• Посилання скопійовано

Автоматична реєстрація ТОВ та ФОПів: бета-тест!

Порядком №2933 визначено порядок автоматичної реєстрації бізнесу через портал «Дія». Застосовуватиметься він для ТОВ та ФОПів. Наразі активно триває бета-тестування. Тож розгляньмо, як воно працює.

Трохи історії

18 липня 2022 року в телеграм-каналі міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова з’явилося повідомлення про автоматичну послугу реєстрації ТОВ та фізосіб-підприємців.

Проте повномасштабно ця послуга ще не запрацювала. Її треба було протестувати масовими зверненнями користувачів. Тож було оголошено про початок бета-тестування цієї нової послуги.

Повідомлення глави Мінцифри

Якщо ви готові взяти участь у бета-тестуванні нової послуги, переходьте за посиланням.

Скористатися послугою зможуть громадяни України від 18 років, які мають податковий номер та УНЗР.

Послуга реалізується Міністерством цифрової трансформації спільно з Міністерством юстиції за підтримки Програми EGAP Фонду Східна Європа, що фінансується урядом Швейцарії.

Ми зареєструвалися за наданим посиланням і отримали відповідного листа на електронну пошту про участь у бета-тестуванні.

Відразу наголосимо, що на сьогодні на порталі «Дія» послуга «Реєстрація ТОВ за модельним статутом» недоступна (див. скриншот).

Автоматична реєстрація ТОВ та ФОПів — у чому полягає?

Порядок №2933 визначає механізм надання електронних публічних послуг у сфері державної реєстрації ТОВ та ФОПів у автоматичному режимі без участі державного реєстратора у режимі реального часу на підставі документів суб’єктів звернення, поданих в електронній формі через портал «Дія».

Хтось може здивуватись, адже ми раніше реєстрували за допомогою «Дії» товариства з обмеженою відповідальністю за модельними статутами. Проте річ у тім, що досі ця процедура відбувалася за участі державного реєстратора. Останній, отримуючи всі документи, перевіряв правильність їх заповнення, надсилав документи до податкових органів для взяття новоствореного ТОВ на облік. За нашими спостереженнями, вже на другий, максимум — третій день власники бачили своє новостворене ТОВ в ЄДР на сайті Мін’юсту.

З реєстрацією ФОПів було ще простіше — вони реєструвалися реально протягом 24 годин.

Нині, коли ми говоримо про реєстрацію ТОВ чи ФОПа в автоматичному і бета-тестовому режимі, йдеться лише про такі послуги, як:

1) реєстрація, внесення змін та припинення ФОПа;

2) реєстрація ТОВ на підставі модельного статуту.

Оновлення полягає в можливості автоматично зареєструвати ТОВ та отримати відповідь про реєстрацію протягом 10 хвилин з моменту подання заяви.

Принцип послуги схожий на автоматичну реєстрацію ФОПа, але є відмінності: щоб реєстрація відбулася в автоматичному режимі, особа (чи особи — засновниками ТОВ може бути кілька осіб), яка подає заявку, має відповідати певним критеріям.

Критерії автоматичної реєстрації в ЄДР

1. Вимоги до заявника (фізособи).

Подати документи для реєстрації ФОПа може громадянин України, який досягнув 18-річного віку та має ІПН. Знову ж таки, якщо ФОП виявив намір припинитися, таку заяву через «Дію» в бета-тестовому режимі зможе подати лише громадянин України.

Для реєстрації ТОВ за модельним статутом подати заяву в «Дії» зможе лише фізособа-засновник. І така фізособа повинна мати ІПН та номер унікального запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (УНЗР).

Отже, послуга автоматичної реєстрації ФОПа та ТОВ доступна лише особам, які мають ID-картку або біометричний паспорт і є громадянами України. Але в Україні доволі багато ФОПів-іноземців. Тож у разі прийняття ними рішення про внесення змін (щодо КВЕДів, місця реєстрації тощо) або рішення про припинення ФОПа їм доведеться йти до ЦНАПів або нотаріусів, що здійснюють державну реєстрацію бізнесу.

2. Формування заяви може припинитися засобами порталу «Дія», якщо зазначені у заяві відомості:

— надані не в повному обсязі;

— не відповідають вимогам арифметичного та форматологічного контролю;

— не відповідають відомостям, отриманим засобами порталу «Дія» з інформаційно-комунікаційних систем, держателями яких є відповідні органи державної влади або органи місцевого самоврядування;

— не сплачено адміністративного збору у випадках, установлених законом.

Зверніть увагу!

Нагадаємо, що з 24.06.2022 р. державна реєстрація змін до відомостей про ФОПа на підставі поданих через «Дію» заяв в електронній формі, за якими законом передбачено сплату адміністративного збору, проводиться державними реєстраторами невідкладно без справляння плати у скорочені строки (п. 4 Постанови №209). Щодо самої державного реєстрації, то незалежно від того, що саме ви реєструєте — ФОПа чи ТОВ, — така послуга є безоплатною відповідно до Закону про держреєстрацію.

3. Підписання документів електронним підписом.

Після того як ви сформували заяви та підписали її КЕП, пакет документів блокується для редагування та передається до ЄДР.

Підписати сформовану заяву та інші документи для автоматичної реєстрації можна не лише КЕП, а й із застосуванням інших засобів ідентифікації, які уможливлюють однозначне встановлення особи заявника. Зокрема, ми говоримо про «Дія.Підпис», файловий чи апаратний ключі, а також за допомогою BankID (їх можна вибрати із запропонованого списку).

4. Отримувати виписку засновники ТОВ чи ФОПи будуть на порталі «Дія».

В електронному кабінеті користувача порталу «Дія» відображатимуться повідомлення про результат вчинення реєстраційної дії чи відмову в її вчиненні. Там само ви побачите й виписку з ЄДР з відповідними даними проведення реєстрації ФОПа чи ТОВ, у т. ч. і з даними про взяття на облік як платника податків.

Алгоритм автоматичної реєстрації ТОВ

1. Заповнити онлайн-форму на отримання послуги, обрати умови статуту та систему оподаткування.

2. Система автоматично сформує та надішле на реєстрацію: заяву, статут, протокол зборів засновників або рішення одноособового засновника та документ про структуру власності.

3. ТОВ буде зареєстровано автоматично, якщо:

— всі засновники — виключно фізособи, громадяни України;

— керівник та довірена особа не мають обмежень діяльності;

— зазначено УНЗР усіх бенефіціарних власників (його можна знайти в ID-картці або біометричному паспорті);

— назва ТОВ не містить слів, заборонених законодавством (якщо ж містить, ви отримаєте повідомлення з підказками).

4. Якщо заява відповідає наведеним умовам, ТОВ буде зареєстроване автоматично. Повідомлення про це ви отримаєте протягом 10 хвилин.

Якщо ж заява не відповідає хоча б одній з умов, реєстрація відбудеться за участі державного реєстратора, онлайн, протягом 1 робочого дня.

5. Відомості про обрану систему оподаткування автоматично надсилаються до податкового органу за місцем реєстрації ТОВ.

Відомості про КБВ — чи оновлюватимуться автоматично?

Наразі у коментованому Порядку №2933 не йдеться про підтвердження КБВ (на вимогу Закону про фінмоніторинг чи щорічне за ст. 17-1 Закону про держреєстрацію) через портал «Дія».

Утім, 08.07.2022 р. прийнято за основу зі скороченням строку підготовки законопроєкт №6320.

Ним пропонується внести зміни до Закону про держреєстрацію та передбачити можливість подання відомостей про КБВ в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Найімовірніше, відповідна функція буде реалізована й у «Дії», проте з огляду на Порядок №2933 така можливість буде доступна лише для громадян України. Решта подаватимуть безпосередньо через ЦНАПи чи нотаріусів. 

Нормативна база

  • Закон про держреєстрацію — Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».
  • Закон про фінмоніторинг — Закон України від 06.12.2019 р. №361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».
  • Порядок №2933 — Порядок надання електронних публічних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців у автоматичному режимі, затверджений наказом Мін’юсту та Мінцифри від 14.07.2022 р. №2933/5/66.
  • Постанова №209 — Постанова КМУ від 06.03.2022 р. №209 «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану».

Автор: Канарьова Наталія

До змісту номеру