• Посилання скопійовано

Торгівля пальним без місця продажу

Підприємство планує експорт пального, маючи ліцензію на право оптової торгівлі без місця торгівлі. Доставка покупцеві буде в залізничних цистернах (пересувний акцизний склад), товар буде в дорозі кілька днів та обліковуватиметься на балансі підприємства. Чи немає тут порушення?

Місце оптової торгівлі пальним — місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для здійснення оптової торгівлі та/або зберігання пального на праві власності або користування (ст. 1 Закону №4811).

1 Закон України від 19.12.1995 р. №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального».

Відповідно до ст. 15 Закону №481 для отримання ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним чи на право зберігання пального разом із заявою додатково подаються засвідчені заявником копії таких документів:

— документи, що підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою чи інше передбачене законодавством право землекористування на земельну ділянку, на якій розташований об’єкт оптової або роздрібної торгівлі пальним чи зберігання пального, чинні на дату подання заяви та/або на дату введення такого об’єкта в експлуатацію, будь-якого цільового призначення;

— акт введення в експлуатацію об’єкта або акт готовності об’єкта до експлуатації чи сертифікат про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів або інші документи, що підтверджують прийняття об’єктів в експлуатацію відповідно до законодавства, щодо всіх об’єктів у місці оптової або роздрібної торгівлі пальним чи зберігання пального, необхідних для оптової або роздрібної торгівлі пальним чи зберігання пального;

— дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Суб’єкти господарювання (у тому числі іноземні суб’єкти господарювання, які діють через своє зареєстроване постійне представництво), що здійснюють оптову торгівлю пальним, за відсутності місць оптової торгівлі пальним копії таких документів не подають.

З наведеного вище випливає, що місце оптової торгівлі пальним — це стаціонарне місце, розміщене на відповідній території. Залізнична цистерна, якою перевозиться пальне, до таких місць не належить.

Тому, на наш погляд, в описаній ситуації здійснюється оптова торгівля без місця торгівлі. Тобто здійснюється саме та торгівля, на яку підприємство має ліцензію. А отже, порушення тут, на наш погляд, немає.

Така позиція підтверджується і консультацією податкової.

Консультують податківці

Наявність ліцензії на право оптової торгівлі пальним без місць оптової торгівлі пальним не передбачає:

— здійснення діяльності, яка передбачає продаж такого пального з будь-якого місця оптової торгівлі або місця зберігання пального, у тому числі тих, що належать цьому або іншому суб’єкту господарювання;

— можливість зберігання або передачі отриманого пального на зберігання будь-яким іншим особам.

Тому на підставі ліцензії на право оптової торгівлі пальним без місць оптової торгівлі пальним може здійснюватися лише діяльність з купівлі та продажу пального іншим суб’єктам господарювання безпосередньо з акцизного складу пересувного, розпорядником якого є такий ліцензіат (оптова торгівля без місця), або на акцизному складі пересувному — при зміні власника пального на такому акцизному складі пересувному. <...>

Роз’яснення Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків від 12.11.2021 р.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру