• Посилання скопійовано

Суть справи

Навчання працівників: правила та гарантії
Яка різниця між підготовкою, перепідготовкою та підвищенням кваліфікації? Які є гарантії працівникам? Чи діють вони під час війни? Які пільги мають роботодавці у разі навчання працевлаштованих ВПО? Дистанційне навчання — чи можливе під час війни?

Виправлення декларації ЄП груп 1 та 2
ФОПи — платники ЄП першої та другої груп подають декларацію з ЄП разом із додатками раз на рік. Якщо у поданій декларації згодом виявиться помилка, доведеться подавати уточнюючу декларацію.

Виправлення декларації спецгрупи ЄП (2%)
Помилки у декларації з ЄП за ставкою 2% можуть стосуватися самого єдиного податку, мінімального податкового зобов’язання та ЄСВ. Розповімо про те, як їх виправляти.

Ліміт доходу для перебування ФОПа на ЄП
Які розміри граничного обсягу доходу для перебування у І — ІІІ групах платників ЄП встановлено у 2023 році? Як рахується цей ліміт? До яких сум застосовувати підвищену ставку ЄП у 15%?

Коли роумінг є додатковим благом
Працівник, перебуваючи у щорічній основній відпустці за кордоном, скористався роумінгом для особистих та для виробничих потреб. Чи розглядається такий роумінг як додаткове благо?

Токени — не обов’язкові, перевірки БВ — скорочені
Новий Закон від 07.02.2023 №2918 набирає чинності з 31.12.2023. Саме він має поставити крапку в застосуванні бізнесом токенів. Проте токени не є обов’язковими і тепер.

Коли оплачувати лікарняні суміснику
Які підстави відмови в оплаті допомоги з тимчасової непрацездатності суміснику? Чи оплачувати перші 5 днів тимчасової непрацездатності? Що робити, якщо працівник за основним місцем роботи перебував у простої? З’ясуймо, що кажуть про це ПФУ (листи від 22.02.2023 №2800-030401-8/9174 і №2800-030401-8/9101, див. «ДК» №12/2023) і Мінсоцполітики (лист від 15.02.2023 №494/0/290-23/54, див. «ДК» №12/2023).

Скільки пролонгувати повернення боргу?
Коли боржник тривалий час затримує повернення позичених грошей, кредитору не варто зволікати. ВС зауважив, що дії з визнання боргу та укладення додаткових угод можуть бути вчинені лише у межах 3 років.

Якщо акт надійшов після подання звітності
Підприємство подало фінзвітність та декларацію з прибутку за 2022 рік. Декларація подається без різниць і без додатків. Після цього отримали акт наданих послуг за грудень 2022 року. Як виправити декларацію з податку на прибуток? Чи розраховувати самоштраф, пеню, якщо сума прибутку зменшиться відповідно до акта наданих послуг?

Якщо власники юрособи судяться
Верховний Суд каже, що строки позовної давності для оскарження рішень загальних зборів учасників/засновників залежать від виду юрособи. Так, рішення загальних зборів ТОВ може бути оскаржене в межах 1 року, АТ — трьох місяців, громадських об’єднань та інших юросіб — трьох років.

Оплата навчання колишнього директора
З 01.01.2022 було сплачено за навчання директора підприємства. З 05.10.2022 директор звільнився, позаяк його призначено головою наглядової ради цього самого підприємства. Підприємство продовжує сплачувати за навчання. Як тепер бути з витратами? Чи є підстава залишити їх на рахунку 92? Чи все ж таки відображати як податкові різниці?

Коригування ПДФО при застосуванні ПСП
Якщо працівник подає заяву про застосування ПСП (і має на це право), а ПДФО вже сплачений в більшій сумі, виникає потреба відкоригувати ПДФО.

До змісту номеру