• Посилання скопійовано

Суть справи

Що робити роботодавцю в умовах воєнного стану?
Наведемо поради для роботодавців щодо роботи працівників під час воєнного часу. Зокрема, можна перевести на дистанційку, простій або надати відпустку.

ФОПи під час війни: поради самозайнятим особам
Фізособи, навіть ті, які є суб’єктами господарювання, безпосередньо беруть участь у бойових діях. А що в цей час відбувається із їхнім бізнесом та найнятими працівниками? А що буде, якщо ФОП загине?

Сплата податків та подання звітності під час воєнного стану
7 березня опубліковано закон щодо незастосування штрафів за порушення строків подання звітності, реєстрації ПН та РК, а також АН, щодо звільнення від штрафів за РРО-порушення, зупинення податкових перевірок тощо.

Бізнес допомагає ЗСУ під час війни: які податкові наслідки?
Під час війни багато суб’єктів господарювання надають допомогу армії чи іншим структурам, залученим до захисту країни. А що в такому разі буде з ПДВ, податком на прибуток та єдиним податком?

Фінансова допомога працівникам під час війни
Як оподатковується фінансова допомога працівникам? У яких випадках вона буде зарплатою з відповідним оподаткуванням? Як документально оформити її надання?

90 днів після війни: перенесення строків звітування для бізнесу
Законом №2115 держава встановлює спеціальні (подовжені) строки подання звітності для тих, хто під час війни не має можливості відзвітувати. Кого стосується новий закон і на які види звітності він поширюється?

Покарання за злочини в умовах воєнного стану: роз’яснення ВС
Верховний Суд на своєму Telegram-каналі розміщує інформацію про особливості його роботи, приймання ним кореспонденції та, що вкрай важливо, про розгляд кримінальних проваджень в умовах воєнного стану.

Воєнний стан: підприємство не працює, що робити з працівниками?
На жаль, чинне законодавство не встановлює жодних пільг для роботодавця у зв’язку із запровадженням воєнного стану. Що ж робити, якщо немає коштів на виплату зарплати?

Як індексувати зарплату у березні 2022 року?
У березні всі роботодавці нараховуватимуть індексацію у межах того самого розміру прожиткового мінімуму, що і в січні (2481 грн). А ось процентні ставки, які при цьому застосовуються, у деяких роботодавців залишаться незмінними, а у деяких — будуть новими.

Індексація зарплати після декрету: роз’яснення Мінсоцполітики
Мінсоцполітики в листі від 29.12.2021 р. №21889/0/2-21/51 (див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК») надало роз’яснення щодо індексації виплат працівникам, які вийшли на роботу після відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного (шестирічного) віку.

До змісту номеру