• Посилання скопійовано

Що робити роботодавцю в умовах воєнного стану?

Наведемо поради для роботодавців щодо роботи працівників під час воєнного часу. Зокрема, можна перевести на дистанційку, простій або надати відпустку.

Законом про військовий обов’язок (див. «ДК» №11/2022) встановлено, що на час воєнного стану може бути запроваджено трудову повинність для працездатних осіб, не залучених до роботи в оборонній сфері та сфері забезпечення життєдіяльності населення і не заброньованих за підприємствами, установами та організаціями на період дії воєнного стану.

Вони виконуватимуть роботи, що мають оборонний характер, а також ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, які виникли в період дії воєнного стану, їх залучатимуть до суспільно корисних робіт, що виконуються для задоволення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань, правоохоронних органів і сил цивільного захисту, забезпечення функціонування національної економіки та системи забезпечення життєдіяльності населення і не потребують, як правило, спеціальної професійної підготовки.

Але наразі до цього не дійшло. Тож у поточній ситуації роботодавець може зіткнутися з іншими викликами. Далі про них.

Через загрозу життю працівники не можуть доїхати до роботи. Тоді можна встановити дистанційний варіант роботи, а в разі неможливості — простій. Також можна відправити працівників у відпустки або надати їм відпустку без збереження зарплати: на час карантину це можна зробити на строк до 31 березня включно.

Дистанційна робота

Якщо працівники не можуть доїхати до місця праці, але можуть виконувати свою роботу дистанційно, їх можна перевести на дистанційну роботу. Поки триває карантин (до 31 березня включно), достатньо наказу, щоб дозволити працівникам працювати дистанційно. Це передбачено ч. 11 ст. 60-2 КЗпП. У наказі також треба зазначити контактні номери телефонів відділу кадрів та керівників у разі виникнення екстреної ситуації.

Ознайомити працівників з наказом можна через електронну пошту.

Простій

Для працівників, які не можуть працювати дистанційно, оголосіть простій.

Оплатити простій слід буде в розмірі не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) (ч. 1 ст. 113 КЗпП).

Відпустки

Якщо працівники не можуть працювати дистанційно, але не хочуть втрачати зарплати, їм можна оформити щорічні або соціальні відпустки. Також можна запропонувати відпустки без збереження зарплати. На час карантину термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати за згодою сторін не обмежується 15 календарними днями. Цю відпустку можна оформити до 31 березня.

Немає зв’язку з працівником

Якщо не можна зв’язатися з працівником, який не прийшов на роботу, через відсутність зв’язку чи з інших причин, — табелюйте відсутність кодом «НЗ» («відсутність з нез’ясованих причин»).

Мобілізація

З початку агресії РФ в Україні оголошено призов резервістів. Але 4 лютого набрав чинності Указ №69/2022, яким оголошено загальну мобілізацію. За ним на мобілізованих працівників поширюються гарантії, встановлені ст. 119 КЗпП. Тобто за ними зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності й у фізосіб-підприємців, у яких вони працювали на час призову.

Працівник пішов у тероборону: що за ним зберігається?

Запитання

Працівники пішли в тероборону, чи зберігається за ними місце роботи та середній заробіток? Які гарантії для громадян України, які долучилися добровільно до лав самооборони та полишили робоче місце. Офіційно виклику з військкомату не було. Чи поширюються гарантії щодо збереження середнього заробітку?

Відповідь

Відповідно до статті 9 Закону України «Про основи національного спротиву» комплектування органів військового управління, військових частин Сил територіальної оборони Збройних Сил України здійснюється в особливий період військовослужбовцями за контрактом, за призовом особами офіцерського складу та територіальним резервом.

До складу добровольчих формувань територіальних громад зараховуються громадяни України, які відповідають вимогам, установленим Положенням про добровольчі формування територіальних громад, пройшли медичний, професійний та психологічний відбір та підписали контракт добровольця територіальної оборони.

На громадян України, зарахованих до складу добровольчих формувань територіальних громад, під час участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони поширюється дія статутів Збройних Сил України.

За працівниками, які уклали контракт добровольця територіальної оборони, зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток. Підставою є підписаний контракт.

Статтею 119 Кодексу законів про працю України передбачено, що за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності та у фізосіб-підприємців, у яких вони працювали на час призову.

Таким чином, за працівниками, які уклали контракт добровольця територіальної оборони, зберігаються місце роботи, посада та середній заробіток. Підставою є підписаний контракт.

Управління Держпраці в Черкаській області

Як обіцяє уряд, найближчим часом підприємства та фізособи-підприємці — платники єдиного податку ІІІ групи будуть звільнені від сплати ЄСВ за найманих працівників, які були призвані до лав ЗСУ, інших збройних формувань (у тому числі територіальної оборони). Збір буде сплачено коштом держави.

ФСС фінансуватиме лікарняні, декретні та інші соцвиплати

Фонд соціального страхування України є гарантом виплат, допомог та медико-соціальної підтримки для мільйонів українських працівників, вагітних жінок, потерпілих на виробництві та їхніх родин. Тож, попри умови воєнного стану, фахівці Фонду продовжують роботу для безперервного здійснення всіх виплат.

01.03.2022 р. виконавча дирекція Фонду спрямувала:

на допомоги по тимчасовій непрацездатності — 428 млн грн;

допомоги по вагітності та пологах — 130,8 млн грн;

допомоги на поховання — 1,1 млн грн;

допомоги по тимчасовій непрацездатності, пов’язаній з виробництвом, — 4,4 млн грн.

Профінансовано надання матеріального забезпечення за заявами-розрахунками, поданими роботодавцями до 14 лютого (100%).

Відповідні платіжні доручення надіслано до Казначейської служби України, після опрацювання Казначейством кошти надійдуть до регіональних управлінь Фонду та будуть перераховані на рахунки роботодавців для здійснення виплат працівникам.

Терміни проведення банківських операцій та опрацювання заяв-розрахунків, на жаль, будуть збільшені. Ми робимо все залежне, аби налагодити роботу в умовах наявних технічних обмежень і частої неможливості працівників потрапити на робоче місце.

Звертаємось до страхувальників із проханням не затримувати здійснення виплат і перераховувати допомоги своїм працівникам одразу після надходження коштів від Фонду.

Оперативна інформація щодо оплати лікарняних і перерахування коштів безпосередньо на рахунки роботодавців, як і раніше, оновлюється у телеграм-каналі ФССУ https://t.me/socialfund за тегами #фінансування_оперативно та #фінансування_страхувальників.

Бережімо одне одного і підтримуймо захисників України!

Фонд соціального страхування України

Докладніше про те, як бути, якщо через воєнний стан підприємство не працює, див. у статті «Воєнний стан: підприємство не працює, що робити з працівниками?» в цьому номері «ДК».

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р. №322-VIII.
  • Указ №69/2022 — Указ Президента України від 24.02.2022 р. №69/2022 «Про загальну мобілізацію».
  • Закон про військовий обов’язок — Закон України від 25.03.1992 р. №2232-XII «Про військовий обов’язок і військову службу».

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру