• Посилання скопійовано

Що нового

З 2024 року — страхування за новим законом

! Страховикам і страхувальникам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 18.12.2021 наступного дня набрав чинності Закон «Про страхування», який вводиться в дію з 01.01.2024 р. (за винятком окремих положень).

Закон регулює відносини у сфері страхування, визначає загальні правові засади здійснення діяльності зі страхування, надання посередницьких послуг і спрямований на посилення захисту прав та законних інтересів клієнтів, у тому числі споживачів, шляхом встановлення вимог до системи управління, платоспроможності страховиків, філій страховиків-нерезидентів на території України та розкриття ними інформації, встановлює вимоги до порядку укладання, обслуговування та виконання договорів страхування та перестрахування, врегульовує питання інформаційного забезпечення договорів страхування та перестрахування і дій, що передують їх укладанню, а також державне регулювання та нагляд у сфері страхування.

Діяльність на ринку страхування включає діяльність із страхування та діяльність з надання супровідних послуг на ринку страхування.

Діяльність з надання супровідних послуг на ринку страхування включає діяльність з надання посередницьких та допоміжних послуг.

Установлено, що з дня набрання чинності цим Законом страховик створюється виключно у формі АТ. Протягом одного року з дня введення в дію цього Закону страховики, які є ТДВ, мають право здійснити перетворення на АТ (у випадках, встановлених НБУ, цей строк може бути подовжений).

Ліцензії страховиків, які діяли станом на день введення в дію цього Закону, переоформлюються на передбачені статтею 4 цього Закону класи страхування з урахуванням співвідношення, встановленого п. 18 Прикінцевих положень Закону.

Закон України від 18.11.2021 р. №1909-IX
чинний з 19.12.2021 р. та вводиться в дію з 01.01.2024 р., за винятком окремих положень


«Карантинні» норми Кодексу з процедур банкрутства послабили

! Боржникам і кредиторам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 05.01.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до розділу «Прикінцеві та перехідні положення» Кодексу України з процедур банкрутства».

Оновленою редакцією абз. 2 — 5 п. 1-2 розділу «Прикінцеві та перехідні положення» КУзПБ, зокрема, уточнено порядок проведення зборів (комітету) кредиторів у режимі відеоконференції та шляхом опитування та ідентифікації їхніх учасників.

Водночас із зазначеного пункту вилучено абзаци сьомий — дев'ятий, якими було установлено, що тимчасово, на період дії встановленого КМУ карантину та протягом 90 днів з дня його скасування:

не допускається відкриття проваджень у справах про банкрутство боржників-юросіб за заявою кредиторів за вимогами до боржника, що виникли з 12.03.2020 р.;

продовжується строк, визначений ч. 6 ст. 34 КУзПБ, якщо боржник доведе, що неможливість дотримання місячного строку на звернення із заявою про відкриття справи про банкрутство була спричинена поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 та/або заходами боротьби з поширенням цієї хвороби;

комітет кредиторів та забезпечений кредитор (щодо майна, яке є предметом забезпечення) мають право прийняти рішення про зупинення проведення аукціонів з продажу майна боржника. У разі прийняття комітетом кредиторів та/або забезпеченим кредитором (щодо майна, яке є предметом забезпечення) такого рішення витрати щодо збереження та утримання майна банкрута і всі ризики щодо втрати майна або зменшення його вартості несуть кредитори, які прийняли таке рішення.

Закон України від 14.12.2021 р. №1944-IX чинний з 06.01.2022 р.


Якщо кошти «єПідтримки» не надійдуть, спецрахунок закриють

! Громадянам, банкам

Кабмін вніс зміни до Порядку надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка», затвердженого постановою КМУ від 09.12.2021 р. №1272.

Визначено, що допомога в рамках Програми «єПідтримка» є державною допомогою, яка надається отримувачам допомоги, визначеним пунктом 2 цього Порядку, за рахунок коштів держбюджету для придбання послуг (товарів) у сферах, визначених пунктом 4 цього Порядку.

У п. 8 Порядку уточнено, що поточний рахунок зі спеціальним режимом використання для зарахування допомоги закривається банком:

без заяви отримувача допомоги — через чотири місяці з дня зарахування допомоги;

за заявою отримувача допомоги — в будь-який час за умови відсутності коштів на рахунку;

з ініціативи банку — через чотири місяці з дня відкриття отримувачем допомоги поточного рахунку за умови, якщо кошти на рахунок протягом зазначеного періоду не надходили.

Також визначено, що у разі отримання інформації, в тому числі від правоохоронних органів, про порушення суб'єктом господарювання умов, визначених цим Порядком, Мінцифри блокує участь у Програмі «єПідтримка» таких суб'єктів господарювання.

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 р. №1422 чинна з 31.12.2021 р.


Діють зміни до Порядку обліку платників податків і зборів

! Платникам податків

Міністерство фінансів України затвердило зміни до деяких своїх нормативно-правових актів, у т. ч. до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588.

Порядок, зокрема, доповнено положеннями, згідно з якими взяття на облік особи-нерезидента, яка постачає на митній території України фізособам електронні послуги і визначена пп. «д» пп. 14.1.139 ПКУ, здійснюється:

автоматично, одночасно з реєстрацією особи-нерезидента платником ПДВ відповідно до п. 208-1.2 ПКУ;

з наданням такій особі-нерезиденту податкового номера (реєстраційного (облікового) номера) платника податків відповідно до пп. 6 п. 2.4 розд. II цього Порядку.

Взяття на облік особи-нерезидента як платника податків підтверджується повідомленням з інформацією про реєстрацію платником податку на додану вартість, яке надсилається контролюючим органом після реєстрації особі-нерезиденту відповідно до п. 208-1.2 ПКУ.

Водночас до форм КОРО, РК, затверджених як додатки до наказу Мінфіну від 14.06.2016 р. №547, внесено зміни, пов'язані зі заміною КОАТУУ на коди територій відповідно до Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженого наказом Мінрегіону від 26.11.2020 р. №290. Разом з тим установлено, що наявні в СГ КОРО, РК за попередніми формами можуть використовуватися до скасування їх реєстрації або їх закінчення. За зверненням СГ, а також під час реєстрації чи перереєстрації таких книг на титульній сторінці проводяться зміни кодів КОАТУУ на відповідні коди територій.

Наказ Мінфіну від 13.12.2021 р. №662 чинний з 01.01.2022 р.


Затверджено форми ППР для нерезидентів

! Нерезидентам

Міністерство фінансів України відповідно до ст. 58-1 гл. 4 розд. II ПКУ затвердило:

форму податкового повідомлення особі-нерезиденту, зареєстрованій як платник податку на додану вартість (form of tax notice to a non-resident registered as a value added tax payer);

форму розрахунку грошового зобов'язання до податкового повідомлення особі-нерезиденту, зареєстрованій як платник податку на додану вартість (the form of calculation of the monetary liabilities to the tax notice to non-resident registered as a value added tax payer);

форму податкового повідомлення особі-нерезиденту, не зареєстрованій як платник податку на додану вартість (form of tax notice to a non-resident who is not registered as a value added tax payer);

форму розрахунку грошового зобов'язання до податкового повідомлення особі-нерезиденту, не зареєстрованій як платник податку на додану вартість (the form of calculation of the monetary liabilities to the tax notice to non-resident not registered as a value added tax payer).

Наказ Мінфіну від 10.12.2021 р. №657 чинний з 01.01.2022 р.


«Дія Сіті»: порядок повідомлення ДПС про укладення гіг-контракту зі спеціалістом

! Резидентам «Дія Сіті»

Відповідно до ч. 1 ст. 23 Закону «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» Кабмін визначив порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про укладення гіг-контракту.

Відповідні зміни внесено до постанови КМУ від 17.06.2015 р. №413, назву якої змінено на «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу / укладення гіг-контракту».

Установлено, що повідомлення про укладення гіг-контракту подається резидентом «Дія Сіті» до територіальних органів ДПС за місцем обліку як платника ЄСВ до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидента «Дія Сіті» засобами електронного зв'язку з використанням електронного підпису відповідальних осіб.

Також викладено у новій редакції форму відповідного повідомлення.

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.12.2021 р. №1392 чинна з 05.01.2022 р.


Актуалізовано Положення про реєстрацію платників ПДВ

! Платникам ПДВ

Міністерство фінансів України внесло зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. №1130.

Зміни покликані привести Положення у відповідність до Закону від 03.06.2021 р. №1525-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» та Закону від 01.07.2021 р. №1617-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо адміністрування податків і зборів на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».

Зокрема, Положення доповнено новим розділом VIII «Особливості реєстрації як платників податку на додану вартість осіб-нерезидентів, яким визначаються процедури реєстрації, перереєстрації, анулювання реєстрації як платників ПДВ осіб-нерезидентів, що здійснюються відповідно до ст. 208-1 розд. V Податкового кодексу».

Положення цього розділу поширюються на особу-нерезидента, яка не має постійного представництва та постачає на митній території України фізособам, у тому числі ФОПам, не зареєстрованим платниками ПДВ, електронні послуги, у тому числі шляхом надання доступу до електронних послуг через електронний інтерфейс, надання технічних, організаційних, інформаційних та інших можливостей, які здійснюються з використанням інформаційних технологій і систем, для встановлення контактів та укладення угод між продавцями і покупцями та/або постачає такі електронні послуги за посередницькими договорами від власного імені, але за дорученням надавача електронних послуг.

Наказ Мінфіну від 07.12.2021 р. №637 чинний з 01.01.2022 р.


Порядок електронної ідентифікації осіб-нерезидентів, які надають електронні послуги

! Нерезидентам, які надають електронні послуги

Міністерство фінансів України затвердило Порядок електронної ідентифікації осіб-нерезидентів, які надають електронні послуги.

Цей Порядок розроблено з метою реалізації особами-нерезидентами, які не мають постійного представництва та постачають на митній території України фізичним особам, у тому числі фізичним особам — підприємцям, не зареєстрованим платниками ПДВ, електронні послуги, у тому числі шляхом надання доступу до електронних послуг через електронний інтерфейс, надання технічних, організаційних, інформаційних та інших можливостей, які здійснюються з використанням інформаційних технологій і систем, для встановлення контактів та укладення угод між продавцями і покупцями, та/або постачають такі електронні послуги за посередницькими договорами від власного імені, але за дорученням надавача електронних послуг, та контролюючими органами своїх прав та обов'язків, визначених ПКУ, іншими законами, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи.

Порядком визначаються загальні засади функціонування спеціального портального рішення для користувачів-нерезидентів, які постачають електронні послуги, процедури їх електронної ідентифікації, взаємодії користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги, та контролюючих органів через спеціальне портальне рішення для користувачів-нерезидентів, які постачають електронні послуги.

Наказ Мінфіну від 07.12.2021 р. №636 чинний з 01.01.2022 р.


З 1 лютого 2022 року — мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети

! Усім

Кабмін відповідно до ч. 2 ст. 3 Закону «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» установив розмір мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети.

Мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети у формі рукава з дном та відкритою горловиною зі стінками товщиною понад 50 мікрометрів становлять:

2,00 грн — пакет без ручок і бокових складок;

2,50 грн — пакет без ручок з боковими складками або з ручками без бокових складок;

3,00 грн — пакет з ручками і боковими складками.

Мінімальні роздрібні ціни застосовуються під час платного надання пластикових пакетів, призначених для пакування та/або транспортування товарів і продуктів кінцевим споживачам, в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг, в яких може здійснюватися розповсюдження пластикових пакетів.

Ці роздрібні ціни є мінімально допустимим рівнем цін на пластикові пакети (незалежно від ширини, довжини, глибини бокових складок, нанесеного маркування), який може застосовуватися суб'єктом господарювання, що здійснює розповсюдження пластикових пакетів.

Мінімальні роздрібні ціни не поширюються на:

біорозкладні пластикові пакети;

надтонкі пластикові пакети шириною до 225 мм (без бокових складок), глибиною до 345 мм (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 мм (з урахуванням ручок), що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м'яса та продуктів із них, сипких продуктів, льоду та розповсюджуються в об'єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

Постанова Кабінету Міністрів України від 20.12.2021 р. №1387 набирає чинності 01.02.2022 р.


НКРЕКП визначила ставку внеску на регулювання на I квартал 2022 року

! СГ сфери енергетики і комунпослуг

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, визначила ставку внеску на регулювання на I квартал 2022 року у розмірі 0,098%.

Постанова НКРЕКП від 22.12.2021 р. №2820 чинна з 22.12.2021 р.


Переліки та квоти товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню в 2022 році

! Експортам та імпортерам

Кабмін затвердив на 2022 рік:

обсяги квот товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню;

перелік контрольованих речовин (озоноруйнівних речовин та фторованих парникових газів), експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню;

перелік товарів та обладнання, що можуть містити контрольовані речовини (озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази), експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню (крім товарів та обладнання, що перевозяться у контейнерах з особистими речами);

перелік товарів, імпорт яких з Республіки Північна Македонія підлягає ліцензуванню в рамках тарифної квоти відповідно до положень Угоди про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія від 18 січня 2001 р.;

перелік товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню.

Установлено, що:

не використані у 2021 році суб'єктами ЗЕД ліцензії на експорт (імпорт) товарів на 2021 рік дійсні до 01.03.2022 р., якщо інше не передбачено відповідними міжнародними договорами України;

відповідно до ст. 16 Закону про ЗЕД для митного оформлення товарів, які навантажуються навалом та експорт (імпорт) яких ліцензується, гранична різниця фактичного значення їх вартості, кількості або ваги не може перевищувати 5% значення, зафіксованого у відповідній ліцензії.

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 р. №1424 чинна з 01.01.2022 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру