• Посилання скопійовано

Суть справи

Допомога гуманітарна чи благодійна?
ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, отримало від фізособи гуманітарну допомогу у вигляді легкового автомобіля. Автомобіль розмитнено в червні 2022 р. та поставлено на облік в МВС у липні 2022 р. Яким є бухгалтерський та податковий облік? Чи потрібно звітувати про отриману допомогу?

Відпусткові та лікарняні за Законом №2352
З 19.07.2022 р. скасовано збереження середнього заробітку мобілізованим. Розгляньмо, як це вплине на розрахунок середнього заробітку для відпусток та лікарняних раніше мобілізованим працівникам, які повернуться на роботу.

Складання РК до ПН: пам’ятка від редакції
У які строки можна зареєструвати РК до ПН? Які помилки ПН можна виправити шляхом складання РК? Як заповнювати РК до ПН залежно від виду помилки?

Торгівля пальним без місця продажу
Підприємство планує експорт пального, маючи ліцензію на право оптової торгівлі без місця торгівлі. Доставка покупцеві буде в залізничних цистернах (пересувний акцизний склад), товар буде в дорозі кілька днів та обліковуватиметься на балансі підприємства. Чи немає тут порушення?

Коригування ПЗ з ПДВ складанням РК до ПН
Як заповнювати РК до ПН залежно від змін після отримання авансу, повернення товару або їх заміни? Про це поговоримо далі.

Як ФОПу отримати декретні за кордоном
Є оформлений готовий до сплати електронний лікарняний по вагітності та пологах на ФОПа. Як ФОП може надати документи для оформлення лікарняного, якщо перебуває за кордоном?

Що з мораторієм на перевірки?
Суд скасував Постанову №89, якою КМУ був розширив коло перевірок, що їх мають право проводити податківці під час коронавірусного карантину. Карантин все ще триває. А що з перевірками?

Бухгалтерський облік імпорту товарів
Підприємство імпортує товари. Розгляньмо особливості бухгалтерського обліку.

Автоматична реєстрація ТОВ та ФОПів: бета-тест!
Порядком №2933 визначено порядок автоматичної реєстрації бізнесу через портал «Дія». Застосовуватиметься він для ТОВ та ФОПів. Наразі активно триває бета-тестування. Тож розгляньмо, як воно працює.

Чи звільняти працівника-зрадника?
На жаль, під час війни подекуди роботодавцям доводиться вирішувати не лише фінансові, а й етичні питання. Як захистити своїх працівників від загибелі та полону? А що робити з тими, хто став на бік ворога? Ось про останнє питання і йдеться у листі Мінекономіки від 12.07.2022 р. №4711-06/47237-09 (див. «ДК» №31/2022).

Авто потрапило в ДТП і було вкрадене
У жовтні 2021 р. автомобіль підприємства потрапив у ДТП. Страхова компанія перерахувала на СТО 50 тис. грн для заміни лобового скла. СТО зареєструвала ПН на підприємство (власник автомобіля). Лобове скло не замінили через крадіжку автомобіля. На СТО залишилися 50 тис. грн від СК. Які податкові наслідки для підприємства (власника автомобіля)?

Інкасатори не приїхали: що з виручкою?
Інкасатори не приїхали за виручкою на кілька торговельних точок підприємства, в яких ведеться касова книга. Кошти залишилися в касах точок, ліміт на кінець дня перевищено. Чи буде це порушенням, якщо кошти здадуть до банку наступного дня? Чи можливо передати кошти з однієї точки на іншу, де буде інкасація?

Валютний контроль для підприємця
ФОП на ЄП 3-ї групи 2% планує відкрити поточний рахунок у євро за кордоном, уклав договори з нерезидентами на надання послуг, кошти від нерезидентів у євро зараховуватимуться на закордонний рахунок. Через це постало декілька запитань:
1. Чи потрібно кошти, що надійшли на закордонний рахунок ФОПа, перераховувати на рахунок ФОПа в українському банку?
2. Чи можна валюту з поточного закордонного рахунку перераховувати на особисті картки ФОПа, тобто на картки, видані банками України чи банками ЄС у євро?
3. Чи можна перераховувати валюту з закордонного рахунку на корпоративну картку, видану цим банком, знімати готівку?
4. Якщо ФОП витратить готівку не на свою комерційну діяльність, які наслідки валютного контролю?

До змісту номеру