• Посилання скопійовано

Коригування ПЗ з ПДВ складанням РК до ПН

Як заповнювати РК до ПН залежно від змін після отримання авансу, повернення товару або їх заміни? Про це поговоримо далі.

Звернімося до норм ст. 192 ПКУ. За п. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включно з наступним за постачанням переглядом цін, перерахунком у разі повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або в разі повернення постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, — суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника й отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі РК до ПН, складеного в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованого в ЄРПН. Про це докладніше ми розповідаємо в «ДК» №31/2022.

Отримали аванс за один товар, а відвантажили інший: як відкоригувати ПН?

Згідно з п. 23 Порядку №1307 у разі коригування кількісних та/або вартісних показників табличної частини розділу Б податкової накладної внаслідок зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, включно з наступним за постачанням переглядом цін, перерахунком у разі повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або у разі повернення постачальником (продавцем) суми попередньої оплати товарів/послуг, —  розрахунок коригування заповнюють у такому порядку:

— показники рядка податкової накладної, що коригується, зазначають зі знаком «-» окремо в кожній графі;

— додають новий(і) рядок(ки) з виправленими показниками (за потреби), якому(им) присвоюють новий черговий порядковий номер, що не зазначався в податковій накладній;

— рядку податкової накладної, що коригується, зазначеному зі знаком «-», та новому(им) рядку(ам) із виправленими показниками, що його замінює(ють), присвоюють однаковий порядковий номер групи коригування, який зазначають у графі 2.2 табличної частини розділу Б розрахунку коригування, та наводять однакову причину коригування.

Кількість груп коригування у розрахунку коригування може бути необмежена.

Кожній групі коригування присвоюють окремий наступний порядковий номер.

Наприклад, якщо у податковій накладній, зареєстрованій в ЄРПН та виданій платнику податку, заповнено чотири рядки з різними видами (номенклатурою) товару, а потрібно замінити одним видом номенклатури, якої не було зазначено у податковій накладній, то розділ Б розрахунку коригування до такої податкової накладної заповнюють таким чином:

— чотири рядки з різними видами номенклатури товару в розрахунку коригування зазначають зі знаком «-» (рядки обнуляються);

— п’ятий рядок зі знаком «+» — новий вид номенклатури товару.

Покупець повернув товар: як скласти РК до ПН?

У табличній частині такого розрахунку коригування, зокрема, в розділі Б зазначають:

— у графі 1.1 — номер за порядком;

— у графі 1.2 — порядковий номер рядка податкової накладної, який коригується;

— у графі 2.1 — код причини коригування 103 (повернення товару або авансових платежів);

— у графі 2.2 — «№ з/п групи коригування»;

— у графі 7 — зі знаком «-» значення графи 6 рядка податкової накладної, що коригується;

— у графі 8 — значення графи 7 рядка податкової накладної, що коригується. При цьому знак «-» у цій графі не проставляють;

— графи 9 — 10 не заповнюють;

— у графі 13 зі знаком «-» фіксують значення графи 10 рядка податкової накладної, що коригується;

— у графі 14 — суму ПДВ з графи 11 податкової накладної зі знаком «-». У разі складання розрахунку коригування до податкової накладної, складеної та зареєстрованої в ЄРПН до 01.12.2018 р., графу 14 розділу Б розрахунку коригування «Сума ПДВ» не заповнюють;

— значення граф 3 — 6, 11, 12, 15 відповідає значенню відповідно граф 2 — 5, 8, 9, 12 рядка податкової накладної, що коригується.

Залежно від того, як оподатковувалася ПДВ операція, що коригується (за основною ставкою, ставками 14%, 7%, 0% чи звільнялася від оподаткування ПДВ), продавець заповнює відповідну графу розділу А розрахунку коригування.

Після оплати від неплатника ПДВ відбувається зміна кількості та вартості товарів/послуг

На дату отримання від неплатника ПДВ попередньої (авансової) оплати постачальник товарів/послуг складає та реєструє в ЄРПН податкову накладну.

Якщо товари/послуги неплатнику ПДВ постачені не були, то у разі зміни їх кількості та вартості постачальник розрахунку коригування не складає.

Водночас на дату фактичного постачання товарів/послуг такий платник має право скласти розрахунок коригування до податкової накладної та зареєструвати його в ЄРПН.

Заміна однієї номенклатури на іншу, також зазначену в ПН

Якщо внаслідок зміни умов постачання товарів/послуг збільшується кількість товарів/послуг за однією номенклатурою, а інша, яка також зазначена у такій ПН, не постачатиметься, то постачальник (продавець) складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі — розрахунок коригування) з урахуванням таких особливостей.

Щодо зазначеної у податковій накладній номенклатури товарів/послуг, кількість яких збільшується (перша група коригування):

— у першому рядку табличної частини (розділ Б) зазначають зі знаком «-» показники рядка податкової накладної, опис (номенклатура) товарів/послуг за яким збільшується (такий рядок «обнуляється»);

— у графі 1.2 цього рядка — порядковий номер (№ за порядком) рядка податкової накладної, що коригується;

— у графі 2.1 — код причини коригування «102» (зміна кількості);

— у графі 2.2 — групу коригування (1);

— у другому рядку табличної частини (розділ Б) зазначають зі знаком «+» показники опису (номенклатури) товарів/послуг, які постачаються, з урахуванням фактично поставленої кількості товарів/послуг. У такому рядку фіксують:

у графі 2.1 — код причини коригування «102»;

у графі 2.2 — групу коригування (1);

у графі 7 — фактичну кількість поставлених товарів/послуг.

Щодо зазначеної у податковій накладній номенклатури товарів/послуг, яка не постачатиметься (друга група коригування):

— таке коригування відображають в одному рядку, в якому зазначають зі знаком «-» показники рядка податкової накладної, опис (номенклатура) товарів/послуг за яким не постачатиметься (такий рядок «обнуляється»);

— у графі 1.2 цього рядка — порядковий номер (№ за порядком) рядка податкової накладної, що коригується;

— у графі 2.1 — код причини коригування «103» (повернення товару або авансових платежів);

— у графі 2.2 — групу коригування (2).

Повернення частини авансу внаслідок зміни ціни без зміни кількості

У разі повернення частини суми попередньої оплати (авансу) внаслідок зміни ціни товарів/послуг без зміни їх кількості на дату такого повернення постачальник (продавець) складає розрахунок коригування до податкової накладної, яка була складена на дату отримання коштів.

Такий розрахунок коригування заповнюють аналогічно до розрахунку коригування в разі зміни кількості товарів/послуг з такими відмінностями:

— в обох рядках у графі 2.1 зазначають код причини коригування 101 (зміна ціни);

— в обох рядках графи 7 — 8 не заповнюють;

— у першому рядку у графі 9 зі знаком «-» фіксують значення графи 7 рядка податкової накладної, що коригується;

— у другому рядку у графі 9 — нове (змінене, правильне) значення ціни товарів/послуг;

— в обох рядках у графі 10 — значення графи 6 рядка податкової накладної, що коригується.

Повернення частини авансу внаслідок зміни кількості товарів без зміни ціни

У разі повернення частини суми попередньої оплати (авансу)/поставлечих товарів унаслідок зміни кількості постачених товарів/послуг без зміни їх ціни на дату такого повернення постачальник (продавець) складає розрахунок коригування до податкової накладної, яка була складена на дату отримання коштів/постачання товарів.

У першому рядку табличної частини (розділ Б) такого розрахунку коригування:

— у графі 1.1 зазначають номер за порядком;

— у графі 1.2 — порядковий номер рядка податкової накладної, який коригується;

— у графі 2.1 — код причини коригування 102 (зміна кількості). Причину коригування уточнюють у розділі Б розрахунку коригування виключно шляхом внесення до графи 2.1 відповідного умовного коду з довідника, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС. Заповнення причини коригування у текстовому вигляді або шляхом зазначення будь-яких інших цифр, знаків чи символів не допускається;

— у графі 2.2 — «№ з/п групи коригування». В усіх рядках розрахунку коригування, пов’язаних із коригуванням одного рядка податкової накладної (рядок, в якому зі знаком «-» зазначено відповідні показники податкової накладної, що коригується, та нового(их) рядку(ків) з виправленими показниками, що його замінює(ють), у графі 2.1 наводять однаковий код причини коригування. Одночасно всім таким рядкам присвоюють один номер групи коригування;

— значення граф 3 — 6 відповідає значенню відповідно граф 2 — 5 рядка податкової накладної, що коригується;

— у графі 7 зі знаком «-» фіксують значення графи 6 рядка податкової накладної, що коригується;

— у графі 8 — значення графи 7 рядка податкової накладної, що коригується. При цьому знак «-» у цій графі не зазначають;

— графи 9 — 10 не заповнюють;

— значення граф 11, 12, 15 відповідає значенню відповідно граф 8, 9, 12 рядка податкової накладної, що коригується;

— у графі 13 зі знаком «-» наводять значення графи 10 рядка податкової накладної, що коригується;

— у графі 14 — суму ПДВ з графи 11 податкової накладної зі знаком «-». У разі складання розрахунку коригування до податкової накладної, складеної та зареєстрованої в ЄРПН до 01.12.2018 р., графу 14 розділу Б розрахунку коригування «Сума ПДВ» не заповнюють у тих рядках, до яких відповідні показники податкової накладної переносяться зі знаком «-» (виводяться в «0»).

Одночасно заповнюють другий рядок табличної частини (розділ Б) такого розрахунку коригування, в якому:

— у графі 1.1 зазначають номер за порядком;

— у графі 1.2 — новий черговий порядковий номер рядка, якого не було в податковій накладній, що коригується (наприклад, якщо в податковій накладній, що коригується, було 10 рядків, то у графі 1.2 проставляють номер 11);

— у графі 2.1 — код причини коригування 102 (зміна кількості);

— у графі 2.2 — «№ з/п групи коригування»;

— значення граф 3 — 6 відповідає значенню відповідно граф 2 — 5 рядка податкової накладної, що коригується;

— у графі 7 зазначають нове (змінене, правильне) значення кількості товарів/послуг:

— у графі 8 — значення графи 7 рядка податкової накладної, що коригується;

— графи 9 — 10 не заповнюють;

— значення граф 11, 12, 15 відповідає значенню відповідно граф 8, 9, 12 рядка податкової накладної, що коригується;

— у графі 13 показують правильне значення обсягу постачання (без урахування ПДВ);

— у графі 14 — суму ПДВ (за наявності).

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Порядок №1307 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. №1307.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру