• Посилання скопійовано

Новації у сфері РРО за Законом №1914

Законом №1914 внесено зміни і до Закону про РРО, які діють уже з 1 січня 2022 року.

Зміни щодо обов'язків СГ у разі застосування РРО

СГ зобов'язані проводити розрахункові операції через РРО та ПРРО для підакцизних товарів із використанням режиму програмування із зазначенням:

— коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД;

— найменування товарів;

— цін товарів та обліку їх кількості;

— цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер) при роздрібній торгівлі алкогольними напоями.

Раніше порядком проведення розрахунків, який визначений ст. 3 Закону про РРО, не було передбачено обов'язку для суб'єктів господарювання під час реєстрації розрахункових операцій зазначати у розрахункових документах цифрове значення штрихкоду марки акцизного податку на алкогольні напої. А тому у період з 01.10.2021 р. до 31.12.2021 р. підстав для застосування до СГ штрафів за видачу чека без цифрового значення штрихкоду акцизної марки у податкових органів не виникало. З 1 січня 2022 року такий обов'язок з'явився, а отже, ДПС має право штрафувати за це порушення.

Зміни щодо товарного обліку у ФОПів

До п. 12 ст. 3 Закону про РРО щодо обов'язку ведення товарного обліку підприємцями також внесено зміни.

Спочатку нагадаємо, що не змінилося, а саме перелік СГ, які мають вести облік товарних запасів. У 2022 році облік товарних запасів поширюється на фізосіб-підприємців, у т. ч. платників єдиного податку, які відповідно до Закону зобов'язані здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені у такому обліку, та осіб, які фактично здійснюють продаж товарів (надання послуг) та/або розрахункові операції в місці продажу (господарському об'єкті) такого ФОПа.

Ведуть товарний облік усі ФОПи на ЄП будь-якої групи, які торгують такими трьома групами товарів:

— технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту;

— лікарськими засобами та виробами медичного призначення (ветеринарних препаратів та засобів для лікування тварин це не стосується!);

— ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Товарний облік не ведуть ФОПи-«єдинники», які одночасно: перебувають на ЄП 1-ї, 2-ї та 3-ї груп за ставкою 5% (неплатники ПДВ) і не торгують трьома групами товарів, що зазначені вище.

Новацією є ось що. У цій нормі тепер докладно прописано, які документи мають надавати СГ податківцям під час перевірок, а саме: ФОП зобов'язаний надати ДПС на початок проведення перевірки документи (у паперовій або електронній формі), що підтверджують облік та походження товарних запасів (зокрема, але не виключно, документи щодо інвентаризації товарних запасів, документи про отримання товарів від інших суб'єктів господарювання та/або документи на внутрішнє переміщення товарів), які на момент перевірки є у місці продажу (господарському об'єкті).

Менші штрафи за порушення товарного обліку

За оновленою редакцією ст. 20 Закону про РРО:

— за реалізацію товарів, які не обліковані згідно з Порядком №496;

— за ненадання контролерам під час перевірки форми обліку та первинних документів на всі товари, що не реалізовані, але є у місці продажу, —

застосовується фінансова санкція у розмірі вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше ніж 10 н. м. д. г. (нині це 170 грн).

До 1 січня штраф застосовувався у розмірі подвійної вартості товарів, щодо яких вчинено порушення.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру