• Посилання скопійовано

Покарання за злочини в умовах воєнного стану: роз’яснення ВС

Верховний Суд на своєму Telegram-каналі розміщує інформацію про особливості його роботи, приймання ним кореспонденції та, що вкрай важливо, про розгляд кримінальних проваджень в умовах воєнного стану.

Спочатку зауважимо, що в умовах воєнного стану голова Верховного Суду отримав нові повноваження! Зокрема, Законом №2112 внесено зміни до Закону про судоустрій, якими у зв’язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами робота суду може бути припинена з одночасним визначенням іншого суду, найбільш територіально наближеного, або перенесена до іншого визначеного суду, за розпорядженням голови Верховного Суду.

Таким чином, розпорядженням голови Верховного Суду від 06.03.2022 р. №1/0/9-22 змінено територіальну підсудність окремих судових справ в умовах воєнного стану. Йдеться про 7 судів Донецької області, 4 суди Київської області, 16 судів Луганської області та 21 суд Херсонської області.

З текстом розпорядження можна ознайомитись у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК».

Наразі йдеться саме про суди загальної юрисдикції, які, серед іншого, розглядають кримінальні справи. Тож розраховувати на те, що злочини через складну ситуацію в окремих районах вищеперелічених областей залишаться без покарання, не варто! Посилюється у воєнний час і сама відповідальність за кримінальні злочини.

Покарання за злочини в умовах воєнного стану

Верховний Суд у своєму Telegram-каналі https://t.me/supremecourtua звернув увагу громадян на особливості відповідальності за кримінально карані посягання у сфері охорони основ національної безпеки, забезпечення захисту життя, здоров’я, прав і свобод людини в умовах воєнного стану.

Так, у п. 11 ч. 1 ст. 67 ККУ закріплено, що вчинення злочину з використанням умов воєнного стану є обставиною, яка обтяжує покарання.

Що це означає? Винна особа з метою полегшення вчинення кримінального правопорушення використовує найнесприятливіший для суспільства час, тяжкі обставини та умови, в яких опинилося суспільство, що свідчить про підвищений ступінь суспільної небезпеки злочинів, які вчиняються в умовах воєнного стану.

Саме тому покарання для осіб, визнаних винними у вчиненні кримінальних правопорушень у період воєнного стану, суд призначатиме з урахуванням цієї обтяжувальної обставини, тобто вид і розмір призначеного покарання буде наближеним до максимальної межі, передбаченої ККУ.

Особливості розгляду кримінальних справ

У зв’язку з впровадженням воєнного стану Верховний Суд видав рекомендації щодо здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану.

1. У разі виявлення вчиненого кримінального правопорушення слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин, вносить відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР). І з цього моменту розпочинається розслідування, а через 24 години з моменту внесення таких відомостей заявнику надається витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (ст. 214 КПКУ).

Але на сьогодні далеко не всі слідчі органи мають доступ до ЄРДР через події, які відбуваються на території України. Тож ВС наголосив, що інформація про реєстрацію злочину та початок досудового розслідування підтверджується постановою слідчого.

2. На місцевості (адміністративній території), на якій діє правовий режим воєнного стану, у разі неможливості виконання у встановлені законом строки слідчим суддею клопотань щодо тимчасового доступу до речей та документів, обшуку майна, житла та інших володінь особи, а також щодо проведення негласних слідчих (розшукових) дій та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на строк до 30 діб до окремих осіб, ці повноваження слідчих суддів виконує відповідний прокурор.

Прокурору також надано повноваження щодо зміни територіальної підслідності кримінального провадження та передання розслідування до іншого району, області, де функціонує суд. Тож у такому разі прокурори керуватимуться вищенаведеним Розпорядженням №1/0/9-22 щодо зміни територіальної підсудності окремих судових справ.

3. Важливо розуміти, що в умовах воєнного стану суди не мають права скорочувати чи прискорювати розгляд кримінальних та інших справ, що перебувають у їхньому провадженні, зокрема за умови, що вони розпочаті після 24.02.2022 р.

І всі клопотання в межах кримінальних проваджень за можливості розглядатимуться слідчими суддями невідкладно. Якщо таке неможливо, то клопотання передаватимуть на розгляд іншому судді.

Але не виключається можливість того, що, попри Розпорядження №1/0/9-22 про зміну територіальної підсудності окремих судових справ, інші суди, які на сьогодні працюють у штатному режимі, можуть не здійснювати правосуддя — ситуація на території України змінюється щодня. У такому разі прокурору надано право змінити підсудність шляхом звернення до апеляційних судів чи Верховного Суду.

4. КПКУ передбачає забезпечення участі учасника кримінального провадження (обвинуваченої, підсудної особи тощо) у судовому засіданні, зокрема в режимі відеоконференції. Верховний Суд наголошує, що за відсутності такої можливості він допускає використання інших технічних засобів у режимі відеоконференцзв’язку. Наразі переліку таких засобів не наведено, проте слід звернути увагу, що учаснику кримінального провадження мають бути роз’яснені його права й обов’язки.

ВС через складну ситуацію допускає також можливість розгляду клопотань про обрання запобіжних заходів і без участі підозрюваного.

5. Ще один важливий момент. Верховний Суд допускає, що слідчим суддям необхідно зважати на обставини воєнного стану й у разі подання підозрюваним клопотання змінювати запобіжний захід у вигляді застави на особисте зобов’язання за умови, що підозрюваний має намір передати «заставні» кошти на спецрахунки НБУ для потреб оборони України.

Порядок роботи ВС на час воєнного стану

На сьогодні тимчасово зупинено розгляд справ у відкритих судових засіданнях Верховного Суду за участю учасників судового процесу.

Приймання вхідної кореспонденції відбувається у такому порядку (за інформацією Telegram-каналу Верховного Суду):

1) щодо вхідної кореспонденції, яку доставляє АТ «Укрпошта», — за надходженням, якщо буде така можливість;

2) приймання іншої кореспонденції — в електронному вигляді на електронні адреси Верховного Суду;

3) є можливість подання та приймання документів із використанням підсистеми «Електронний суд». Проте наголосимо, що практично це зробити можна, але не завжди спрацьовує функція сплати судового збору. І відсутність квитанції про сплату судового збору не є підставою для відмови у прийнятті касаційної скарги чи інших процесуальних документів. У такому разі скарга залишається без руху та надається час для такої сплати.

Електронні адреси Верховного Суду

Канцелярія загальна — inbox@supreme.court.gov.ua;

Велика Палата — vp@supreme.court.gov.ua;

Касаційний адміністративний суд — kas@supreme.court.gov.ua;

Касаційний господарський суд — kgs@supreme.court.gov.ua;

Касаційний кримінальний суд — kks@supreme.court.gov.ua;

Касаційний цивільний суд — kcs@supreme.court.gov.ua.

Щодо інших судів радимо періодично моніторити інформацію про їхню роботу.

Нині майже на всіх вебсторінках судів розміщено інформацію про те, що на сьогодні доступ до Єдиного державного реєстру судових рішень, сервісів «Стан розгляду справ» та «Список справ, призначених до розгляду» тимчасово зупинено.

Суди здійснюють правосуддя в безперебійному режимі в умовах відсутності загрози життю та здоров’ю учасників справи.

Про дату і час судових засідань дізнавайтеся в оперативному порядку за телефонами суду чи з використанням інших засобів зв’язку.

На сьогодні для обміну інформацією з тим чи іншим судом варто скористатися або телефонним зв’язком, або електронною поштою відповідного суду для надсилання процесуальних документів або повідомлень.

Нормативна база

  • ККУ — Кримінальний кодекс України від 05.04.2001 р. №2341-III.
  • КПКУ — Кримінальний процесуальний кодекс України від 13.04.2012 р. №4651-VI.
  • Закон №2112 — Закон України від 03.03.2022 р. №2112-ІХ «Про внесення зміни до частини сьомої статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо визначення територіальної підсудності судових справ».
  • Закон про судоустрій — Закон України від 07.07.2010 р. №2453-VI «Про судоустрій і статус суддів».
  • Розпорядження №1/0/9-22 — Розпорядження голови Верховного Суду від 06.03.2022 р. №1/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану».

Автор: Канарьова Наталія

До змісту номеру