — тобто у лівій та у правій частині АН будуть реквізити імпортера пального;

— в АН, складеній для розподілу пального, поміщеного у митний режим імпорту з іншого митного режиму, по акцизних складах, на які таке пальне фізично відвантажене (отримане),— реквізити особи (платника податку), що ввозить пальне на митну територію України, як особи, що реалізує пальне, та розпорядника акцизного складу, як особи, що отримує пальне.

Згідно з п. 25 розділу ІІ Порядку №729, в АН з кодом операції «4» обов’язково зазначають дані лише про:

— акцизний склад пересувний, за допомогою якого було ввезено пальне на митну територію України та який транспортує пальне на митній території України, як акцизний склад пересувний, на який фізично відвантажено (отримано) пальне;

або

— акцизний склад, на який фізично відвантажено (отримано) пальне, поміщене у митний режим імпорту з іншого митного режиму.

Це означає, що інформацію про ТЗ в «імпортній» АН наводять лише у правій частині АН як про такий акцизний склад пересувний, на який відвантажено пальне.

Таку АН складають для розподілу обсягу ввезеного на митну територію України пального, зазначеного в митній декларації:

— між акцизними складами пересувними, за допомогою яких було ввезено пальне на митну територію України та які здійснюють транспортування пального на митній території України;

або

— по акцизних складах, на які фізично відвантажено (отримано) пальне, поміщене у митний режим імпорту з іншого митного режиму.

Це означає, що весь обсяг ввезеного пального в літрах, приведених до температури 15° С, який відображено в МД, потрібно розподілити між ТЗ — акцизними складами пересувними. Якщо при ввезенні пального використовується один ТЗ, то й АН буде одна.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру