• Посилання скопійовано

Що нового

Нацбанк підняв курс долара, залишивши його фіксованим

!  Усім

Нацбанк вніс зміни до своєї Постанови від 24.02.2022 р. №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» (див. «ДК» №11/2022), згідно з якими, зокрема:

офіційний курс гривні до долара США зафіксовано на рівні 36,5686 грн/дол. США з 9.00 21.07.2022 р.;

банкам дозволено продавати безготівкову валюту громадянам із подальшим розміщенням на депозит на строк від трьох календарних місяців без права дострокового розірвання у межах щомісячного ліміту 50 тис. грн (в еквіваленті);

ліміт на зняття готівкової валюти з гривневих платіжних карток за кордоном змінено зі щомісячного на щотижневий: 12,5 тис. грн (в еквіваленті) на сім календарних днів;

зменшено щомісячний ліміт на P2P перекази громадян за кордон із гривневих платіжних карток українських банків зі 100 тис. грн (в еквіваленті) до 30 тис. грн (в еквіваленті);

установлено щомісячний ліміт на розрахунки за кордоном із використанням гривневих платіжних карток у розмірі 100 тис. грн (в еквіваленті) з усіх гривневих рахунків клієнта банку;

скасовано дозвіл для банків купувати готівкові кошти в гривнях в іноземної фінустанови за безготівкову валюту (положення чинне з 25.07.2022 р.).

Правління НБУ може запровадити окремий порядок проведення операцій купівлі валюти банками на власні потреби.

Постанова Національного банку України від 21.07.2022 р. №154 чинна з 21.07.2022 р.


Кабмін оновив перелік послуг критичного імпорту

!  Імпортерам

Кабмін вніс зміни у додаток до постанови КМУ від 24.02.2022 р. №153, а саме виклав у новій редакції Перелік послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі), за операціями з імпорту яких рекомендовано Національному банку забезпечити здійснення переказів.

Зокрема, виключено:

— розрахунки за договорами лізингу транспортних засобів;

— рекламну діяльність;

— оренду автотранспорту;

— розрахунки за ліцензійними договорами, зокрема роялті.

Натомість додано:

— послуги з ремонту бурового обладнання;

— послуги з ремонту телеметричної системи;

— послуги з внесення поправки до списку рандомізації;

— послугу з хостингу електронної індивідуальної реєстраційної форми;

— оплату послуг з надання персоналу компаніями-нерезидентами на користь резидентів України;

— оплату за використання металевих контейнерів МВ5;

— послуги з організації та проведення відпочинкових, спортивних та оздоровчих таборів для дітей, підлітків та молоді.

Як ми писали в «ДК» №29/2022, перелік товарів критичного імпорту скасовано з 9 липня, проте перелік послуг критичного імпорту залишився.

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.07.2022 р. №814 чинна з 23.07.2022 р.


Можливість обміну монет номіналами 1, 2 та 5 копійок продовжено на рік

!  Фізособам

Національний банк вніс до своєї Постанови від 20.06.2019 р. №82 «Про вилучення з готівкового обігу монет дрібних номіналів» зміни, якими, зокрема, продовжив на один рік — до 30.09.2023 р. — термін обміну розмінних монет номіналами 1, 2 та 5 копійок, які вже перестали бути платіжними засобами.

Обмін фізособам монет зазначених номіналів здійснюватимуть уповноважені банки у сумах, кратних 10 копійкам, без стягнення плати за такий обмін.

Постанова Національного банку України від 14.07.2022 р. №146 чинна з 20.07.2022 р.


Удосконалено механізм регулювання викидів забруднюючих речовин у повітря

! СГ

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 26.07.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря».

Змінами до Закону «Про охорону атмосферного повітря», зокрема, визначено порядок видачі, відмови у видачі, анулювання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами та призупинення господарської діяльності суб’єкта господарювання.

Видача (відмова у видачі) дозволу на викиди здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, обласними, Київською, Севастопольською МДА, органом виконавчої влади АРК з питань охорони навколишнього природного середовища або через ЦНАПи протягом 20 р. д. з дня надходження заяви та документів, необхідних для його видачі, безоплатно відповідно до Закону про дозвільну систему у порядку, встановленому КМУ.

Подання заяви про одержання (анулювання) дозволу на викиди, а також видача (відмова у видачі, анулювання) такого дозволу на викиди здійснюються в паперовій та/або електронній формах.

Також цим Законом доповнено перелік обов’язків підприємств, установ, організацій та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності щодо охорони атмосферного повітря.

Крім того, до Закону про дозвільну систему внесено зміну, відповідно до якої видача (відмова у видачі, анулювання) дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами здійснюється відповідно до цього Закону з урахуванням особливостей, визначених Законом «Про охорону атмосферного повітря».

Закон України від 09.07.2022 р. №2393-IX чинний з 27.07.2022 р.


Затверджено усереднені показники нормативної грошової оцінки земель

!  Землекористувачам

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило усереднені показники нормативної грошової оцінки земель на одиницю площі для:

земель житлової та громадської забудови, земель рекреаційного призначення, земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення, а також для земельних ділянок, які не віднесені до категорії земель за основним цільовим призначенням;

земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, земель оздоровчого призначення, земель історико-культурного призначення, земель лісогосподарського призначення та земель водного фонду;

земель сільськогосподарського призначення.

Установлено, що усереднені показники нормативної грошової оцінки земель на одиницю площі застосовуються у період дії правового режиму воєнного стану.

Наказ Мінагрополітики від 24.06.2022 р. №376
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 27.07.2022 р. офіційно не опублікований


Дозволено відпуск антибіотиків без рецепта під час воєнного стану, але не всюди

!  Громадянам, фармацевтам

Кабмін вніс зміну до п. 31-1 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою КМУ від 30.11.2016 р. №929.

Зміною уточнено, що на період дії воєнного стану відпуск рецептурних лікарських засобів (крім лікарських засобів, які містять наркотичні засоби, психотропні речовини та виписуються на спеціальних рецептурних бланках за формою №3, комбінованих лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори в кількості, що не перевищує їх гранично допустиму норму, отруйних та сильнодіючих лікарських засобів, антибактеріальних лікарських засобів для системного застосування, що класифікуються згідно з кодом АТХ (анатомо-терапевтично-хімічним) — J01), які згідно з інструкцією для медичного застосування підлягають відпуску за рецептом за кошти пацієнта та/або інших джерел, не заборонених законом, крім бюджетних коштів, може здійснюватися без рецепта лікаря за умови надання пацієнтам працівниками аптек та їхніх структурних підрозділів під час відпуску таких лікарських засобів роз’яснення щодо необхідності їх застосування згідно із зазначеною інструкцією.

Відпуск вищезазначених антибактеріальних лікарських засобів може здійснюватися без рецепта лікаря у випадку їх відпуску з аптек та їх структурних підрозділів, місце провадження діяльності яких розташоване в межах територій територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджується наказом Мінреінтеграції.

Постанова Кабінету Міністрів України від 19.07.2022 р. №809 чинна з 21.07.2022 р.


Звіти щодо сплати пенсійного збору — через вебпортал е-послуг ПФУ

!  Платникам пенсійного збору

Пенсійний фонд затвердив Порядок подання звітів через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Порядок визначає механізм подання до Пенсійного фонду через вебпортал електронних послуг Фонду звітів, передбачених п. 19 Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, у вигляді електронного документа з використанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

Вебпортал має офіційну адресу в Інтернеті: «https:// portal.pfu.gov.ua».

Постанова ПФУ від 01.06.2022 р. №8-1
набирає чинності через 10 днів з дня офіційного опублікування,
станом на 27.07.2022 р. офіційно не опублікована


Є форми документів на грант для створення або розвитку тепличного господарства...

!  Рослинникам

Міністерство аграрної політики та продовольства України врегулювало деякі питання реалізації Порядку надання грантів для створення або розвитку тепличного господарства, затвердженого постановою КМУ від 21.06.2022 р. №738, затвердивши:

Порядок прийняття рішення Мінагрополітики про надання гранту для створення або розвитку тепличного господарства;

Форму договору про надання гранту для створення або розвитку тепличного господарства;

Форму інформації щодо переліку отримувачів гранту для створення або розвитку тепличного господарства.

Наказ Мінагрополітики від 12.07.2022 р. №449 чинний з 19.07.2022 р.


...і для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства

!  Садівникам і виноградарям

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило:

Порядок прийняття рішення Мінагрополітики про надання гранту для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства;

Форму договору про надання гранту для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства;

Форму інформації щодо переліку отримувачів гранту для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства.

Зазначені документи затверджені для реалізації Порядку надання грантів для створення або розвитку тепличного господарства, затвердженого постановою КМУ від 21.06.2022 р. №738.

Наказ Мінагрополітики від 12.07.2022 р. №447 чинний з 19.07.2022 р.


Є Вимоги до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування

!  Виробникам та імпортерам дитячого харчування

Міністерство охорони здоров’я затвердило Вимоги до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування.

Ці Вимоги поширюються на:

дитячі суміші початкові та дитячі суміші для подальшого годування;

дитяче харчування на основі зернових;

продукти прикорму, крім дитячого харчування на основі зернових.

Вимоги не поширюються на дитяче харчування для спеціальних медичних цілей, а також воду для дитячого харчування.

Вимогами встановлюються правила застосування пестицидів під час первинного виробництва продукції, що використовується для виробництва вищезгаданих харчових продуктів, та їх максимальні межі залишків.

Установлено, що дитяче харчування, яке відповідає вимогам, що діяли до набрання чинності цим наказом, але не відповідає Вимогам, затвердженим цим наказом, може ввозитися на митну територію України, вироблятися та/або вводитися в обіг протягом 3 років після набрання чинності цим наказом. Таке дитяче харчування може перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення строку придатності, або мінімального терміну придатності, або дати «вжити до».

Наказ МОЗ від 23.06.2022 р. №1084
набирає чинності через 3 місяці з дня офіційного опублікування,
станом на 27.07.2022 р. офіційно не опублікований


Законодавчо спрощено розміщення технічних засобів електронних комунікацій

!  Операторам засобів електронних комунікацій

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 26.07.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення зміни до розділу V «Прикінцеві положення» Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо спрощення розміщення технічних засобів електронних комунікацій».

Законом встановлено, що до 01.01.2026 р. дія абз. 1 — 5 ч. 3 ст. 24 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» не поширюється на випадки надання в користування земельних ділянок площею до 0,05 га за рахунок земель державної або комунальної власності, розташованих у межах сіл і селищ та за межами населених пунктів (крім особливо цінних земель та земель, віднесених до категорії земель оздоровчого призначення, рекреаційного призначення, лісогосподарського призначення, а також земель у межах зелених зон населених пунктів, внутрішньоквартальних територій (територій міжрайонного озеленення, елементів благоустрою, спортивних майданчиків, майданчиків відпочинку та соціального обслуговування населення), для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування базових станцій мобільного зв’язку, інших технічних засобів та/або споруд електронних комунікацій (крім лінійних) електронних комунікаційних мереж.

Зміна цільового призначення земельної ділянки, яку надано в користування для вищезазначених цілей, забороняється. Недодержання цієї вимоги є підставою для примусового припинення права користування земельною ділянкою в судовому порядку.

Відповідно до зазначених абз. 1 — 5 ч. 3 ст. 24 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» передача (надання) земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у власність чи користування фізичним або юридичним особам для містобудівних потреб допускається за умови, що відповідні земельні ділянки розташовані в межах території, щодо якої затверджено принаймні один із таких видів містобудівної документації на місцевому рівні:

комплексний план, складовою частиною якого є план зонування території;

генеральний план населеного пункту, складовою якого є план зонування території;

план зонування території як окремий вид містобудівної документації на місцевому рівні, затверджений до набрання чинності Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель»;

детальний план території.

Закон України від 17.02.2022 р. №2078-IX чинний з 27.07.2022 р.


Конкурс на надання послуг з вивезення побутових відходів став відкритішим

!  Сміттярам

Кабмін вніс зміни до Порядку проведення конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів, затвердженого постановою КМУ від 16.11.2011 р. №1173.

Змінами передбачено обов’язок організатора конкурсу оприлюднювати на своєму офіційному вебсайті:

оголошення про проведення конкурсу;

повідомлення про зміни до конкурсної документації;

повідомлення про визнання конкурсу таким, що не відбувся;

перелік учасників, конкурсні пропозиції яких були відхилені, та причини відхилення;

акт про введення у дію рішення конкурсної комісії щодо визначення переможця конкурсу.

Постанова Кабінету Міністрів України від 19.07.2022 р. №813 чинний з 22.07.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру