• Посилання скопійовано

Як ФОПу отримати декретні за кордоном

Є оформлений готовий до сплати електронний лікарняний по вагітності та пологах на ФОПа. Як ФОП може надати документи для оформлення лікарняного, якщо перебуває за кордоном?

Для вагітних жінок, які виїхали за кордон через війну, ФСС профінансує допомогу по вагітності та пологах, навіть якщо вони не встигли оформити лікарняний в Україні.

Аби це стало можливим, МОЗ спростило процедуру формування медичних висновків — отримати е-лікарняний після настання 30 тижня вагітності тепер можна дистанційно.

Для цього вагітна має зв’язатися зі своїм лікарем в Україні, який вів або продовжує вести її вагітність. Він перевірить попередні медичні записи і створить медвисновок, на базі якого автоматично сформується електронний лікарняний.

Крім того, розраховувати на виплату допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами може жінка-підприємець за умови сплати страхових внесків.

Судячи із запитання, це було зроблено, бо в реєстрі є е-лікарняний у статусі «готовий до сплати».

Тож такий створений без особистого прийому е-лікарняний по вагітності та пологах є підставою для отримання допомоги від ФСС.

Для того щоб ФОП мав змогу отримати фінансування, необов’язково повертатися в Україну.

Для оплати листка непрацездатності необхідно звернутися до ФСС та подати пакет документів:

1) копію «довідкової» податкової декларації (Д1 з ЄСВ) за місяці розрахункового періоду (12 календарних місяців перед настанням страхового випадку), за які не було подано податкової декларації, а також місяць настання страхового випадку (тільки для ФОПів — платників ЄП 1-ї та 2-ї груп);

2) квитанцію про сплату ЄСВ за поточний рік та місяць настання страхового випадку;

3) копію листка непрацездатності;

4) довідку 5-ОК з ПФУ (або з е-кабінету ПФУ);

5) копію витягу з ЄДР;

6) копію витягу з реєстру платників ЄП (для ФОПа, який обрав спрощену систему оподаткування);

7) довідку про відкриття спеціального рахунку в банку (ІВАN);

8) копію паспорта та ідентифікаційного коду;

9) заяву-розрахунок (згідно з додатком 1 до Порядку №121).

1 Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затверджений постановою правління ФСС від 19.07.2018 р. №12.

Для цього потрібно, як і зазвичай, розрахувати суму допомоги по вагітності та пологах і подати заяву-розрахунок, на підставі якої Фонд проведе фінансування. Саме від дати прийняття такої заяви залежить строк виплати допомоги. Кошти перераховують на спеціально відкритий поточний рахунок або особисту банківську картку.

Стежити за станом фінансування допомоги від ФСС можна у телеграм-каналі за тегом #фінансування_страхувальників (для цього потрібно знати точну дату прийняття заяви за лікарняним).

Після отримання оплати лікарняного протягом місяця треба подати до ФСС повідомлення про виплату коштів застрахованим особам (додаток 2 до Порядку №12). Повідомлення можна надіслати листом із описом або в електронному вигляді. У разі неподання повідомлення протягом трьох місяців з дати фінансування ФСС може провести перевірку. Крім того, за неподання повідомлення передбачено адмінштраф.

Звертаємо увагу, що є випадки, коли ФОП звільняється від сплати єдиного податку на період тимчасової непрацездатності, а саме:

— ФОПи 1-ї та 2-ї груп — на час непрацездатності, якщо немає найманих працівників;

— ФОПи 3-ї групи — якщо не мають доходу, але це, по суті, не звільнення, а відсутність бази оподаткування.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру