• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

У підприємства промисловості простій: чи платити податок на нерухомість?
Переробне підприємство має на балансі будівлі, які підпадають під пільгу за пп. «є» пп. 266.2.2 ПКУ. Протягом певного періоду виробнича діяльність не здійснюється, є тільки витрати з обслуговування будівель. Чи платити податок на нерухомість?

Імпорт товарів за договором комісії, коли комітент платить за товар іноземному постачальникові
Комісіонер придбаває у нерезидента товар для комітента. У митній декларації відповідальним за фіноперацію зазначено комітента. Валютний контроль теж у банку комітента. Але в МД зазначено прямий контракт між комісіонером та нерезидентом. Як розрахуватися з нерезидентом комітенту, якщо зазначено контракт з комісіонером? Чи виникають заборгованість перед нерезидентом та курсові різниці у комітента? Товар безпосередньо оприбутковує комітент чи йому передає комісіонер?

Платник ЄП IV групи через форс-мажор не платив податки: як подати звітність у 2023 році?
Через обставини непереборної сили фермерське господарство не сплачувало податків і станом на 31.12.2022 є податковий борг. Які документи треба надати ДПС перед поданням декларації? Чи разом із декларацією платника ЄП IV групи, щоб не втратити цей статус?

Оплата закордонного відрядження водіям і табелювання
На підприємстві працюють два водії з окладом 7 500 грн, які 5 — 7 разів на місяць їздять у закордонні відрядження за товаром. За цей час їм нараховуються зарплата і добові у фіксованій сумі 1 200 грн на день. У табелі проставляємо, що водій працює 8 годин. Виїжджають водії у відрядження о 4:00 — 7:00, а повертаються, залежно від черг на кордоні, від 23:00 до 3:00. Чи правильно нараховується зарплата і виплачуються добові водіям, враховуючи специфіку таких поїздок? Яким документом зафіксувати і як прописати такий графік роботи водіїв, враховуючи, що коли вони не у відрядженні, то працюють з 9:00 до 18:00?

Медогляд за повісткою та е-лікарняний
Працівника викликали до військкомату повісткою, який скерував його до лікарні для проходження медогляду. У лікарні відкрили е-лікарняний на підприємство. Працівник повістку не віддав, начебто її забрав військкомат. Які дії роботодавця, якщо жодного офіційного документа немає? Чи повинні були відкривати лікарняний на підприємство, якщо його скерував військкомат?

До змісту номеру