• Посилання скопійовано

Зміни для селян за Законом №1914

Законом №1914 внесено зміни до ПКУ, деякі з них набрали чинності з 01.01.2022 р. Нижче розглянемо зміни, що стосуються оподаткування сільськогосподарської діяльності фізосіб, включно з фізособами-підприємцями.

Доходи звичайних фізосіб від продажу власної сільгосппродукції рослинництва

Тут потрібна увага не лише самих фізосіб, а й податкових агентів — тих суб'єктів господарювання, які закуповують сільгосппродукцію у пересічних громадян. Адже в новій редакції викладено абзаци 1 — 4 пп. 165.1.24 ПКУ, які регламентували оподаткування таких доходів.

Раніше доходи від продажу власної сільгосппродукції рослинництва не оподатковувалися, якщо така продукція вирощена на земельних ділянках у межах норм безоплатної передачі згідно зі ст. 121 ЗКУ та/або на виділених у натурі земельних частках (паях), які не перевищують 2-х гектарів.

Проте, якщо дохід за продану сільгосппродукцію рослинництва фізособа отримувала від податкового агента, для застосування пільги вона мала надати податковому агентові довідку про наявність у неї таких земельних ділянок.

З 01.01.2022 р. зазначені умови змінено. При цьому обмеження щодо площі земель зняли, а встановили інше — щодо суми отриманого доходу!

Розмір земельних ділянок уже не обмежується нормами безоплатної передачі згідно зі ст. 121 ЗКУ. Але, як і раніше, фізособа має надавати податковому агенту довідку про наявність у неї таких земельних ділянок! Причому, повторимося, розмір земельних ділянок може бути й більший за норми безоплатної передачі. Для застосування пільги важливо тільки, щоб довідка про наявність у фізособи власних сільськогосподарських земель була!

Починаючи з 01.01.2022 р. не оподатковується дохід фізосіб, отриманий від продажу власної сільгосппродукції рослинництва, якщо розмір доходу сукупно за рік не перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року. Для 2022 року така вартісна межа становить 78 тисяч грн (12 х 6500 грн).

Проте для податкового агента це обмеження нецікаве. Адже він податку на доходи фізосіб і військового збору в разі перевищення не платитиме.

Стежити за досягненням цієї межі має сама фізособа. У разі якщо сума отриманого доходу перевищить зазначений розмір, вона зобов'язана відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну декларацію про майновий стан і доходи відповідно до норм ПКУ та самостійно сплатити податок на доходи фізосіб за ставкою 18% і військовий збір за ставкою 1,5% з суми такого перевищення.

Нагадаємо!

Декларацію про майновий стан і доходи за звітний (податковий) рік подають до 1 травня року, наступного за звітним (пп. 49.18.4 ПКУ). Визначені в декларації податки сплачують протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем зазначеного граничного строку (п. 57.1 ПКУ).

Зміни щодо ФОПів-«загальників»

Пункт 177.10 ПКУ після абзацу першого доповнено новим абзацом, згідно з яким починаючи з 01.01.2022 р. облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції фізособа-підприємець на загальній системі має вести окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів господарської діяльності.

Тобто запроваджуються два окремі види податкового обліку доходів та витрат — сільськогосподарської діяльності та інших.

Типова форма обліку і Порядок ведення форми затверджені Наказом №261. Мабуть, слід очікувати змін до цієї форми та/або Порядку, які встановлять особливості окремого обліку.

Необхідність окремого обліку зумовлена, на наш погляд, необхідністю розраховувати мінімальне податкове навантаження, пов'язане з виробництвом сільгосппродукції на власних чи отриманих у користування сільськогосподарських угіддях, та розраховувати різницю між фактично сплаченими сумами податків від такої діяльності та витратами на сплату орендної плати за такі сільськогосподарські угіддя і мінімального податкового навантаження.

Доходи ФОПів на ЄП групи 3 при виробництві сільгосппродукції

Тут зміни подібні до тих, що стосуються ФОПів на загальній системі. Пункт 296.1 ПКУ після абзацу другого доповнено третім абзацом, за яким ФОПи — платники єдиного податку групи 3 ведуть облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільгосппродукції окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів підприємницької діяльності. Тобто теж два види обліку.

Водночас абзац 2 п. 296.1 ПКУ викладено в новій редакції. Тепер фізособи-підприємці на єдиному податку групи 3 — платники ПДВ вестимуть облік доходів і витрат за типовою формою, яку має затвердити Міністерство фінансів.

Причому особливості ведення обліку фізосіб-підприємців на єдиному податку групи 3 — неплатників ПДВ з 01.01.2022 р. не змінюються. Вони ведуть облік у довільній формі (див. абз. 1 п. 296.1 ПКУ).

Таким чином, особливості окремого обліку сільськогосподарської діяльності для фізосіб-підприємців на єдиному податку групи 3 — платників ПДВ має визначити Міністерство фінансів.

А фізособи-підприємці на єдиному податку групи 3 — неплатники ПДВ мають визначитися з особливостями окремого обліку сільськогосподарської діяльності самостійно. Наприклад, вони можуть вести такий облік в окремому зошиті, книзі, журналі. Або ж в одному зошиті з іншою діяльністю, тільки в окремій таблиці тощо.

Необхідність окремого обліку для ФОПів на єдиному податку групи 3 зумовлена такою самою причиною, як і для ФОПів на загальній системі — розрахунок мінімального податкового навантаження та пов'язаних із ним різниць.

Нормативна база

  • ЗКУ — Земельний кодекс України від 25.10.2001 р. №2768-III.
  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон №1914 — Закон України від 30.11.2021 р. №1914-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».
  • Наказ №261 — Наказ Міністерства фінансів України від 13.05.2021 р. №261 «Про затвердження типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами — підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення».

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру