• Посилання скопійовано

Що нового

В Україні з 24.02.2022 р. на 30 діб запроваджено воєнний стан

! Усім

У зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції РНБО, відповідно до п. 20 ч. 1 ст. 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» Президент України запровадив в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24.02.2022 р. строком на 30 діб.

Докладніше див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК».

Указ Президента України від 24.02.2022 р. №64/2022 чинний з 24.02.2022 р.


В Україні оголошено загальну мобілізацію

! Усім

У зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та з метою забезпечення оборони держави, підтримання бойової і мобілізаційної готовності Збройних Сил України та інших військових формувань, на підставі пропозиції РНБО, відповідно до пунктів 1, 17, 20 ч. 1 ст. 106 Конституції України Президент України постановив оголосити та провести загальну мобілізацію.

Мобілізація проводиться протягом 90 діб із дня набрання чинності цим Указом Президента на території Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей, міста Києва.

Докладніше див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК».

Указ Президента України від 24.02.2022 р. №65/2022 чинний з 24.02.2022 р.


Неподаткову звітність можна буде подати протягом 3 місяців після закінчення війни

! Суб’єктам подання звітності

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 07.03.2022 р. цією датою набрав чинності Закон «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни».

Законом установлено, що будь-які документи (крім пов’язаних з обчисленням, нарахуванням та сплатою податків), подання яких вимагається відповідно до норм чинного законодавства в документальній та/або в електронній формі, можна буде подати протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період неподання звітності чи обов’язку подати документи. Відповідальність за їх неподання чи несвоєчасне подання в цей час не застосовується. Також у період дії воєнного стану або стану війни будь-які перевірки щодо своєчасності та повноти подання будь-яких звітів чи документів звітового характеру уповноваженими органами не здійснюються.

Докладніше див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК» та у статті «90 днів після війни: перенесення строків звітування для бізнесу».

Закон України від 0З.03.2022 р. №2115-IX чинний з 07.03.2022 р.


Майно держави-агресора в Україні буде вилучатися на користь держави

! Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 06.03.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів».

Законом встановлено принципи, підстави та порядок примусового вилучення з мотивів суспільної необхідності (включаючи випадки, за яких це настійно вимагається військовою необхідністю) об’єктів права власності Російської Федерації як держави, яка почала повномасштабну війну проти України, та її резидентів на користь держави Україна.

Докладніше див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК».

Закон України від 03.03.2022 р. №2116-IХ чинний з 07.03.2022 р.


Посилено кримінальну відповідальність за мародерство

! Фізособам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 06.03.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за мародерство».

Відповідно до змін, за мародерство в умовах воєнного або надзвичайного стану загрожує відповідальність у вигляді позбавлення свободи на строк від 5 до 10 років.

Докладніше див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК».

Закон України від 03.03.2022 р. №2117-ІХ чинний з 07.03.2022 р.


Нових податкових перевірок не буде, а розпочаті зупиняються

! Платникам податків

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 07.03.2022 р. цією датою набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану».

Закон доповнює підрозділ 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ новим пунктом 69. Відповідно до нього, у разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок він звільняється від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються.

У разі неможливості зареєструвати акцизну накладну в ЄРАН дозволяється переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами за наявності ТТН, яка повинна містити всю інформацію, що має міститися у відповідній АН.

Операції з добровільної передачі або відчуження коштів, товарів, у тому числі підакцизних, надання послуг на користь ЗСУ та підрозділів тероборони без попереднього або наступного відшкодування їх вартості не вважаються операціями з реалізації для цілей оподаткування.

Для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Вважаються чинними ліцензії, за якими до припинення або скасування воєнного стану на території України не сплачено черговий платіж за ліцензію та/або закінчився термін дії ліцензії на право:

виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах;

виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним.

Докладніше див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК» та у статті «Сплата податків та подання звітності під час воєнного стану».

Закон України від 03.03.2022 р. №2118-ІХ чинний з 07.03.2022 р.


Дозволено розраховуватися з арештованих рахунків

! Фізособам

Кабмін постановою «Про забезпечення здійснення розрахунків населення в умовах воєнного стану» дозволив фізичним особам до припинення чи скасування воєнного стану здійснювати видаткові операції з рахунків, на які накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, без урахування такого арешту за умови, якщо сума стягнення за виконавчим документом щодо такої особи не перевищує 100000 (сто тисяч) гривень.

Розпорядження КМУ від 02.03.2022 р. №198-р чинне з 02.03.2022 р.


Голова ВС може змінювати територіальну підсудність судових справ

! Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 06.03.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення зміни до частини сьомої статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо визначення територіальної підсудності судових справ».

За новою редакцією ч. 7 ст. 147 Закону про судоустрій, у разі неможливості здійснення правосуддя судом з об’єктивних причин під час воєнного або надзвичайного стану, у зв’язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами може бути змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядаються в такому суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, що ухвалюється за поданням голови Верховного Суду, шляхом її передачі до суду, який найбільш територіально наближений до суду, який не може здійснювати правосуддя, або іншого визначеного суду. У разі неможливості здійснення Вищою радою правосуддя такого повноваження воно здійснюється за розпорядженням голови Верховного Суду. Відповідне рішення є також підставою для передачі усіх справ, які перебували на розгляді суду, територіальна підсудність якого змінюється.

Відповідно до цього закону голова Верховного Суду розпорядженням від 06.03.2022 р. №1/0/9-22 змінив територіальну підсудність судових справ на тимчасово окупованих територіях.

Докладніше див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК» та у статті «Покарання за злочини в умовах воєнного стану: роз’яснення ВС».

Закон України від 03.03.2022 р. №2112-ІХ чинний з 07.03.2022 р.


Розширено перелік товарів критичного імпорту, для яких можна купувати валюту

! Імпортерам

Кабінет Міністрів України розширив перелік товарів критичного імпорту, затверджений постановою КМУ від 24.02.2022 р. №153.

До переліку додані мобільні телефони, павербанки, акумулятори, тепловізори, прилади нічного бачення, електричні ліхтарики, насіння, плоди та спори для сівби та інші товари — загалом 44 коди УКТ ЗЕД. Ознайомитися з доповненням до переліку можна на офіційному сайті КМУ.

Постанова КМУ від 05.03.2022 р. №203 чинна з 08.03.2022 р.


Карантин через коронавірус продовжено до кінця травня

! Усім

Кабінет Міністрів України вніс зміни до двох своїх «карантинних» постанов.

Змінами до Постанови КМУ від 09.12.2020 р. №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», зокрема, продовжено термін дії карантину з 31 березня до 31 травня 2022 року.

Змінами до Постанови КМУ від 29.06.2021 р. №677 «Деякі питання формування та використання сертифіката, що підтверджує вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби», зокрема, вирішено питання щодо зазначення в сертифікаті відомостей про вакцинацію бустерною дозою вакцини.

Постанова КМУ від 23.02.2022 р. №229 чинна з 09.03.2022 р.


Станом на 03.03.2022 р. середня вартість літра дизпалива — 30,92 грн, бензину — 33,79 грн

! Торговцям пальним

Відповідно до вимог пункту 41-4 Постанови КМУ від 09.12.2020 р. №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» на підставі розрахунків АТ «НАК «Нафтогаз України» (лист від 02.03.2022 р. №16/2-43-22) Мінекономіки визначено середню вартість 1 літра дизельного палива ULSD 10 ppm, яка становить 30,92 гривні, та 1 літра бензинів автомобільних GASOLINE 10 ppm, яка становить 33,79 гривні.

Повідомлення Мінекономіки від 03.03.2022 р.


Дію сертифікатів КЕП від ЦСК «Україна» буде безоплатно продовжено на рік

! Користувачам електронних підписів

Центр сертифікації ключів «Україна» повідомляє, що для всіх клієнтів, термін дії сертифікатів яких завершується у період з 24.02.2022 р. до 30.04.2022 р. включно, дія сертифіката електронного підпису буде безоплатно й автоматично продовжена на 1 рік. Рішення про автопродовження прийнято за погодженням Центрального засвідчувального органу. Клієнт отримує новий сертифікат з новим серійним номером та новим терміном дії. Особистий ключ залишається незмінним та використовується для нового сертифіката. Новий сертифікат автоматично буде завантажено в програму M.E.Doc. Вебсервіси, такі як кабінет платника, отримують новий сертифікат автоматично.

Центр сертифікації ключів «Україна»


Затверджено порядок надання допомоги населенню під час воєнного стану

! Надавачам та отримувачам гуманітарної та іншої допомоги

Кабмін затвердив Порядок надання гуманітарної та іншої допомоги цивільному населенню в умовах воєнного стану в Україні.

Цей Порядок визначає механізм надання гуманітарної та іншої допомоги цивільному населенню в умовах воєнного стану в Україні за рахунок коштів, що надійшли в національній та іноземній валюті на поточний рахунок Мінсоцполітики, відкритий у Нацбанку, від фізичних та юридичних осіб, резидентів і нерезидентів як благодійна пожертва, гуманітарна допомога, гранти та дарунки (далі — кошти).

Одержувачами коштів  є обласні та Київська міська військові адміністрації; районні військові адміністрації та виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад; заклади, санаторії, підприємства, установи, організації  незалежно від форми власності, благодійні організації і громадські об’єднання.

Кошти, що надійшли на рахунок для надання допомоги постраждалому цивільному населенню в умовах воєнного стану в Україні, спрямовуються на:

задоволення продовольчих потреб — закупівлю продуктів харчування, у тому числі дитячого харчування, питної води та їх доставку до місць призначення;

забезпечення одягом та взуттям, товарами першої необхідності, гігієнічними засобами — закупівлю одягу, взуття, товарів першої необхідності, гігієнічних засобів та їх доставку до місць призначення;

забезпечення медичними засобами — закупівлю лікарських засобів, імунобіологічних препаратів (вакцин), медичних виробів, допоміжних засобів до них, медичного обладнання та їх доставку до місць призначення;

евакуацію/вивезення/переміщення цивільного населення із місцевості, де ведуться бойові дії, та небезпечних територій у безпечні місця, зокрема, на оплату транспортних послуг, пально-мастильних матеріалів;

забезпечення гуманітарною допомогою — оплату транспортування гуманітарних вантажів, послуг для зберігання гуманітарної та іншої допомоги на території України;

облаштування місць розміщення громадян, які у зв’язку з бойовими діями залишили місце проживання/перебування (вимушеним переселенцям);

оплату інших заходів, спрямованих на підтримку цивільного населення в умовах воєнного стану.

Першочергово кошти спрямовуються на:

евакуацію/вивезення/переміщення цивільного населення із місцевості, де ведуться бойові дії;

задоволення продовольчих потреб, забезпечення медичними засобами цивільного населення у місцевості, де ведуться бойові дії;

забезпечення гуманітарною допомогою цивільного населення у місцевості, де ведуться бойові дії.

Постанова КМУ від 07.03.2022 р. №220 чинна з 08.03.2022 р.


Відкрито спецрахунок для допомоги Збройним Силам України

! Усім

НБУ ухвалив рішення відкрити спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Збройних Сил України.

Таке рішення ухвалене у зв’язку із введенням воєнного стану в Україні, збройною агресією РФ та небезпекою для державної незалежності України, її територіальної цілісності.

Про відкриття спецрахунку повідомив голова Національного банку України Кирило Шевченко у своєму відеозверненні зранку 24 лютого.

Реквізити офіційного спеціального рахунку: UA843000010000000047330992708.

Рахунок — мультивалютний, він створений та відкритий як для переказу коштів від міжнародних партнерів та донорів — в іноземній валюті (долари США, Канади, Австралії, євро, британські фунти, швейцарські франки, польські злоті), так і від українського бізнесу та громадян — у національній валюті.

Підтримуймо Українську Армію!

Повідомлення НБУ від 24.04.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру