• Посилання скопійовано

Що нового

Затверджено форму акта (довідки) про результати перевірки контролюючої особи

!  Контролюючим особам

Міністерство фінансів України затвердило форму акта (довідки) про результати перевірки контролюючої особи з вимогами до його (її) складення.

Складання такого акта (довідки) є вимогою пп. 39‑2.6.4.8 ПКУ, відповідно до якого результати перевірки контролюючої особи оформляються у формі акта (довідки), що складається у двох примірниках, підписується посадовими особами, які проводили перевірку, та контролюючою особою або її представником.

Акт (довідка) про результати перевірки контролюючої особи має бути вручений протягом двох робочих днів з дати його складення контролюючій особі, стосовно якої проводилася перевірка, або її представнику, що засвідчується підписом відповідної особи.

У разі відмови контролюючої особи або її представника від підписання акта (довідки) про результати перевірки контролюючої особи посадовими особами контролюючого органу складається відповідний акт, що засвідчує факт такої відмови.

Наказ Мінфіну від 11.01.2023 №16
набере чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 15.03.2023 офіційно не опублікований


Затверджено Порядок сертифікації товару з географічним зазначенням

!  Виробникам товарів

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило:

Порядок сертифікації товару з географічним зазначенням або традиційною гарантованою особливістю;

форму сертифіката на відповідність товару специфікації;

Порядок розгляду апеляцій на рішення органів сертифікації.

Наказ Мінагрополітики від 26.01.2023 №68
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 15.03.2023 офіційно не опублікований


Новий критерій для проєктів цільових екологічних (зелених) інвестицій

!  Будівельникам

Кабмін вніс зміни до Порядку розгляду, схвалення і реалізації проєктів цільових екологічних (зелених) інвестицій та пропозицій щодо здійснення заходів, пов’язаних з реалізацією таких проєктів і виконанням зобов’язань сторін Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, затвердженого постановою КМУ від 22.02.2008 №221.

До переліку додаткових критеріїв, яким повинні відповідати проєкти, що подаються до Міндовкілля, додано ще один — комплексність реалізації проєкту (перевага надається проєктам з термомодернізації будівель, реалізація яких здійснюється одночасно з модернізацією об’єктів теплопостачання).

Також передбачено необхідність подання енергетичного сертифіката, виготовленого відповідно до вимог Закону «Про енергетичну ефективність будівель», для реалізації проєктів будівництва (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт об’єктів та комплексів (будов).

Постанова КМУ від 07.03.2023 №196 чинна з 10.03.2023


Нові особливості проведення загальних зборів акціонерів АТ за воєнного стану

!  Акціонерним товариствам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла зміни до свого рішення від 16.02.2023 №154 «Щодо визнання такими, що втратили чинність, рішень Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19 вересня 2022 року №1183 та від 06 листопада 2022 року №1318, а також щодо визначення особливостей проведення загальних зборів акціонерів та загальних зборів учасників корпоративного інвестиційного фонду на період дії воєнного стану» (див, «ДК» №10/2023).

Уточнено, зокрема, що у період дії воєнного стану загальні збори акціонерів АТ, незалежно від змісту норм статуту та інших внутрішніх документів АТ, якими регулюється порядок скликання та проведення загальних зборів, можуть бути проведені виключно одним із таких шляхів:

дистанційного проведення відповідно до Порядку скликання та проведення дистанційних загальних зборів акціонерів, затвердженого рішенням НКЦПФР від 06.03.2023 №236 (далі — Порядок);

проведення загальних зборів акціонерів АТ, в яких беруть участь акціонери — власники 100% голосуючих акцій, відповідно до вимог ст. 59 Закону про АТ (за винятком випадків, коли місцем проведення загальних зборів є тимчасово окуповані території України або територія держави, що визнається згідно з законодавством України державою-агресором).

Дія вищезгаданих положень не поширюється на АТ з одним акціонером, особливості прийняття рішень вищого органу в яких встановлені нормами ст. 60 Закону про АТ.

Також встановлено особливості скликання та проведення дистанційних загальних зборів акціонерів АТ, що скликаються та проводяться відповідно до Порядку, в період дії воєнного стану.

Крім цього, передбачено, що дистанційні загальні збори акціонерів АТ, рішення про проведення яких були прийняті до набрання чинності Порядком, продовжують скликатися та проводитися відповідно до Тимчасового порядку скликання та дистанційного проведення загальних зборів акціонерів та загальних зборів учасників корпоративного інвестиційного фонду, затвердженого рішенням НКЦПФР від 16.04.2020 №196.

Рішення НКЦПФР від 06.03.2023 №240 чинне з 07.03.2023


Установлено розмір плати за проставлення апостиля на документах ДПС

!  Платникам податків

Міністерство фінансів України встановило плату за надання послуг із проставлення апостиля на документах, що видаються Державною податковою службою України та її територіальними органами і призначені для використання на території інших держав, у розмірі 3 н. м. д. г. (51 грн).

Від внесення плати звільняються особи, які мають на це право відповідно до закону.

Як ми повідомляли в «ДК» №7/2023, раніше аналогічний наказ затвердило МВС.

Наказ Мінфіну від 01.02.2023 №54
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 15.03.2023 офіційно не опублікований


Встановлено критерії для бронювання працівників підприємств

!  Працедавцям

Міністерство економіки України затвердило Критерії визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для галузей національної економіки.

Підприємства, установи, організації визначаються такими, що мають важливе значення для галузей національної економіки, якщо вони відповідають хоча б одному із восьми встановлених критеріїв.

Як ми повідомляли в «ДК» №11/2023, такі критерії вже встановлено для підприємств ОПК та спорту.

Наказ Мінекономіки від 17.02.2023 №952 чинний з 14.03.2023


Зміни у формах обов’язкових відомостей, які подаються арбітражними керуючими

!  Арбітражним керуючим

Міністерство юстиції України затвердило зміни до деяких своїх нормативно-правових актів з питань банкрутства щодо форм обов’язкових відомостей, які подаються арбітражними керуючими.

Зокрема, наказ Мін’юсту від 18.02.2020 №593/5 «Про порядок подання арбітражними керуючими обов’язкових відомостей (інформації)» доповнено новою формою №12.1 «Повідомлення про діяльність арбітражного керуючого та відомості щодо участі в автоматизованому відборі».

Наказ Мін’юсту від 03.03.2023 №848/5
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 15.03.2023 офіційно не опублікований


Оновлено Положення про провадження діяльності з управління майном

!  Управителям майном

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила зміни до Положення про провадження професійної діяльності на ринках капіталу — діяльності з управління майном для фінансування об’єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю, затвердженого рішенням НКЦПФР від 13.05.2021 №274.

Зміни зумовлені прийняттям законів «Про фінансові послуги та фінансові компанії», «Про страхування», «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому».

Зокрема, розділ II Положення доповнено пунктом 9, відповідно до якого управитель щодо кожного створеного ФФБ/ФОН зобов’язаний розмістити на власному вебсайті інформацію, визначену цим пунктом та окремою постановою КМУ.

Вищезгадана інформація розміщується управителем на своєму вебсайті до укладення першого договору про участь у фонді фінансування будівництва та оновлюється (крім відомостей про хід будівництва) протягом 10 р. д. з дня настання відповідних змін.

Відомості про хід будівництва оновлюються управителем щомісяця не пізніше 15 числа.

Управителям, які на день набрання чинності цим рішенням здійснюють управління фондами фінансування будівництва та/або фондами операцій з нерухомістю, функціонування яких не припинено у встановленому законодавством порядку, необхідно розмістити на власних вебсайтах вищезгадану інформацію не пізніше 30 днів з дня набрання чинності цим рішенням.

Рішення НКЦПФР від 09.02.2023 №133
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 15.03.2023 офіційно не опублікований


Порядки видачі посвідчень водія та держреєстрації ТЗ удосконалено

!  Водіям і власникам ТЗ

Кабмін вніс зміни до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого постановою КМУ від 08.05.1993 №340, і до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою КМУ від 07.09.1998 №1388.

Змінами до Положення №340 передбачено, що для отримання посвідчення водія після його втрати чи викрадення особа може звернутися до державного підприємства, що належить до сфери управління ДМС, центрів надання адміністративних послуг, територіального сервісного центру МВС шляхом подання відповідної заяви і доданих до неї документів у порядку, встановленому цим Положенням.

Відповідно до змін до Порядку №1388 державна реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку ТЗ у зв’язку з видачею, визнанням недійсним реєстраційного документа для виїзду за кордон (його поверненням), у разі заміни (втрати) номерного знака, а також у випадках, передбачених абз. 7, 8, 11, 16 — 19 п. 15 цього Порядку, може проводитись сервісними центрами МВС через державне підприємство, що належить до сфери управління ДМС, на підставі узгоджених між ними рішень.

Постанова КМУ від 07.03.2023 №208 чинна з 11.03.2023


Порядок скликання та проведення дистанційних загальних зборів акціонерів

!  Акціонерним товариствам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила Порядок скликання та проведення дистанційних загальних зборів акціонерів.

Цей Порядок встановлює порядок скликання та проведення загальних зборів акціонерів шляхом опитування (далі — дистанційні загальні збори).

Дистанційні загальні збори не передбачають спільної присутності на них акціонерів (їх представників) та проводяться шляхом дистанційного заповнення бюлетенів акціонерами і надсилання їх до АТ через депозитарну систему України відповідно до цього Порядку.

Дистанційні загальні збори можуть проводитись у випадках, передбачених статутом АТ.

Дистанційні загальні збори можуть проводитись у інших випадках, передбачених законодавством.

Усі послуги Центрального депозитарію цінних паперів та депозитарних установ щодо проведення дистанційних загальних зборів відповідно до цього Порядку є депозитарними послугами.

Загальні збори проводяться за рахунок коштів АТ. У разі проведення позачергових загальних зборів акціонерів з ініціативи акціонера (акціонерів) витрати на організацію, підготовку та проведення таких загальних зборів оплачує (оплачують) такий (такі) акціонер (акціонери), крім випадків, якщо за рішенням загальних зборів такі витрати компенсуються самим товариством.

Порядок взаємодії акціонера з депозитарною установою, з якою акціонером укладено договір щодо обслуговування рахунку в ЦП, на якому обліковуються акції товариства, щодо забезпечення участі такого акціонера в загальних зборах, регулюється цим Порядком та відповідним договором між таким акціонером та такою депозитарною установою.

Рішення НКЦПФР від 06.03.2023 №236 чинне з 07.03.2023


Уточнено особливості проведення загальних зборів АТ в умовах воєнного стану

!  Акціонерним товариствам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла зміни до рішення НКЦПФР від 16.02.2023 №154 «Щодо визначення особливостей проведення загальних зборів акціонерних товариств та загальних зборів учасників корпоративних інвестиційних фондів на період дії воєнного стану у 2023 році».

Відповідно до змін загальна кількість акціонерів АТ, загальні збори якого проводяться відповідно до пп. 2 п. 2 рішення №154 (в яких беруть участь акціонери — власники 100% голосуючих акцій), не може перевищувати п’яти осіб.

Рішення НКЦПФР від 10.03.2023 №264 чинне з 11.03.2023


Нові критерії територій можливих бойових дій

!  СГ

Кабмін вніс зміни до своїх постанов від 07.05.2022 №562 «Про затвердження Положення про інформаційну систему переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» та від 06.12.2022 №1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією».

Зокрема, останню постанову доповнено положенням, згідно з яким до територій можливих бойових дій можуть бути віднесені території, які відповідають одному з таких критеріїв:

межують з територіями активних бойових дій або з тимчасово окупованими Російською Федерацією територіями;

межують з державним кордоном держави-агресора.

Постанова КМУ від 10.03.2023 №214 чинна з 14.03.2023


Поліція забезпечить охорону об’єктів держвласності на договірних засадах

!  Об’єктам держвласності

Міністерство внутрішніх справ затвердило Порядок забезпечення охорони об’єктів органами поліції охорони на договірних засадах.

Цей Порядок встановлює механізм забезпечення охорони об’єктів, що належать до категорій об’єктів державної форми власності та сфер державного регулювання, які підлягають охороні органами поліції охорони на договірних засадах, затверджених Постановою КМУ від 21.11.2018 №975.

Видами охорони об’єктів є фізична охорона та/або охорона за допомогою засобів охоронного призначення.

Вид охорони визначається органами поліції охорони спільно з органом, підприємством, установою, організацією, у віданні яких перебувають об’єкти, стосовно кожного окремого об’єкта з урахуванням його індивідуальних характеристик (розташування, територія, інженерна й технічна захищеність, наявність іншої охорони, протяжність поста/маршруту тощо).

Охорона об’єктів здійснюється на підставі договору про надання послуг з охорони, укладеного між органом поліції охорони та замовником у письмовій формі відповідно до законодавства України.

Наказ МВС від 14.12.2022 №816 чинний з 07.02.2023


Дозволи для виїзду за кордон на роботу моряків та авіаторів — резервістів СБУ

!  Резервістам СБУ

Служба безпеки України затвердила форму дозволу на виїзд з місця проживання на військовозобов’язаного (резервіста) Служби безпеки України, який виїжджає за кордон для роботи на морських суднах, суднах внутрішнього плавання у складі екіпажів таких суден або для проходження практичної підготовки на суднах, або особі, яка належить до авіаційного персоналу та працює або має намір працевлаштуватися у суб’єкта авіаційної діяльності (нерезидента).

Ще до офіційного опублікування до нього внесено деякі зміни наказом СБУ від 16.01.2023 №21. Зокрема, установлено, що згаданий дозвіл видається на підставі заяви військовозобов’язаного (резервіста), відповідних військово-облікових документів, які подаються таким військовозобов’язаним (резервістом) особисто, при пред’явленні паспорта громадянина України (ID-картки) або інших паспортних документів, визначених Законом про ЄДДР;

документи подаються до відповідного регіонального органу СБУ або Служби мобілізації та територіальної оборони СБУ та розглядаються протягом 3 робочих днів з дня їх подання.

Наказ СБУ від 27.12.2022 №493 чинний з 02.02.2023

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру