• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

ПК з ПДВ за лютий формується на підставі ПН, зареєстрованих в ЄРПН до 24.02.2022 р., без урахування змін у формі ПН за Наказом №15
Чи має право платник віднести до податкового кредиту суму ПДВ на підставі податкової накладної, складеної у період з 16.02.2022 р. до 01.03.2022 р. та зареєстрованої в ЄРПН за формою без урахування змін, внесених наказом Міністерства фінансів України від 17.01.2022 р. №15?

Заповнення ПН у разі отримання коштів як відшкодування вартості (реімбурсації) відпущених лікарських засобів за програмою «Доступні ліки»
Який порядок заповнення податкової накладної з ПДВ у разі отримання коштів як відшкодування вартості (реімбурсації) відпущених лікарських засобів по програмі «Доступні ліки»?

Складання декларації з податку на прибуток платниками, які частину року перебували на спрощеній системі оподаткування
Як формується річна податкова декларація з податку на прибуток підприємств та враховуються витрати, якщо платник буде на ЄП за ставкою 2 відс. лише 2 квартали?

Коригування фінрезультату за операціями з нерезидентом, організаційно-правову форму якого включено до Переліку №480
Чи збільшується фінансовий результат до оподаткування відповідно до пп. 140.5.4 п. 140.5 ст. 140 ПКУ на суму 30 відс. вартості товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, придбаних у нерезидента, організаційно-правову форму якого включено до переліку, затвердженого постановою КМУ від 4 липня 2017 року №480, у разі надання таким нерезидентом довідки (іншого офіційного документа) про сплачений нерезидентом податок на прибуток (корпоративний податок)?

Фінансування ліків неприбутківцям і коригування фінрезультату
Чи має право платник податку не проводити коригування фінансового результату відповідно до пп. 140.5.9 п. 140.5 ст. 140 ПКУ при перерахуванні (передачі) у 2021 році сум коштів або вартості лікарських засобів неприбутковим організаціям, зазначеним у п. 51 прим. 1 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ?

Оподаткування доходу нерезидента-юрособи від продажу належного йому нерухомого майна, розташованого на території України
Як оподатковується дохід нерезидента — ЮО від продажу належного йому нерухомого майна, розташованого на території України?

Базовий звітний період у декларації про прибуток у разі зміни системи оподаткування в середині року
Який базовий звітний період (квартал чи рік) зазначається у податковій декларації з податку на прибуток підприємств, якщо в середині року платник податку на прибуток, що використовує базовий звітний (податковий) період рік, переходить на спрощену систему оподаткування?

Сума винагороди за добровільно передану ЗСУ придатну для застосування бойову техніку агресора не включається до оподатковуваного доходу фізособи
Чи включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу ФО сума винагороди за добровільно передану ЗСУ придатну для застосування бойову техніку держави-агресора відповідно до ЗУ від 01.04.2022 р. №2172-ІХ «Про встановлення винагороди за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора»?

Якщо в платіжному документі не розділено проценти й основну суму боргу, платник податку не зможе включити до податкової знижки проценти за іпотечним договором
Яким документом платник податку може підтвердити суму сплачених відсотків по іпотечному житловому кредиту, якщо має квитанції, у яких зазначено однією сумою сплачений основний платіж та відсотки (ануїтетні платежі)?

Розрахунок з додатками 4ДФ подається до контролюючих органів за основним місцем обліку юрособи
До якого контролюючого органу подається Розрахунок з додатками 4ДФ ЮО — податковим агентом, яка нараховує (виплачує) заробітну плату працівникам, що працюють за її основним місцем обліку, та доходи ФО від продажу електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії належними таким особам генеруючими установками, місцезнаходженням (розташуванням) яких є територія адміністративно-територіальної одиниці, інша ніж основне місце обліку?

Платники ЄП 3-ї групи за ставкою 2% не обмежені в праві змінити ставку на 3% або 5%
Чи має можливість платник, який обрав ЄП за ставкою 2 відс. доходу, обрати іншу ставку ЄП протягом року?

Електронна форма декларації платника ЄП 3-ї групи розміщена на офіційному вебпорталі ДПС
За якою формою звітують платники ЄП третьої групи за ставкою 2 відс. у період дії воєнного стану?

ППР про сплату транспортного податку фізособа-нерезидент отримує за податковою адресою, зазначеною в реєстраційних документах на автомобіль
За якою адресою контролюючий орган надсилає (вручає) ППР про сплату суми транспортного податку ФО-нерезиденту, яка має зареєстрований в Україні власний легковий автомобіль?

Юрособа — платник ЄП 3-ї групи, що є власником земельної ділянки, на якій здійснюється будівництво, сплачує земельний податок на загальних підставах
Чи є платником земельного податку ЮО — платник ЄП третьої групи, що є власником земельної ділянки, на якій здійснюється будівництво (в тому числі виробничих об’єктів)?

Погашення податкового боргу шляхом подання уточнюючої декларації щодо зменшення суми раніше нарахованого ПЗ з плати за землю не веде до штрафу
Чи нараховуються штрафні санкції та пеня за порушення строків сплати податкового зобов’язання по платі за землю, якщо платник податку не сплатив податкове зобов’язання, задеклароване в податковій декларації з плати за землю, а погашення податкового боргу відбулося внаслідок подання уточнюючої декларації щодо зменшення суми раніше нарахованих зобов’язань?

Внесення змін у додаток до ліцензії на роздрібну торгівлю пальним у разі зміни даних щодо РРО/КОРО, через які здійснюється реалізація пального
Які документи має подати СГ для внесення змін у додаток до ліцензії на роздрібну торгівлю пальним у разі зміни даних щодо реєстраторів розрахункових операцій (РРО/книг обліку розрахункових операцій (КОРО), через які здійснюється реалізація пального, та в який термін орган ліцензування вносить такі зміни?

Особливості нанесення максимальних роздрібних цін на споживчу упаковку підакцизних товарів
Які особливості нанесення максимальних роздрібних цін на споживчу упаковку підакцизних товарів?

Ставка держмита при нотаріальному посвідченні договору фінлізингу ТЗ з наступним переходом права власності від юрособи до ФОПа
Яка ставка державного мита застосовується при нотаріальному посвідченні договору фінансового лізингу транспортного засобу з наступним переходом права власності між ЮО (лізингодавець) та ФОП (лізингоодержувач)?

Подання заяви за ф. №1-ОПН для реєстрації або внесення змін в облікові дані відокремленого підрозділу нерезидента
Хто (нерезидент чи відокремлений підрозділ) та до якого контролюючого органу подає заяву за ф. №1-ОПН для реєстрації або внесення змін в облікові дані відокремленого підрозділу нерезидента, якщо нерезидент вже перебуває на обліку, та як отримати довідку про взяття на облік відокремленого підрозділу нерезидента?

Подання до декларації з рентної плати копія дозволу на спецводокористування/договору на поставку води та статзвітності №2ТП-водгосп
У яких звітних періодах одночасно з податковою декларацією з рентної плати (в частині рентної плати за спеціальне використання води) подаються копія дозволу на спеціальне водокористування/ договору на поставку води та статистична звітність про використання води №2ТП-водгосп?

Перше подання декларації з рентної плати у разі придбання земельної ділянки зі свердловиною для видобування підземної води
Який перший звітний (податковий) період для подання податкової декларації з рентної плати у разі придбання земельної ділянки зі свердловиною для видобування підземної води (у т. ч. якщо свердловина законсервована)?

Якщо видобування підземної води не належить до спецводокористування, то СГ не є платником рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин
Чи є платником рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин СГ, який видобуває підземні води в обсязі до 300 куб. м на добу із власної свердловини або свердловини, яка знаходиться на орендованій ним земельній ділянці?

Визначення фактичної ціни реалізації для вуглеводневої сировини
Як визначається фактична ціна реалізації для вуглеводневої сировини (нафти, конденсату, газу природного)?

Якщо разова нецільова матдопомога працівнику не перевищує граничний розмір доходу для застосування ПСП, вона не оподатковується військовим збором
Чи є об’єктом оподаткування військовим збором разова нецільова матеріальна допомога, яка надається роботодавцем працівникам?

До змісту номеру